Gulasz z łopatki

Opublikowano: 18.05.2021 r., 17:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z łopatki podany w dekoracyjnej misce.
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki jest świetnym daniem, które na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. To niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, którą łatwo przygotować.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
525 kcal
Kcal w porcji
459 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (800 g)
  • Papryka czerwona 2 szt (480 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Pieczarki 10 szt (200 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki (75 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z łopatki krok po kroku

Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją. Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.

Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Jak oceniasz przepis na gulasz z łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z łopatki

Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można go zrobić niesamowicie szybko i sprawdzi się jako pyszny obiad lub wyśmienita kolacja. Najlepiej podawać go z ziemniakami z wody lub kluskami. Świetnie smakuje również z kaszą gryczaną. To idealny przepis dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, gdyż gulasz z tego przepisu robi się bardzo szybko.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z łopatki, który jest niesamowicie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to aromatyczne danie w ekspresowym tempie i przy małym nakładzie pracy. Poradzą z nim sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej jest bardzo łatwy. Dlatego świetnie sprawdzi dla osób, które poszukują przepisu na mięsny sos, który choć prosty, smakuje wyśmienicie. To danie można przygotować naprawdę szybko, a dzięki podsmażeniu, mięso, jest naprawdę miękkie i aromatyczne.

Sos do gulaszu z łopatki wychodzi naprawdę kremowy i gęsty. Jego smak jest idealny ze względu na duży dodatek aromatycznych przypraw i świeżych warzyw, które stają się niezwykle miękkie. Ten sos jest tak pyszny i aksamitny, że świetnie komponuje się z innymi dodatkami. Stanowi świetną bazę dla nieskomplikowanego, choć bardzo smacznego obiadu.

Ten gulasz z łopatki jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Mięso staje się tak miękkie, że rozpływa się w ustach. I choć może się wydawać, że zrobienie gulaszu idealnego zabiera bardzo dużo czasu i potrzeba do tego wyjątkowych umiejętności, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz pyszne danie. Najlepiej pasuje do niego mięso na gulasz z łopatki, choć sprawdzi się również z szynki wieprzowej. Warto zadbać by było dobrej jakości, to gwarancja tego, że całość będzie smakowała naprawdę świetnie. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować najlepszy i najłatwiejszy gulasz.

Alergeny w gulaszu z łopatki

Lista alergenów dla gulaszu z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z łopatki

na 100g gotowej potrawy

To danie to dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety, jednak ze względu na udział czerwonego mięsa, nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(459g)
Energia (kcal)
114.55
525.78
Białko (g)
6.76
31.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(459g)
Węglowodany (g)
3.35
15.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
11.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
3.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(459g)
Tłuszcz (g)
8.34
38.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
14.67
Tłuszcze nienasycone (g)
5.14
23.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.21
19.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
4.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(459g)
Witamina A (µg (mcg))
71.07
326.20
Witamina B6 (mg)
0.22
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.19
Witamina C (mg)
28.57
131.14
Witamina D (µg (mcg))
0.59
2.72
Witamina E (mg)
0.70
3.23
Retinol (µg (mcg))
0.69
3.19
Tiamina (mg)
0.30
1.36
Ryboflawina (mg)
0.16
0.75
Niacyna (mg)
2.02
9.27
Foliany (µg (mcg))
14.77
67.77
Beta karoten (µg (mcg))
715.15
3282.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(459g)
Sód (mg)
92.97
426.74
Potas (mg)
234.79
1077.68
Wapń (mg)
12.14
55.73
Fosfor (mg)
83.02
381.04
Magnez (mg)
12.18
55.89
Żelazo (mg)
0.65
2.98
Cynk (mg)
1.09
4.98
Miedź (mg)
0.08
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z łopatki 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z łopatki

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
93.00