Przepis na ragout krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 500 g
- Cebula 150 g 1,5 sztuki
- Pieczarki 200 g ok. 10 sztuk
- Papryka czerwona 250 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 200 ml niecała szklanka
- Przecier pomidorowy bez soli 100 g 1/2 szklanki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Wino czerwone wytrawne 70 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw.
Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości.
Paprykę umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj mięso i chwilę podsmażaj.
Dodaj warzywa i podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 minut.
Wlej do garnka bulion i wino, a na koniec przecier pomidorowy.
Dopraw i wymieszaj. Przykryj i duś na średnim ogniu około godziny, aż wszystkie składniki zmiękną.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Gulasz do słoika
-
Gulasz wieprzowy

(liczba kalorii)
Ragout - cechy przepisu
Więcej o ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, tradycyjnie z mięsem w sosie pomidorowym i z warzywami oraz dużą ilością aromatycznych przypraw. To francuskie danie łatwo i szybko przygotujesz samodzielnie na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczne, a także sycące i wartościowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ragout domowe, aby było pyszne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie zabiera wiele czasu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Co więcej, przepis możesz modyfikować na wiele różnych sposobów, dopasowując danie do swoich indywidualnych preferencji oraz tego, co aktualnie znajduje się w Twojej lodówce. Tradycyjny przepis na ragout warzywno mięsne przygotowuje się z dobrej jakości mięsa, najczęściej wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny, przecieru pomidorowego, cebuli, papryki oraz pieczarek, z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Oczywiście dodatek wina można pominąć – danie będzie równie smaczne bez jego obecności, a przy okazji odpowiednie również dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Tak naprawdę ragout można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Sprawdzi się również mięso drobiowe, na przykład kurczak, albo indyk, poleca się jednak dodać wtedy więcej przypraw, poniewac jest ono mniej wyraziste w smaku. Śmiało możesz dodać również inne warzywa, na przykład paprykę w innych kolorach, cukinię, czy bakłażana. Coraz częściej można też spotkać w pełni warzywne, wegetariańskie ragout, pamiętaj jednak, że wtedy nie będzie ono stanowiło źródła białka, więc należy je uzupełnić z innych źródeł. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz pomysł na przepis na ragout francuskie, które idealnie sprawdzi się jako mięsno-warzywny sos do ziemniaków, kaszy, czy makaronu.
Wartości odżywcze ragout
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w ragout
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na ragout
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na ragout
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ragout
Lista alergenów dla ragout przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne