Zupa gulaszowa po węgiersku

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa gulaszowa w talerzu
Zupa gulaszowa po węgiersku
Zupa gulaszowa po węgiersku to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
225 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Bulion warzywny (3000 ml)
  • Cebula - 3 sztuki (300 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Ziemniaki średnie - 5 sztuk (350 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę gulaszową po węgiersku krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój w małą kostkę.

Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso, aż będzie rumiane. Przełóż do garnka.

W tym czasie poszatkuj cebulę i czosnek. Dodaj na patelnie i smaż, aż zmięknie.

Przełóż cebulę z czosnkiem do garnka z mięsem. Wlej bulion, dodaj ziele angielski i 2 liście laurowe.

Gotuj przez 50 minut.

Następnie pokrój papryki w kostkę i podsmaż na (tej samej co wcześniej) patelni.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Razem z papryką dodaj do zupy. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj.

Dodatkowo możesz doprawić ostrą i słodką papryką.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat zupy gulaszowej po węgiersku

Zupa gulaszowa po węgiersku to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Aby powstała zupa gulaszowa po węgiersku z wieprzowiną potrzebna będzie oczywiście łopatka wieprzowa. Dodatkowo przepis na zupę gulaszową po węgiersku wzbogaca jej przygotowanie z papryką czerwoną, żółtą oraz ziemniakami.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania, możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić zupę gulaszową po węgiersku i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo.

Alergeny w zupie gulaszowej po węgiersku

Lista alergenów dla zupy gulaszowej po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy gulaszowej po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
50.20
225.90
Białko (g)
2.68
12.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
3.28
14.78
Węglowodany przyswajalne (g)
2.84
12.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.98
13.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
5.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
8.34
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.43
6.43
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.91
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
16.74
75.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.63
74.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.96
Witamina E (mg)
0.11
0.47
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.25
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.75
3.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.43
28.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
164.09
738.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
195.66
880.47
Potas (mg)
119.41
537.37
Wapń (mg)
7.78
35.00
Fosfor (mg)
34.24
154.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.74
30.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.41
Cynk (mg)
0.42
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej po węgiersku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gulaszowej po węgiersku

Koszt składników
116.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Bulion warzywny
3000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 ml
Cebula
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ziemniaki średnie
350 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
116.00