Przepis na gulasz z szynki wieprzowej krok po kroku
- Szynka wieprzowa surowa 500 g
- Cebula 100 g
- Marchewka 50 g
- Bulion drobiowy 250 g
- Masło klarowane 10 g
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
- Koncentrat pomidorowy 100 g
- Mąka pszenna typ 500 10 g
Zagotuj bulion.
Rozgrzej olej na patelni.
Posiekaj cebulę drobno i podsmaż do zarumienienia wraz ze szczyptą soli.
Dodaj posiekany ząbek czosnku.
Pokrój obraną marchewkę w pół plastry.
Dodaj do rumianej cebuli i czosnku. Również podsmaż kilka chwil.
W tym czasie pokrój umyte mięso w kostkę.
Zdejmij podsmażone warzywa z patelni — dodaj je do gorącego bulionu.
Na patelni podsmaż mięso. Powinno zmienić kolor na biało-złoty.
Jak mięso zmieni kolor, dodaj go do warzyw i bulionu. Wsyp też 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe.
Duś wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw — około 60 minut. Jeśli trzeba, dodawaj wodę lub bulion.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj do gulaszu koncentrat pomidorowy.
Wymieszaj śmietankę z mąką i dodaj do dania.
Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Gotuj danie przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion.
Gulasz dopraw do smaku i gotowe.
Często zadawane pytania
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz do słoika
-
Gulasz wieprzowy

(liczba kalorii)
Gulasz z szynki wieprzowej - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej to dobry pomysł na pyszne danie. Jak ugotujesz gulasz z szynki wieprzowej, to z czym go podasz? Ziemniaki, makaron, kasza, a może ryż? Przepis na gulasz z szynki wieprzowej to najlepszy sposób na uniwersalny dodatek na obiad. Miękkie mięso w sosie pomidorowym z marchewką jest odpowiednim pomysłem na potrawę obiadową. Zobacz, jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej. Jest pyszny i prosty, ale ugotowanie go wymaga poświęcenia czasu. Mięso koniecznie musi być odpowiednio miękkie.
Gulasz z szynki wieprzowej jest potrawą z kuchni węgierskiej. Jest to mięso z szynki wieprzowej ugotowane z sosem pomidorowym oraz warzywami: marchewką i cebulą. Do smaku należy dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, paprykę słodką, majeranek, sól oraz pieprz. Jak zrobisz gulasz z szynki wieprzowej, podawać można go z ziemniakami. Najlepszy jest w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Poza ziemniakami, przepis na gulasz z szynki wieprzowej do obiadu pyszny jest z kaszą (najlepiej gryczaną), ryżem albo nawet z makaronem.
Mięso wieprzowe w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na to, by otrzymać fajne danie na obiad. Nie ważne, z czym podasz gulasz z szynki wieprzowej – ze wszystkim smakuje świetnie. Nie wiesz jak ugotować gulasz? To proste. Sprawdź więc, jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej. Przygotuj bulion i podgrzej go. W tym czasie pokrój warzywa i podsmaż je na maśle ze szczyptą soli. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i dodaj je do gorącego bulionu. Mięso pokrój w kostkę i usmaż je na tej samej patelni (bez dodawania tłuszczu). Smażyć należy tyle, aż mięso zmieni kolor na biały i lekko się zarumieni. Złociste mięso dodaj do garnka i wszystko duś do miękkości razem z zielem i liściem laurowym. Najlepiej jest gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie konieczności podczas gotowania można dodawać bulion lub wodę. Jak ugotujesz mięso i warzywa do miękkości, dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj śmietankę z mąką tak, by nie było grudek i dodaj całość do gulaszu. Wsyp też przyprawy. Zamieszaj i gotuj przez kilka minut. Sos powinien się lekko zagęścić. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dopraw do smaku i podawaj.
Jak ugotować gulasz, by mięso w nim nie było twarde? Gotuj aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Jeżeli gotujesz 60 minut, a mięso nadal jest twarde, gotuj gulasz dłużej. W pewnym momencie mięso stanie się miękkie.
*Do przepisu na gulasz z szynki wieprzowej, dodawaj bulion lub wodę według gustu. Można dodawać na bieżąco (także zimne).
Wartości odżywcze gulaszu z szynki wieprzowej
Energia i białka
(265g)
Węglowodany w gulaszu z szynki wieprzowej
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy w przepisie na gulasz z szynki wieprzowej
(265g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z szynki wieprzowej
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z szynki wieprzowej
Lista alergenów dla gulaszu z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500