Przepis na biskwity krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Jajko 6 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 200 g niepełna szklanka
- Mascarpone 250 g
- Truskawki 300 g
- Czekolada biała 100 g
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.
Papier do pieczenia potnij na równe kawałki.
Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm.
Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj, ułóż na blasze.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut.
Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół.
Pozostaw do wystygnięcia.
W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę.
Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach.
Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej.
Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biskwity - cechy przepisu
Więcej o biskwicie
Biskwity z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne biskwity to nic innego jak ciasto biszkoptowe podane z nadzieniem. Przepis na biskwity jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia biskwitów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, mąka ziemniaczana, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, biała czekolada.
Jak zrobić biskwity? Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Papier do pieczenia potnij na równe kawałki. Narysuj na każdym okrąg o średnicy 8-9 cm. Na każdy kawałek papieru wyłóż kilka łyżek ciasta i wyrównaj. Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-7 minut. Wyjmij ciasta z piekarnika i złóż razem z papierem na pół. Pozostaw do wystygnięcia. W misce umieść mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij na sztywną pianę. Posiekaj czekoladę białą i dodaj do masy, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i umieść krem w ciastkach. Pokrój truskawki i udekoruj wierzch masy śmietanowej. Biskwity należy przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Niezbędne jest do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, zachodzących w naszym ciele każdego dnia. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do połowy lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C i błonnika pokarmowego. Truskawki są owocami jagodowymi i zawierają bardzo małą ilość kalorii.
Podsumowując pyszne biskwity to sprawdzony przepis na deser. Mała porcja ciasta zastąpi gotowe ciastka ze sklepu. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne. Ciasto biszkoptowe jest dobre do przekładania masami z bitą śmietaną i mascarpone. Najlepiej udekorować małe omleciki owocami.
Wartości odżywcze biskwitów
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w biskwicie
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy w przepisie na biskwity
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na biskwity
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biskwicie
Lista alergenów dla biskwitów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała