Przepis na ragout krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw.

Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości.

Paprykę umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj mięso i chwilę podsmażaj.

Dodaj warzywa i podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 minut.

Wlej do garnka bulion i wino, a na koniec przecier pomidorowy.

Dopraw i wymieszaj. Przykryj i duś na średnim ogniu około godziny, aż wszystkie składniki zmiękną.

ragout
ragout
Koszt przygotowania dania
27.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Ragout - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ragout

Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, tradycyjnie z mięsem w sosie pomidorowym i z warzywami oraz dużą ilością aromatycznych przypraw. To francuskie danie łatwo i szybko przygotujesz samodzielnie na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczne, a także sycące i wartościowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ragout domowe, aby było pyszne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie zabiera wiele czasu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Co więcej, przepis możesz modyfikować na wiele różnych sposobów, dopasowując danie do swoich indywidualnych preferencji oraz tego, co aktualnie znajduje się w Twojej lodówce. Tradycyjny przepis na ragout warzywno mięsne przygotowuje się z dobrej jakości mięsa, najczęściej wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny, przecieru pomidorowego, cebuli, papryki oraz pieczarek, z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Oczywiście dodatek wina można pominąć – danie będzie równie smaczne bez jego obecności, a przy okazji odpowiednie również dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Tak naprawdę ragout można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Sprawdzi się również mięso drobiowe, na przykład kurczak, albo indyk, poleca się jednak dodać wtedy więcej przypraw, poniewac jest ono mniej wyraziste w smaku. Śmiało możesz dodać również inne warzywa, na przykład paprykę w innych kolorach, cukinię, czy bakłażana. Coraz częściej można też spotkać w pełni warzywne, wegetariańskie ragout, pamiętaj jednak, że wtedy nie będzie ono stanowiło źródła białka, więc należy je uzupełnić z innych źródeł. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz pomysł na przepis na ragout francuskie, które idealnie sprawdzi się jako mięsno-warzywny sos do ziemniaków, kaszy, czy makaronu.

Wartości odżywcze ragout

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
95.01 kcal
475.03 kcal
Białko
9.50 g
47.49 g

Węglowodany w ragout

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
3.86 g
19.32 g
Węglowodany przyswajalne
3.07 g
15.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
3.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
4.12 g
20.59 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
6.66 g
Tłuszcze nienasycone
2.79 g
13.94 g
Tłuszcze jednonasycone
2.15 g
10.73 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
3.21 g
Cholesterol
22.67 mg
113.33 mg

Witaminy w przepisie na ragout

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
29.83 µg (mcg)
149.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
1.08 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.59 µg (mcg)
Witamina C
23.27 mg
116.36 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
1.68 µg (mcg)
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
3.42 mg
Retinol
0.33 µg (mcg)
1.67 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
1.15 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.87 mg
Niacyna
2.51 mg
12.54 mg
Foliany
13.92 µg (mcg)
69.60 µg (mcg)
Beta karoten
306.00 µg (mcg)
1530.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ragout

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
65.63 mg
328.13 mg
Potas
243.28 mg
1216.40 mg
Wapń
11.59 mg
57.95 mg
Fosfor
105.87 mg
529.37 mg
Magnez
11.59 mg
57.93 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
3.28 mg
Cynk
1.21 mg
6.07 mg
Miedź
0.12 mg
0.57 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ragout

Lista alergenów dla ragout przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania ragout

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
150 g
1,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Pieczarki
200 g
ok. 10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Bulion warzywny
200 ml
niecała szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino czerwone wytrawne
70 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 70 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
87.50
Jak oceniasz przepis na ragout
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób