Przepis na gulasz z szynki wieprzowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Zagotuj bulion.

Rozgrzej olej na patelni.

Posiekaj cebulę drobno i podsmaż do zarumienienia wraz ze szczyptą soli.

Dodaj posiekany ząbek czosnku.

Pokrój obraną marchewkę w pół plastry.

Dodaj do rumianej cebuli i czosnku. Również podsmaż kilka chwil.

W tym czasie pokrój umyte mięso w kostkę.

Zdejmij podsmażone warzywa z patelni — dodaj je do gorącego bulionu.

Na patelni podsmaż mięso. Powinno zmienić kolor na biało-złoty.

Jak mięso zmieni kolor, dodaj go do warzyw i bulionu. Wsyp też 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe.

Duś wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw — około 60 minut. Jeśli trzeba, dodawaj wodę lub bulion.

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj do gulaszu koncentrat pomidorowy.

Wymieszaj śmietankę z mąką i dodaj do dania.

Dodaj przyprawy i wymieszaj.

Gotuj danie przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion.

Gulasz dopraw do smaku i gotowe.

Gulasz z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej
Koszt przygotowania dania
46.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Gulasz z szynki wieprzowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej to dobry pomysł na pyszne danie. Jak ugotujesz gulasz z szynki wieprzowej, to z czym go podasz? Ziemniaki, makaron, kasza, a może ryż? Przepis na gulasz z szynki wieprzowej to najlepszy sposób na uniwersalny dodatek na obiad. Miękkie mięso w sosie pomidorowym z marchewką jest odpowiednim pomysłem na potrawę obiadową. Zobacz, jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej. Jest pyszny i prosty, ale ugotowanie go wymaga poświęcenia czasu. Mięso koniecznie musi być odpowiednio miękkie.

Gulasz z szynki wieprzowej jest potrawą z kuchni węgierskiej. Jest to mięso z szynki wieprzowej ugotowane z sosem pomidorowym oraz warzywami: marchewką i cebulą. Do smaku należy dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, paprykę słodką, majeranek, sól oraz pieprz. Jak zrobisz gulasz z szynki wieprzowej, podawać można go z ziemniakami. Najlepszy jest w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Poza ziemniakami, przepis na gulasz z szynki wieprzowej do obiadu pyszny jest z kaszą (najlepiej gryczaną), ryżem albo nawet z makaronem.

Mięso wieprzowe w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na to, by otrzymać fajne danie na obiad. Nie ważne, z czym podasz gulasz z szynki wieprzowej – ze wszystkim smakuje świetnie. Nie wiesz jak ugotować gulasz? To proste. Sprawdź więc, jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej. Przygotuj bulion i podgrzej go. W tym czasie pokrój warzywa i podsmaż je na maśle ze szczyptą soli. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i dodaj je do gorącego bulionu. Mięso pokrój w kostkę i usmaż je na tej samej patelni (bez dodawania tłuszczu). Smażyć należy tyle, aż mięso zmieni kolor na biały i lekko się zarumieni. Złociste mięso dodaj do garnka i wszystko duś do miękkości razem z zielem i liściem laurowym. Najlepiej jest gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie konieczności podczas gotowania można dodawać bulion lub wodę. Jak ugotujesz mięso i warzywa do miękkości, dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj śmietankę z mąką tak, by nie było grudek i dodaj całość do gulaszu. Wsyp też przyprawy. Zamieszaj i gotuj przez kilka minut. Sos powinien się lekko zagęścić. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dopraw do smaku i podawaj.

Jak ugotować gulasz, by mięso w nim nie było twarde? Gotuj aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Jeżeli gotujesz 60 minut, a mięso nadal jest twarde, gotuj gulasz dłużej. W pewnym momencie mięso stanie się miękkie.

*Do przepisu na gulasz z szynki wieprzowej, dodawaj bulion lub wodę według gustu. Można dodawać na bieżąco (także zimne).

Wartości odżywcze gulaszu z szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
154.65 kcal
409.83 kcal
Białko
9.07 g
24.03 g

Węglowodany w gulaszu z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
4.02 g
10.66 g
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
8.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
11.30 g
29.94 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
16.16 g
Tłuszcze nienasycone
5.20 g
13.78 g
Tłuszcze jednonasycone
4.20 g
11.13 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
2.65 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
37.38 mg
99.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
53.97 µg (mcg)
143.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.34 mg
8.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
7.70 µg (mcg)
20.41 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.59 mg
6.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
8.41 µg (mcg)
22.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
117.81 mg
312.18 mg
Potas
275.63 mg
730.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.54 mg
27.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
107.21 mg
284.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
15.34 mg
40.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.78 mg
2.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
2.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z szynki wieprzowej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z szynki wieprzowej

Lista alergenów dla gulaszu z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu z szynki wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
82.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób