Karmuszka
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Fasola czerwona (150 g)
- Fasola biała jaś nasiona suche (150 g)
- Kapusta biała (250 g)
- Marchewka (150 g)
- Cebula (200 g)
- Seler naciowy - 3 łodygi (130 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na karmuszkę krok po kroku
Fasolę białą i czerwoną ugotuj.
Boczek pokrój w małą kostkę, a mięso w większą kostkę.
Kapustę białą posiekaj.
Cebulę pokrój w kostkę.
Marchewkę i selera naciowego pokrój w plasterki.
W dużym garnku podsmaż boczek, aż cały tłuszcz się wytopi.
Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, wlej szklankę wody i dodaj kapistę, marchewkę i selera.
Dolej wody, by przykryła zawartość garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Dodaj przecier i ugotowaną wcześniej fasolę i gotuj jeszcze 10 minut.
Dopraw solą, majerankiem i pieprzem.
Przed podaniem zapraw śmietaną.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat karmuszki
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. Takie połączenie to smaczny pomysł na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować karmuszkę, to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Fasolę białą i czerwoną ugotuj. Boczek pokrój w małą kostkę, a mięso w większą kostkę. Kapustę białą posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i selera naciowego pokrój w plasterki. W dużym garnku podsmaż boczek, aż cały tłuszcz się wytopi. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wlej szklankę wody i dodaj kapistę, marchewkę i selera. Dolej wody, by przykryła zawartość garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj przecier i ugotowaną wcześniej fasolę i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem. Przed podaniem zapraw śmietaną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić karmuszkę. Koniecznie sprawdź sam, jak jest dobra i wykonaj ten smaczny pomysł na obiad.
Ta smaczna zupa gulaszowa zaprawiona śmietaną na pewno wszystkim zasmakuje. Ta typowa, mazurska potrawa szczególnie świetnie smakuje jesienią oraz zimą. Taki rozgrzewający posiłek wspaniale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Karmuszka ma swoje korzenie w Polsce i Niemczech, dlatego też ma w swoim składzie mięso wieprzowe, boczek, fasolę białą i czerwoną, kapustę, marchewkę, cebulą, selera naciowego, przecier pomidorowy i śmietanę.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono.
Alergeny w karmuszce
Lista alergenów dla karmuszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze karmuszki
Obiad ma dostarczyć do 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia, dlatego warto wybierać pełnowartościowe dania na obiad.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.