Przepis na gulasz z polędwicy wieprzowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli całość przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.

Marchew obierz i razem z papryką pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników i podsmaż 5 minut. Po tym czasie całość zalej bulionem i duś przez 40 minut.

Sos przypraw pieprzem, papryką słodką i wędzoną, chili, a także posiekaną natką pietruszki. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Do małej miseczki dodaj odrobinę sosu i wlej jogurt, dokładnie wymieszaj i poczekaj do zagotowania.

Gulasz z polędwicy wieprzowej podany w małym garnku.
gulasz z polędwicy wieprzowej
Koszt przygotowania dania
33.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Gulasz z polędwicy wieprzowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z polędwicy wieprzowej

Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować dużo szybciej. To naprawdę wspaniała opcja na pyszne danie dla całej rodziny, jest sycący, ale również niezwykle prosty. Najlepiej połączyć go z kaszą i surówką ze świeżych warzyw.

Przepis na gulasz z polędwicy wieprzowej jest bardzo prosty i niezwykle szybki, to dlatego, że mięso bardzo szybko mięknie, zwłaszcza, gdy zostało wcześniej podsmażone. Dodatkowo to świetna opcja, która może posłużyć jako baza dobrze zbilansowanego i zdrowego posiłku. Do jego przygotowania wystarczy tylko mięso i warzywa. Dobrze jest wybrać wieprzowinę dobrej jakości. Najlepiej, by nie miała zbyt dużo tłuszczu, przez co będzie zdrowsza, szczególnie dla układu krwionośnego. W tej wersji dużą rolę odgrywają również warzywa, dzięki wcześniejszemu podsmażeniu, a następnie duszeniu są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Świetnie w sprawdzają się tu marchewki i papryka, gdyż mają naprawdę wspaniały smak i aromat. To także źródła wielu witamin, głównie A, C i tych z grupy B. To także świetne źródło błonnika pokarmowego, wspierającego zdrowie jelit.

Gulasz z tego przepisu jest niezwykle pyszny. To zasługa aromatycznej mieszanki przypraw i odpowiedniej obróbki termicznej. Skarmelizowana, lekko słodka cebula, połączona z ostrym czosnkiem i wędzoną papryką, tworzą wspaniałą kompozycję smakową. To wszystko otulone pysznym sosem tworzy danie proste, ale naprawdę smaczne.

Ten gulasz świetnie sprawdzi się również dla dzieci, gdyż mięso jest niezwykle delikatne, a przy tym niezbyt tłuste. Całość nie jest również zbyt ostra, choć w przypadku najmłodszych warto zrezygnować z dużej ilości pieprzu czy pikantnej papryki.

Ta potrawka z polędwiczki wieprzowej z warzywami będzie wspaniałym pomysłem nie tylko od święta, ale również na co dzień. To dzięki naprawdę ekspresowej metodzie przygotowania. Gulasz robi się praktycznie sam, wystarczy tylko lekko podsmażyć produkty i pozwolić im na długie duszenie w aromatycznym bulionie. Można również przygotować ten mięsny sos z pieczarkami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić najlepszy gulasz wieprzowy, to ten przepis będzie idealną inspiracją.

Wartości odżywcze gulaszu z polędwicy wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kalorie)
89.01 kcal
296.42 kcal
Białko
8.10 g
26.97 g

Węglowodany w gulaszu z polędwicy wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany
3.97 g
13.20 g
Węglowodany przyswajalne
3.15 g
10.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz
4.54 g
15.11 g
Tłuszcze nasycone
1.15 g
3.84 g
Tłuszcze nienasycone
3.38 g
11.26 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
9.36 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
1.90 g
Cholesterol
23.07 mg
76.84 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z polędwicy wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina A
81.39 µg (mcg)
271.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
1.21 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
22.78 mg
75.86 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Witamina E
0.84 mg
2.79 mg
Retinol
0.11 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
1.25 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.54 mg
Niacyna
2.63 mg
8.76 mg
Foliany
12.12 µg (mcg)
40.37 µg (mcg)
Beta karoten
817.11 µg (mcg)
2720.96 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z polędwicy wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód
81.02 mg
269.79 mg
Potas
242.45 mg
807.35 mg
Wapń
21.89 mg
72.90 mg
Fosfor
107.48 mg
357.90 mg
Magnez
15.41 mg
51.33 mg
Żelazo
0.53 mg
1.78 mg
Cynk
0.81 mg
2.71 mg
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z polędwicy wieprzowej 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z polędwicy wieprzowej

Lista alergenów dla gulaszu z polędwicy wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania gulaszu z polędwicy wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 szt
20.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Jogurt naturalny
75 ml
3 łyżki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Koszt składników
71.30
Jak oceniasz przepis na gulasz z polędwicy wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób