Gulasz z papryką

Opublikowano: 31.08.2021 r., 22:35 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z papryką znajduje się w białej misce. Dookoła porozkładane są różne warzywa i przyprawy.
Gulasz z papryką
Gulasz z papryką to danie, które nie jest trudne do przygotowania. Ta potrawa będzie dobra z łopatki wieprzowej. Sprawdź, jak wygląda przepis na gulasz z papryką!
Przygotowanie 70 min
Gotowanie i Smażenie 115 min
403 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona 2 sztuki (440 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (220 g)
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Pieczarki 10 sztuk (200 g)
  • Ziemniaki średnie 4 sztuki (300 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżej (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska, miseczka, drewniana łyżka

Przepis na gulasz z papryką krok po kroku

Mięso wieprzowe dobrze opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grubszą kostkę.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę pokrój w kostkę lub na nieco większe kawałki.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je zimna wodą do czasu, aż nie będą dodane do gulaszu.

Na patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone mięso. Przysmażaj do zarumienienia, a potem przełóż mięso do garnka z podgrzanym bulionem. Gotuj całość przez ok. 70 minut.

Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 2 łyżki. Następnie wrzuć paprykę i pieczarki. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę z czosnek i przysmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę.

Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj ok. 20 minut.

Do garnka dodaj ziemniaki i gotuj ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z papryką

Tradycyjny węgierski gulasz z papryką to danie proste, choć czasochłonne. Jest to jednak dobry pomysł na obiad dla całej rodziny i zaproszonych gości. W zależności od wybranych składników i przypraw, danie możesz być podawane na ostro lub w wersji łagodniejszej. Do gulaszu można dobrać różne dodatki.

Jak zrobić gulasz z papryką? Przede wszystkim należy wybrać mięso, na jakim chcemy zrobić nasze danie. Bardzo często jest to mięso z łopatki wołowej, ale może to być też gulasz wieprzowy z szynki. Ciekawą wersją jest gulasz wegetariański, który przygotowuje się z boczniaków i różnych warzyw.

Ten przepis na gulasz z papryką możesz modyfikować tak, aby dopasować to danie do swojego gustu smakowego. Możesz przygotować go z cebulą (pokrojoną w piórka i przyrumienioną na patelni), marchewką i cukinią. Papryka do gulaszu może być pokrojona w większą lub mniejszą kostkę albo w paseczki. Odpowiednia będzie zarówno papryka czerwona, jak i żółta.

Gdyby okazało się, że gulasz nie zredukował się tak, jakbyśmy tego chcieli, to możemy go odpowiednio zagęścić. Będziemy do tego potrzebować 1/3 szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Gdy to bardzo dobrze rozmieszamy (nie może być żadnych grudek), trzeba dodać nieco gorącego gulaszu i ponownie zamieszać. Następnie zawartość szklanki trzeba wlać do gulaszu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu można ściągnąć garnek z palnika i podawać gulasz z wybranymi dodatkami.

Gulasz, który zawiera w sobie ziemniaki, zazwyczaj podawany jest z kaszą. Jeśli jednak nie doda się ziemniaków do samego sosu, można pokusić się na pieczone ziemniaki lub placki ziemniaczane. Odpowiednim dodatkiem będzie także śmietana lub ryż. Danie można udekorować natką pietruszki lub różnymi ziołami.

Przepis na placki ziemniaczane do gulaszu nie zawiera wielu składników. Potrzebne będą starte na tarce o drobnych oczkach ziemniaki, mąka i jajka. Wszystkie produkty należy ze sobą wymieszać, a potem można usmażyć placku na rozgrzanym oleju. Placek jest gotowy, gdy z dwóch stron ma złoty kolor.

Alergeny w gulaszu z papryką

Lista alergenów dla gulaszu z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gulaszu z papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
87.62
403.06
Białko (g)
4.56
20.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
3.79
17.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
14.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
6.11
28.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
9.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.13
19.00
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
14.29
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
4.71
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.71
3.25
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
25.61
117.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.61
168.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.66
Witamina E (mg)
0.30
1.39
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.42
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
6.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.04
59.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
262.30
1206.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
146.70
674.83
Potas (mg)
188.62
867.64
Wapń (mg)
8.59
39.51
Fosfor (mg)
58.57
269.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.13
46.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
2.19
Cynk (mg)
0.72
3.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z papryką 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z papryką

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
440 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.92
Za 440 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Pieczarki
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ziemniaki średnie
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżej
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
76.00