Gulasz wieprzowy

gulasz wieprzowy

Wieprzowina to mięso, które jest najczęściej spożywanym rodzajem mięsa wśród Polaków. To również jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych rodzajów mięs. Wieprzowina doskonale sprawdza się w kuchni i pasuje do wielu rodzajów potraw. Jedną z nich jest gulasz wieprzowy, który stanowi bardzo sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Dania z wieprzowiny stanowią podstawę polskiej kuchni, dlatego też istnieje mnóstwo przepisów na ten konkretny rodzaj mięsa.

Gulasz wieprzowy – przepisy na delikatny gulasz z wieprzowiny

Dania z wieprzowiny są jednymi z najbardziej popularnych w naszym kraju. Polacy uwielbiają to mięso, chętnie przyrządzając z niego rozmaite potrawy. Jedną z najczęściej robionych potraw w domach jest pyszny gulasz wieprzowy z łopatki albo z szynki w sosie własnym. W jaki sposób przyrządzić prosty domowy gulasz z wieprzowiny? Jak zrobić go w sposób tradycyjny? Które składniki i przyprawy kupić na sos pasujący do gulaszu? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy i dowiedz się więcej o właściwościach mięsa wieprzowego.

Jak zrobić domowy, tradycyjny gulasz wieprzowy? Przepis na wieprzowinę

Właściwości mięsa wieprzowego, czyli co powinieneś o nim wiedzieć?

W Polsce wieprzowinę je się niemal w każdym tygodniu. Nasi rodacy uwielbiają mięso wieprzowe, ponieważ jest łatwo dostępne, pyszne i proste do przygotowania. Z przyrządzeniem kotletów schabowych większego problemu nie mają nawet ci, którzy są amatorami w kuchni. Wieprzowina kosztuje zatem niewiele, świetnie smakuje i łatwo można ją zrobić w wielu różnych odsłonach. Oczywiście sporo osób unika wieprzowiny, uważając ją za bardzo niezdrowe mięso. Swoją decyzję argumentują tym, iż mięso to jest rzekomo pełne złego cholesterolu i tłuszczu. Niestety, w dalszym ciągu traktuje się mięso wieprzowe jako mięso najgorszej jakości. Tymczasem odtłuszczony schab albo dania z szynki stanowią przecież znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka! Wbrew pozorom, wieprzowina zawiera naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Przyrządzając z niej potrawy, można więc uzyskać niesamowicie odżywcze i treściwe posiłki dla całej rodziny.

Jednym z najbardziej pożywnych dań z wieprzowiny jest gulasz wieprzowy. To prosty posiłek, który ma dużą ilość białka, a także niską ilość węglowodanów – oczywiście w zależności od tego, z czym gulasz zostanie podany. Wieprzowinę bez większych przeszkód mogą spożywać osoby trenujące różnego rodzaju sporty, a nawet ludzie będący na diecie odchudzającej. Jedzenie wieprzowiny naprawdę nie jest niezdrowe. W mięsie jest wiele cennych dla organizmu substancji mineralnych, a nawet witamin! Mamy więc na przykład magnez i potas, a także witaminy z grupy B – z czego najwięcej jest witaminy B1, B2 i B6. Mięso wieprzowe świetnie pasuje do większości dań na słono, ale też na słodko i ostro. Dosłownie każdy będzie w stanie stworzyć z wieprzowiny danie pyszne i dopasowane pod swoje upodobania kulinarne. Nie eliminuj wieprzowiny z kuchni przez to, że zawiera tłuszcz! Wybieraj jedynie części chude, pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu mięsa i jego przyrządzaniu. W chłodniczych warunkach przechowywać można je do kilku dni. Z kolei zamrożone może być nawet przez kilkanaście miesięcy.

Przyrządzanie wieprzowiny, krok po kroku – najciekawsze wskazówki

Mięso wieprzowe wykorzystać można nie tylko jako składnik gulaszu. Jest to oczywiście świetne rozwiązanie, zwłaszcza gdy nie masz pomysłu na obiad. Warto jednak pamiętać, że nawet mięso na gulasz obrobić można w bardzo różnorodny sposób. Jeśli chcesz je zrobić w panierce, mięso wieprzowe możesz usmażyć na smalcu albo oleju, odlać tłuszcz i podsmażyć jeszcze na maśle klarowanym – rzecz jasna jest to wersja dla osób niebędących na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz zrobić gulasz wieprzowy z łopatki, możesz doprowadzić ją uprzednio do temperatury pokojowej, aby nie była zbyt sucha. Jest to najlepszy sposób, gdy przed stworzeniem gulaszu zamierzasz mięso usmażyć albo ugrillować. W przypadku smażenia wieprzowinę zawsze smaży się z obu stron na złoto. Nie powinno się też jej nakłuwać, aby w środku mięsa pozostał naturalny sos. Gdy mięso zostanie usmażone, można wówczas zdjąć je i odstawić na chwilę na bok – wówczas wieprzowina w gulaszu nabierze jeszcze lepszego smaku. W wersji fit możesz upiec mięso na gulasz w folii w piekarniku, aby zminimalizować w ten sposób ilość tłuszczu w daniu. Niezależnie od sposobu przyrządzania mięsa wieprzowego do gulaszu, warto pamiętać o istotnych kwestiach dotyczących obróbki termicznej wieprzowiny.

Wieprzowinę powinno się kroić na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Zanim wyjmiesz ją z lodówki, przed ugotowaniem powinna odstać przez godzinę w celu osiągnięcia temperatury pokojowej. Wieprzowe polędwiczki przed obróbką termiczną należy zawsze umyć pod bieżącą wodą i osuszyć – dopiero później można zacząć przygotowywanie ich na gulasz. Wieprzowiny nie powinno się solić, a ewentualnie doprawić pieprzem. Z kolei każdą porcję, którą chce się wykorzystać do gulaszu, należy dokładnie rozbić za pomocą dłoni – lepiej nie używać tradycyjnego tłuczka do mięsa. Jeśli chcesz użyć polędwicy smażonej, obsmaż ją najpierw przez ok. 4 minuty z każdej strony tak, aby mięso się zarumieniło – będzie gotowe, gdy z mięsa zacznie wydobywać się transparentna ciecz. Wieprzowinę należy piec przez maksymalnie 30 minut i nie więcej, żeby jej nie przesuszyć. Gdy wcześniej zdecydujesz się ją jednak obsmażyć, wówczas mięso należy piec przez mniej niż 20 minut.

Pyszny gulasz wieprzowy – najważniejsze, proste przepisy i składniki

Gulasz wieprzowy – przepis na pożywny obiad dla całej rodziny

Gulasz wieprzowy to jedno z najsmaczniejszych dań dla licznej rodziny. To danie wielogarnkowe, które doskonale sprawdza się jako obiad, a także pożywna kolacja dla domowników. Nie dość, że gulasz jest pyszny i pachnący, to w dodatku świetnie wygląda na talerzu. Potrawę warto podawać z dodatkami, takimi jak kasza, ryż albo ziemniaki. Do przygotowania gulaszu potrzebować będziesz łopatki wieprzowej, papryki czerwonej, cebuli, czosnku, marchewki, bulionu warzywnego, oliwy z oliwek, koncentratu pomidorowego i przypraw do smaku – liścia laurowego, ziela angielskiego, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej, a także pieprzu i soli.

Rozgrzej olej w możliwie dużym garnku. Następnie wrzuć do środka cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie ją przesmaż. Dorzuć mięso pokrojone również w kostkę, tylko nieco większą. Dopraw wieprzowinę pieprzem, słodką papryką i solą, następnie dodaj do tego czosnek przepuszczony przez praskę. Obierz marchewkę, następnie pokrój ją w plasterki. Paprykę pokrój z kolei w równą, niewielką kostkę. Wrzuć warzywa do osobnego garnuszka i smaż je przez ok. 5 minut. Następnie zalej bulionem zawartość garnka, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Podlej całość przecierem pomidorowym, a także dopraw do smaku pozostałymi przyprawami. Gotuj danie na małym ogniu przez godzinę, cały czas mieszając. Składniki w garnku powinny całkowicie zmięknąć.

Gulasz wieprzowy jest jednym z najsmaczniejszych dań, które uwielbiane jest przez Polaków. Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni, potrawa z pewnością przypadnie ci do gustu. Gulasz z opisanego przepisu nie dość, że jest niesamowicie smaczny, to w dodatku bardzo aromatyczny i sycący. Poza tym gulasz jest również łatwy do przygotowania, więc z jego zrobieniem nie powinny mieć problemu nawet najbardziej niedoświadczone osoby w kuchni. Mięsny sos wcale nie jest najtrudniejszym wyzwaniem kulinarnym, z jakim można się mierzyć. Warto pamiętać jednak, że wszystkie składniki na gulasz zawsze powinny być najwyższej jakości – tylko wtedy danie będzie smakować naprawdę wybornie. Mięso musi być bezwzględnie świeże oraz jak najmniej tłuste. Jeśli ma dużo tłuszczu, przed gotowaniem należy koniecznie powycinać błonki tłuszczu. Powyższy przepis na gulasz pozwoli pozyskać smaczne i wyjątkowe danie, które posmakuje całej rodzinie. Mięsożercy na pewno docenią jego charakter i aromat. Danie możesz podawać np. z kaszą lub kluskami z wody.

Gulasz z karkówki w sosie własnym – sprawdź, jak zrobić to pożywne danie!

Gulasz z karkówki jest bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Potrawy z wieprzowiny nie bez powodu cieszą się ogromnym powodzeniem. Są bowiem bardzo smaczne, sycące, aromatyczne i pełne cennych dla organizmu właściwości odżywczych. Aby zrobić karkówkę w gulaszu, należy zaopatrzyć się najpierw w następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, papryka zielona, marchewka, seler korzeniowy, cebula, bulion warzywny, czosnek, koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – papryka słodka i ostra, tymianek, pieprz i sól. Są to absolutne podstawy, w które należy zainwestować, zanim zabierzesz się do tworzenia gulaszu z karkówki wieprzowej.

Na początku należy porządnie rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć w niej cebulę (do zarumienienia) pokrojoną w równą kostkę. Następnie trzeba dodać do tego czosnek przepuszczony przez praskę i mięso pokrojone w kostkę. Całość należy smażyć mniej więcej przez 15 minut. Do mięsa dorzucić trzeba następnie paprykę pokrojoną w kostkę, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz seler pokrojony w drobną kostkę. Wszystkie te składniki smaż przez ok. 5 minut, następnie zalej bulionem warzywa wraz z mięsem. Dolej do garnuszka koncentrat pomidorowy i dopraw całość przyprawami do smaku. Gotuj potrawę przez nieco ponad godzinę, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie.

Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jeśli jesteście miłośnikami mięsnych dań, z całą pewnością polubicie tę potrawę. Karkówka w połączeniu z warzywami i kaszą lub ziemniakami stanowi niebanalną, smaczną kompozycję, która jest jednocześnie bardzo treściwa. Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki jest prosty do odtworzenia, więc poradzi z nim sobie dosłownie każdy – nawet największy amator kulinarny. Gulasz jest bardzo sycącym daniem, które dostarcza ogromnej ilości białka do organizmu, a także uzupełnia go w wiele prozdrowotnych składników. Warto dodać, że gulasz stanowi również znakomite źródło antyoksydantów – ma działanie przeciwzapalne, ponieważ przepełniony jest sporą ilością flawonoidów.

Gulasz wieprzowy do placków po węgiersku – jak go przygotować?

Chcesz zrobić placki po węgiersku, jednak kompletnie nie wiesz, w jaki sposób zrobić gulasz wieprzowy? Jak pewnie się orientujesz, jest to niezbędny element placków po węgiersku. Właśnie dlatego warto opanować dobry przepis na gulasz i nauczyć się go poprawnie przyrządzać. Oto składniki, w które należy się zaopatrzyć w celu utworzenia gulaszu wieprzowego: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy, cebula, marchewka, pieczarki, koncentrat pomidorowy, bulion drobiowy, a także przyprawy do smaku – czosnek granulowany, papryka wędzona, sól i pieprz.

Najpierw dokładnie umyj mięso, osusz je i pokrój w równą kostkę. Obierz marchewkę, opłucz ją i pokrój w plasterki. Następnie oczyść pieczarki, pokrój w półtalarki i podgrzej bulion w garnku. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę – smaż przez ok. 5 minut. Dodaj pieczarki z marchewką i podsmażaj przez ok. 15 minut. Następnie wrzuć wszystko do naczynia z gotującym się bulionem. Rozgrzej na tej samej patelni olej i podsmaż na nim mięso. Przełóż je do garnka z pozostałymi składnikami, a później gotuj przez ponad godzinę. Dodaj koncentrat pomidorowy, a także paprykę wędzoną, pieprz, sól i czosnek granulowany. Gotuj przez 15-20 minut do momentu, aż mięso zmięknie. Gulasz wieprzowy w takiej formie podawać będzie można na placku z dowolnymi dodatkami.

Gulasz wieprzowy do placków po węgiersku wbrew pozorom wcale nie jest trudny do przygotowania. Nie trzeba mieć zatem specjalistycznej wiedzy, aby go zrobić. Warto pamiętać, że do gulaszu pasuje zarówno polędwica, jak i łopatka. Gdy masz małą patelnię, trzeba będzie jednak podzielić mięso na partie. Przepis można dowolnie modyfikować pod swoje upodobania i dietę. Nie chcesz dodawać koncentratu pomidorowego? Nie ma problemu! Możesz skorzystać z pomidorów świeżych albo krojonych z puszki (bez skórki). Gulasz nie jest zbyt gęsty? Możesz zagęścić go mąką wymieszaną z wodą. Gotowy gulasz wieprzowy umieścić możesz zarówno wewnątrz placka, jak i rozlać go po wierzchu potrawy. Smacznego!

Gulasz wieprzowy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto