Przepis na biskwity krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy, blacha

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Papier do pieczenia potnij na równe kawałki.

Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm.

Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj, ułóż na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół.

Pozostaw do wystygnięcia.

W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę.

Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach.

Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej.

Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Biskwity podane na paterze.
Biskwity
Koszt przygotowania dania
26.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Biskwity - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biskwicie

Biskwity z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne biskwity to nic innego jak ciasto biszkoptowe podane z nadzieniem. Przepis na biskwity jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia biskwitów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, biała czekolada.

Jak zrobić biskwity? Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Papier do pieczenia potnij na równe kawałki. Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm. Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj. Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut. Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół. Pozostaw do wystygnięcia. W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę. Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach. Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej. Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do połowy lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C i błonnika pokarmowego. Truskawki są owocami jagodowymi i zawierają bardzo małą ilość kalorii.

Podsumowując pyszne biskwity to sprawdzony przepis na deser. Mała porcja ciasta zastąpi gotowe ciastka ze sklepu. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne. Ciasto biszkoptowe jest dobre do przekładania masami z bitą śmietaną i mascarpone. Najlepiej udekorować małe omleciki owocami.

Wartości odżywcze biskwitów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
267.82 kcal
428.51 kcal
Białko
5.77 g
9.24 g

Węglowodany w biskwicie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
29.81 g
47.69 g
Węglowodany przyswajalne
29.25 g
46.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
14.02 g
22.43 g
Tłuszcze nasycone
12.23 g
19.57 g
Tłuszcze nienasycone
1.79 g
2.86 g
Cholesterol
94.55 mg
151.27 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biskwity

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
10.94 mg
17.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
1.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
32.92 µg (mcg)
52.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biskwity

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
41.70 mg
66.72 mg
Potas
120.15 mg
192.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
51.34 mg
82.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
75.67 mg
121.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
11.96 mg
19.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
1.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biskwitów 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biskwicie

Lista alergenów dla biskwitów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Cena przygotowania biskwitów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na biskwity
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób