Bakłażan z mięsem mielonym
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Bakłażan - 2 średnie sztyki (1000 g)
- Pomidor - 3 średnie sztuki (500 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Oliwki czarne (200 g)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Bulion warzywny (150 ml)
Przepis na bakłażan z mięsem mielonym krok po kroku
Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię mięso mielone i podsmaż, dopraw je solą, pieprzem i papryką słodką.
Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dodaj na patelnię bulion warzywny i duś 15 minut, aż pomidory się rozpadną.
Posiekaj natkę pietruszki i czarne oliwki. Dodaj do farszu wraz z kukurydzą odcedzoną z zalewy i wymieszaj.
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek, aby powstało miejsce na farsz, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą i do środka nałóż farsz, na wierzch ułóż pokruszony ser feta.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat bakłażana z mięsem mielonym
Bakłażan z mięsem mielonym to pyszne danie idealnie pasujące na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się doskonale także podczas wieczornych spotkań w gronie znajomych. Przepis na bakłażan z mięsem mielonym jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do wykonania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażany, mięso mielone wołowe, cebula, pomidory, natka pietruszki, oliwki czarne, kukurydza, sól, pieprz, papryka słodka, ser feta i olej rzepakowy.
Jak zrobić bakłażan z mięsem mielony? Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię mięso mielone i podsmaż, dopraw je solą, pieprzem i papryką słodką. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dodaj na patelnię bulion warzywny i duś 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Posiekaj natkę pietruszki i czarne oliwki. Dodaj do farszu wraz z kukurydzą odcedzoną z zalewy i wymieszaj. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek aby powstało miejsce na farsz, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą i do środka nałóż farsz, na wierzch ułóż pokruszony ser feta. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.
Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pomysł na faszerowany bakłażan to wspaniała propozycja na obiad. Dobry bakłażan nadziewany mięsem mielonym jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pieczone w piekarniku warzywo jest niskokaloryczne i nie wymaga dodatku tłuszczu w przygotowaniu.
Alergeny w bakłażanie z mięsem mielonym
Lista alergenów dla bakłażana z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze bakłażana z mięsem mielonym
Bakłażan z mięsem mielonym to danie zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Jest ono także cennym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.