Karminadle

Opublikowano: 24.08.2021 r., 14:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karminadle podane na talerzu z puree ziemniaczanym, obok widelec, w tle naczynie z olejem, cebula dymka i gałązki natki pietruszki
Karminadle
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze karminadle. Soczyste, delikatne i bardzo smaczne karminadle będą idealny dodatkiem do obiadu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
410 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (700 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bułka pszenna 1 bułka (80 g)
  • Mleko 1,5% 1/3 szklanki (83 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Smalec (100 g)
  • Bułka tarta 0,5 szklanki (107 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska, miseczka, maszynka do mielenia

Przepis na karminadle krok po kroku

Czerstwą bułkę namocz w mleku.

Mięso zmiel na średnich oczkach, zmiel także namoczoną bułkę.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj 0,5 soli i 0,25 łyżeczki pieprzu. Dodaj także jajko.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso podziel na 16 części, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Smaż kotlety na smalcu. Z każdej strony po 4-5 minut aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na karminadle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat karminadli

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Karminadle to śląskie kotlety mielone. Przyrządzone są z łopatki wieprzowej z dodatkiem cebuli, namoczonej bułki w mleku, soli i pieprzu. Karminadle tradycyjnie są obtaczane w bułce tartej i smażone na dużej ilości smalcu. Kotlet mielony po śląsku podaje się z tłuczonymi ziemniakami oraz kapustą zasmażaną lub burakami. Tak jak wszystkie przepisy tak i karminadle doczekały się modyfikacji. Jedną z nich są karminadle z kapusty, jest to wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów. Inna wariacją na temat karminadli są karminadle z mięsa gotowanego, do takich kotletów możesz wykorzystać mięso z rosołu. Przepis na karminadle jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu a soczyste kotlety zasmakują każdemu.

Karminadle to wyśmienite kotlety, które są znane i uwielbiane w całej Polsc. Pyszne nie tylko z dodatkiem ziemniaków ale również kaszy, sosu i ulubionej surówki.

Alergeny w karminadlach

Lista alergenów dla karminadli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze karminadli

na 100g gotowej potrawy

Karminadle to śląskie kotlety mielone. Ponieważ są one smażone na głębokim tłuszczu powinny być spożywane raz na jakiś czas aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
273.42
410.13
Białko (g)
12.44
18.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.44
15.66
Węglowodany przyswajalne (g)
9.66
14.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.82
29.73
Tłuszcze nasycone (g)
8.74
13.11
Tłuszcze nienasycone (g)
11.08
16.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.73
13.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
3.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
12.26
18.38
Witamina B6 (mg)
0.24
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.80
Witamina C (mg)
1.00
1.51
Witamina D (µg (mcg))
1.34
2.01
Witamina E (mg)
0.25
0.38
Retinol (µg (mcg))
12.26
18.38
Tiamina (mg)
0.56
0.84
Ryboflawina (mg)
0.25
0.37
Niacyna (mg)
3.05
4.58
Foliany (µg (mcg))
19.92
29.88
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
144.65
216.97
Potas (mg)
226.09
339.13
Wapń (mg)
48.98
73.47
Fosfor (mg)
143.44
215.16
Magnez (mg)
18.56
27.84
Żelazo (mg)
1.35
2.02
Cynk (mg)
1.84
2.76
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny karminadli 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karminadli

Koszt składników
36.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka pszenna
80 g
1 bułka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 1,5%
83 ml
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 83 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Smalec
100 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Bułka tarta
107 g
0,5 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 107 g
Koszt składników
36.90