Przepis na zrazy nadziewane krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, brytfanna, lodówka

Mięso pokrój w plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie plastry. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki na godzinę.

Warzywa pokrój w słupki i ułóż na środku zamarynowanego mięsa.

Zawiń mięso w rulon i zawiń nitką lub wbij wykałaczkę, aby mięso nie rozwinęło się.

Odtocz zrazy w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Przełóż zrazy do brytfanki i zalej bulionem. Po 20 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.

Zrazy podawaj z sosem.

zrazy nadziewane
Zrazy nadziewane
Koszt przygotowania dania
33.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
127 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Zrazy nadziewane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zrazach nadziewanych

Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy nadziewane, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Aby przygotować pyszne, tradycyjne staropolskie zrazy wieprzowe będziesz potrzebować: mięso – u mnie łopatka wieprzowa, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna, cebula, musztarda i bulion wołowy.

Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli.

Zatem jak zrobić zrazy nadziewane?

W pierwszej kolejności pokrój mięso w plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie płaty, dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie pokrój warzywa w słupki. Zamarynowane mięso posmaruj z jednej strony musztardą i dodaj słupki warzyw. Zawiń zrazy w rulon i zawiń, wykorzystując nitkę lub wbij wykałaczki, aby mięso się nie rozwinęło. Mięso obtocz w mące pszennej, a olej rozgrzej na patelni i usmaż zrazy z każdej strony. Przełóż mięso do brytfanki i smaż, zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso charakterystycznie się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.

Nasze domowe zrazy nadziewane są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Niektóre przepisy na faszerowane zrazy są z mięsem mielonym, możesz spróbować też takiej wersji, jednak każda będzie idealna na obiad

Wartości odżywcze zrazów nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
127.35 kcal
127.35 kcal
Białko
7.26 g
7.26 g

Węglowodany w zrazach nadziewanych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.64 g
6.64 g
Węglowodany przyswajalne
6.09 g
6.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
0.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.88 g
7.88 g
Tłuszcze nasycone
2.96 g
2.96 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
4.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.77 g
3.77 g
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
1.11 g
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zrazy nadziewane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
22.57 µg (mcg)
22.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
17.64 mg
17.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.66 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.08 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.51 µg (mcg)
19.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
224.07 µg (mcg)
224.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zrazy nadziewane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
270.38 mg
270.38 mg
Potas
163.59 mg
163.59 mg
Wapń
10.81 mg
10.81 mg
Fosfor
80.06 mg
80.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.08 mg
12.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
0.91 mg
Cynk
1.02 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów nadziewanych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zrazach nadziewanych

Lista alergenów dla zrazów nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zrazów nadziewanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ogórki kiszone
200 g
6 sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na zrazy nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób