Przepis na łopatka w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Umieść w lodówce na 12 godzin.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Pora posiekaj drobniej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa.

Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.

Mięso natrzyj masłem klarowanym.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 3-4 godziny.

Mięso podziel na porcje.

Podawaj z dodatkiem warzyw.

Łopatka w sosie własnym podana w garnku.
Łopatka w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
34.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Łopatka w sosie własnym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łopatce w sosie własnym

Łopatka w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna łopatka pieczona w piekarniku z warzywami będzie bardzo aromatyczna i soczysta. Duszona łopatka może zostać podana tradycyjnie z kopytkami lub innym dodatkiem skrobiowym. Przepis na łopatkę w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia łopatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, masło klarowane.

Jak zrobić łopatkę w sosie własnym? Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść w lodówce na 12 godzin. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pora posiekaj drobniej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa. Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso natrzyj masłem klarowanym. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 3-4 godziny. Mięso podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem warzyw.

Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest mikroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew jest doskonałym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Podsumowując pyszna łopatka w sosie własnym będzie idealnym daniem obiadowym na niedzielę. Smaczna łopatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do świeżego pieczywa. Najlepsza łopatka z warzywami przyprawiona może zostać w dowolny sposób. Łopatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze łopatki w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
181.24 kcal
634.33 kcal
Białko
11.06 g
38.71 g

Węglowodany w łopatce w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.89 g
13.62 g
Węglowodany przyswajalne
3.15 g
11.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
13.27 g
46.43 g
Tłuszcze nasycone
6.41 g
22.44 g
Tłuszcze nienasycone
6.86 g
24.00 g
Tłuszcze jednonasycone
5.56 g
19.44 g
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
4.55 g

Witaminy w przepisie na łopatka w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
113.20 µg (mcg)
396.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.27 mg
0.96 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina C
3.42 mg
11.98 mg
Witamina D
1.05 µg (mcg)
3.68 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
1.19 mg
Retinol
18.23 µg (mcg)
63.79 µg (mcg)
Tiamina
0.50 mg
1.74 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.66 mg
Niacyna
2.53 mg
8.85 mg
Foliany
14.59 µg (mcg)
51.06 µg (mcg)
Beta karoten
961.35 µg (mcg)
3364.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łopatka w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
50.04 mg
175.14 mg
Potas
261.03 mg
913.61 mg
Wapń
22.40 mg
78.41 mg
Fosfor
124.34 mg
435.19 mg
Magnez
16.80 mg
58.81 mg
Żelazo
0.93 mg
3.25 mg
Cynk
1.73 mg
6.07 mg
Miedź
0.07 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki w sosie własnym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łopatce w sosie własnym

Lista alergenów dla łopatki w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania łopatki w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na łopatka w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób