Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych

Opublikowano: 27.05.2022 r., 13:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
Gulasz nie tylko możesz podawać z kaszą lub pieczywem. Poznaj mój przepis na placki ziemniaczane z gulaszem pełnym warzyw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
218 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (120 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone w kostkę mięso.

Obsmaż krótko, dodaj pokrojone warzywa i duś pod przykryciem.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę mąki, sos delikatnie się zagęści.

Gulasz podawaj do placków ziemniaczanych.

Jak oceniasz przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych

Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Zatem, jak zrobić gulasz węgierski do placków ziemniaczanych?

W pierwszej kolejności rozgrzej olej na patelni, dodaj mięso pokrojone w mniejsze kawałki i krótko obsmaż z każdej strony. Po chwili dodaj pokrojone warzywa, całość dopraw do smaku i duś pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę mąki, wtedy nasz sos się zagęści. Tak przygotowany gulasz możesz podawać do placków ziemniaczanych. Po 10 minutach nasz najlepszy gulasz gotowy teraz sam przekonaj się, jaki jest pyszny.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych, przygotuj to smaczne danie dla całej Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na lunch lub obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w gulaszu węgierski do placków ziemniaczanych

Lista alergenów dla gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Gulasz możesz podawać też z ugotowaną kaszą lub pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
109.42
218.84
Białko (g)
7.05
14.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.30
6.60
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
4.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.67
15.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
5.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
9.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
7.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.01
34.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.81
43.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.68
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.30
4.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.92
33.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
174.11
348.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
25.63
51.25
Potas (mg)
263.19
526.38
Wapń (mg)
11.85
23.71
Fosfor (mg)
93.78
187.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.35
28.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.30
Cynk (mg)
1.14
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka zielona
120 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
43.50