Karmuszka

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmuszka w emaliowanym szarym garnku
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. Takie połączenie to smaczny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
533 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Fasola czerwona (150 g)
  • Fasola biała jaś nasiona suche (150 g)
  • Kapusta biała (250 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Cebula (200 g)
  • Seler naciowy 3 łodygi (130 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, natka pietruszki świeża, tymianek, lubczyk
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na karmuszkę krok po kroku

Fasolę białą i czerwoną ugotuj.

Boczek pokrój w małą kostkę, a mięso w większą kostkę.

Kapustę białą posiekaj.

Cebulę pokrój w kostkę.

Marchewkę i selera naciowego pokrój w plasterki.

W dużym garnku podsmaż boczek, aż cały tłuszcz się wytopi.

Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, wlej szklankę wody i dodaj kapistę, marchewkę i selera.

Dolej wody, by przykryła zawartość garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Dodaj przecier i ugotowaną wcześniej fasolę i gotuj jeszcze 10 minut.

Dopraw solą, majerankiem i pieprzem.

Przed podaniem zapraw śmietaną.

Jak oceniasz przepis na karmuszkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat karmuszki

Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. Takie połączenie to smaczny pomysł na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować karmuszkę, to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Fasolę białą i czerwoną ugotuj. Boczek pokrój w małą kostkę, a mięso w większą kostkę. Kapustę białą posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i selera naciowego pokrój w plasterki. W dużym garnku podsmaż boczek, aż cały tłuszcz się wytopi. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wlej szklankę wody i dodaj kapistę, marchewkę i selera. Dolej wody, by przykryła zawartość garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj przecier i ugotowaną wcześniej fasolę i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem. Przed podaniem zapraw śmietaną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić karmuszkę. Koniecznie sprawdź sam, jak jest dobra i wykonaj ten smaczny pomysł na obiad.

Ta smaczna zupa gulaszowa zaprawiona śmietaną na pewno wszystkim zasmakuje. Ta typowa, mazurska potrawa szczególnie świetnie smakuje jesienią oraz zimą. Taki rozgrzewający posiłek wspaniale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Karmuszka ma swoje korzenie w Polsce i Niemczech, dlatego też ma w swoim składzie mięso wieprzowe, boczek, fasolę białą i czerwoną, kapustę, marchewkę, cebulą, selera naciowego, przecier pomidorowy i śmietanę.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono.

Alergeny w karmuszce

Lista alergenów dla karmuszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze karmuszki

na 100g gotowej potrawy

Obiad ma dostarczyć do 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia, dlatego warto wybierać pełnowartościowe dania na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
177.73
533.20
Białko (g)
11.58
34.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.28
30.83
Węglowodany przyswajalne (g)
5.96
17.87
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.84
8.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.59
28.78
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
12.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
15.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
11.83
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
3.65
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
70.59
211.77
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.69
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.96
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.15
21.44
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.55
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.18
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.28
21.83
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
7.44
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.84
122.51
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
634.86
1904.58
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
193.87
581.62
Potas (mg)
346.85
1040.56
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.15
87.46
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.32
399.96
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.03
66.10
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
3.40
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.36
4.07
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karmuszki 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karmuszki

Koszt składników
66.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Fasola czerwona
150 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 150 g
Fasola biała jaś nasiona suche
150 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Kapusta biała
250 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler naciowy
130 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
66.70