Biskwity

Opublikowano: 09.02.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne biskwity na ozdobnej paterze.
Biskwity
Biskwity to doskonała propozycja na pyszny deser. Biszkoptowe ciasto podane z kremem na bazie śmietany i mascarpone z owocami skradnie serca wszystkich łasuchów.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 15 min
428 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Czekolada biała (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy, blacha

Przepis na biskwity krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Papier do pieczenia potnij na równe kawałki.

Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm.

Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj, ułóż na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół.

Pozostaw do wystygnięcia.

W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę.

Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach.

Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej.

Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Jak oceniasz przepis na biskwity
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat biskwitów

Biskwity z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne biskwity to nic innego jak ciasto biszkoptowe podane z nadzieniem. Przepis na biskwity jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia biskwitów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, biała czekolada.

Jak zrobić biskwity? Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Papier do pieczenia potnij na równe kawałki. Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm. Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj. Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut. Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół. Pozostaw do wystygnięcia. W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę. Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach. Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej. Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do połowy lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C i błonnika pokarmowego. Truskawki są owocami jagodowymi i zawierają bardzo małą ilość kalorii.

Podsumowując pyszne biskwity to sprawdzony przepis na deser. Mała porcja ciasta zastąpi gotowe ciastka ze sklepu. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne. Ciasto biszkoptowe jest dobre do przekładania masami z bitą śmietaną i mascarpone. Najlepiej udekorować małe omleciki owocami.

Alergeny w biskwicie

Lista alergenów dla biskwitów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze biskwitów

na 100g gotowej potrawy

Biskwity są słodkim wypiekiem na bazie mąki zawierającej gluten. Nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Biskwity są kalorycznym deserem, dlatego uważaj na wielkość porcji, jeśli borykasz się z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
267.82
428.51
Białko (g)
5.77
9.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
29.81
47.69
Węglowodany przyswajalne (g)
29.25
46.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
14.02
22.43
Tłuszcze nasycone (g)
12.23
19.57
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
2.86
Cholesterol (mg)
94.55
151.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.94
17.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.92
52.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
41.70
66.72
Potas (mg)
120.15
192.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.34
82.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.67
121.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.96
19.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
1.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biskwitów 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biskwitów

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
40.00