Łopatka w sosie własnym

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana łopatka w garnku
Łopatka w sosie własnym
Łopatka w sosie własnym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Łopatka będzie idealnym dodatkiem do kanapek do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 240 min
634 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Por (200 g)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na łopatka w sosie własnym krok po kroku

Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Umieść w lodówce na 12 godzin.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Pora posiekaj drobniej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa.

Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.

Mięso natrzyj masłem klarowanym.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 3-4 godziny.

Mięso podziel na porcje.

Podawaj z dodatkiem warzyw.

Jak oceniasz przepis na łopatka w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat łopatki w sosie własnym

Łopatka w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna łopatka pieczona w piekarniku z warzywami będzie bardzo aromatyczna i soczysta. Duszona łopatka może zostać podana tradycyjnie z kopytkami lub innym dodatkiem skrobiowym. Przepis na łopatkę w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia łopatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, masło klarowane.

Jak zrobić łopatkę w sosie własnym? Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść w lodówce na 12 godzin. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pora posiekaj drobniej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa. Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso natrzyj masłem klarowanym. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 3-4 godziny. Mięso podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem warzyw.

Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest mikroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew jest doskonałym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Podsumowując pyszna łopatka w sosie własnym będzie idealnym daniem obiadowym na niedzielę. Smaczna łopatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do świeżego pieczywa. Najlepsza łopatka z warzywami przyprawiona może zostać w dowolny sposób. Łopatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w łopatce w sosie własnym

Lista alergenów dla łopatki w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze łopatki w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Łopatka w sosie własnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łopatka jest mięsem dość kalorycznym i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Łopatka zawiera dużą ilość witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
181.24
634.33
Białko (g)
11.06
38.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.89
13.62
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
11.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.27
46.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
22.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.86
24.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.56
19.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
4.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
113.20
396.19
Witamina B6 (mg)
0.27
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.60
Witamina C (mg)
3.42
11.98
Witamina D (µg (mcg))
1.05
3.68
Witamina E (mg)
0.34
1.19
Retinol (µg (mcg))
18.23
63.79
Tiamina (mg)
0.50
1.74
Ryboflawina (mg)
0.19
0.66
Niacyna (mg)
2.53
8.85
Foliany (µg (mcg))
14.59
51.06
Beta karoten (µg (mcg))
961.35
3364.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
50.04
175.14
Potas (mg)
261.03
913.61
Wapń (mg)
22.40
78.41
Fosfor (mg)
124.34
435.19
Magnez (mg)
16.80
58.81
Żelazo (mg)
0.93
3.25
Cynk (mg)
1.73
6.07
Miedź (mg)
0.07
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki w sosie własnym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łopatki w sosie własnym

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
54.50