Gulasz z kurkami

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z kurkami podany na białym talerzu.
Gulasz z kurkami
Gulasz wieprzowy z kurkami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Gulasz doskonale smakuje z dodatkiem kaszy oraz buraczków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Czas duszenia 90 min
409 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Kurki świeże (250 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Koperek (20 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Śmietana 18% (90 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, szklanka

Przepis na gulasz z kurkami krok po kroku

Łopatkę pokrój w kostkę, przełóż ją do miski i posyp solą, pieprzem oraz papryką słodką. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.

Marchew obierz i pokrój w krążki lub dużą kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Kurki oczyść, jeśli są zbyt duże pokrój je na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia.

Następnie na patelnię dodaj marchewkę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 2/3 szklanki wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i duś na średniej mocy palnika pod przykryciem przez około 60 minut.

Następnie na patelnię dodaj kurki, koper oraz pół szklanki wody. Całość wymieszaj i duś kolejne 30 minut.

Na koniec do gulaszu dodaj zahartowaną śmietanę, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowy gulasz z kurkami podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z kurkami

Gulasz z kurkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz wieprzowy z kurkami warto podać z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej lub pęczak oraz z surówką z buraczków, lub z ogórkami kiszonymi. Prosty przepis na gulasz z kurkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gulaszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, kurki świeże, marchew, cebula, koper, czosnek, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.

A jak zrobić gulasz z kurkami? Łopatkę pokrój w kostkę, przełóż ją do miski i posyp solą, pieprzem oraz papryką słodką. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia. Następnie na patelnię dodaj marchewkę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 2/3 szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na średniej mocy palnika pod przykryciem przez około 60 minut. Następnie na patelnię dodaj kurki, koper oraz pół szklanki wody. Całość wymieszaj i duś kolejne 30 minut. Na koniec do gulaszu dodaj zahartowaną śmietanę, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotowy gulasz z kurkami podawaj z ulubionymi dodatkami.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując gulasz z łopatki wieprzowej z mrożonymi lub świeżymi kurkami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Gulasz z grzybami leśnymi warto podać z dodatkiem kaszy oraz Surówki. Produkty niezbędne do przygotowania gulaszu dostępne są w większości sklepów spożywczych. W sezonie dojrzewania kurek warto wykorzystać samodzielnie zebrane grzyby.

Alergeny w gulaszu z kurkami

Lista alergenów dla gulaszu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze gulaszu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z kurkami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kurki wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, a także w pływają na walory smakowe dania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
163.65
409.13
Białko (g)
9.10
22.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.01
10.03
Węglowodany przyswajalne (g)
2.68
6.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.38
30.94
Tłuszcze nasycone (g)
5.35
13.37
Tłuszcze nienasycone (g)
7.03
17.57
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
13.77
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.80
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
98.93
247.32
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.93
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.41
8.51
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.08
5.20
Retinol (µg (mcg))
11.38
28.44
Brak danych dla: kurki świeże, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.96
7.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.03
22.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
44.13
110.32
Potas (mg)
333.80
834.51
Wapń (mg)
30.30
75.75
Fosfor (mg)
115.46
288.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.62
39.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
3.82
Cynk (mg)
1.56
3.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z kurkami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z kurkami

Koszt składników
66.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śmietana 18%
90 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 90 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
66.70