Gulasz Thermomix
![Gulasz Thermomix Gulasz Thermomix w miseczce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/64/6489/main-l_l.webp)
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Gulasz Thermomix to pyszny, mięsny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako pomysł na ciepłe danie na imprezę lub zwykły, spokojny obiad. Świetnie smakuje podany z pieczywem lub ziemniakami.
Składniki dla 4 porcji:
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Natka pietruszki - 15 g
- Cebula - 250 g
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (pokrojone w równą kostkę)
- Przecier pomidorowy bez soli - 25 g
- Musztarda miodowa - 20 g
- Kostka mięsna - bulion wołowy - 5 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, papryka ostra, czosnek, kostka rosołowa, kwasek cytrynowy, kminek ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wsyp 1/2 łyżeczkę nasion kminku. Zmiel przez 1 minutę / obroty 10.
- Dodaj ząbki czosnku, liście pietruszki, łyżeczkę majeranku, szczypta kwasku cytrynowego i rozdrobnij 2 sekundy / obroty 8.
- Dodaj obraną cebulę i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Wlej olej i duś całość 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.5.
- Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, musztardę, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, liść laurowy, pokruszoną kostkę rosołową, łyżeczkę soli i 300 g wody.
- Gotuj przez 23 minuty / 100 stopni Celsjusza / obroty wsteczne 1.
- Kopystką zgarnij składniki ze ścianek naczynia Thermomixa i gotuj jeszcze 60 minut / 90 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe ze względu na zwiększoną ilość kwasów tłuszczowych nasyconych powinno być spożywane do dwóch razy w tygodniu.