Przepis na karminadle krok po kroku

Składniki
  • Łopatka wieprzowa 700 g
  • Cebula 100 g
  • Bułka pszenna 80 g 1 bułka
  • Mleko 1,5% 83 ml 1/3 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Smalec 100 g
  • Bułka tarta 107 g 0,5 szklanki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, miseczka, maszynka do mielenia

Czerstwą bułkę namocz w mleku.

Mięso zmiel na średnich oczkach, zmiel także namoczoną bułkę.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj 0,5 soli i 0,25 łyżeczki pieprzu. Dodaj także jajko.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso podziel na 16 części, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Smaż kotlety na smalcu. Z każdej strony po 4-5 minut aż będą złote.

Karminadle podane na talerzu z puree ziemniaczanym, obok widelec, w tle naczynie z olejem, cebula dymka i gałązki natki pietruszki
Karminadle
Koszt przygotowania dania
21.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
410 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Karminadle - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karminadlach

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Karminadle to śląskie kotlety mielone. Przyrządzone są z łopatki wieprzowej z dodatkiem cebuli, namoczonej bułki w mleku, soli i pieprzu. Karminadle tradycyjnie są obtaczane w bułce tartej i smażone na dużej ilości smalcu. Kotlet mielony po śląsku podaje się z tłuczonymi ziemniakami oraz kapustą zasmażaną lub burakami. Tak jak wszystkie przepisy tak i karminadle doczekały się modyfikacji. Jedną z nich są karminadle z kapusty, jest to wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów. Inna wariacją na temat karminadli są karminadle z mięsa gotowanego, do takich kotletów możesz wykorzystać mięso z rosołu. Przepis na karminadle jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu a soczyste kotlety zasmakują każdemu.

Karminadle to wyśmienite kotlety, które są znane i uwielbiane w całej Polsc. Pyszne nie tylko z dodatkiem ziemniaków ale również kaszy, sosu i ulubionej surówki.

Wartości odżywcze karminadli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
273.42 kcal
410.13 kcal
Białko
12.44 g
18.67 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
19.82 g
29.73 g
Tłuszcze nasycone
8.74 g
13.11 g
Tłuszcze nienasycone
11.08 g
16.63 g
Tłuszcze jednonasycone
8.73 g
13.10 g
Tłuszcze wielonasycone
2.35 g
3.53 g

Witaminy w przepisie na karminadle

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.24 mg
0.36 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Tiamina
0.56 mg
0.84 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.37 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Niacyna
3.05 mg
4.58 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Foliany
19.92 µg (mcg)
29.88 µg (mcg)
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karminadle

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
144.65 mg
216.97 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Potas
226.09 mg
339.13 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Wapń
48.98 mg
73.47 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Fosfor
143.44 mg
215.16 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Magnez
18.56 mg
27.84 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
2.02 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, smalec.
czytaj dalej
Cynk
1.84 mg
2.76 mg
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, smalec.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karminadli 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karminadlach

Lista alergenów dla karminadli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania karminadli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka pszenna
80 g
1 bułka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 1,5%
83 ml
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 83 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Smalec
100 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Bułka tarta
107 g
0,5 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 107 g
Liczba porcji:
Razem
36.90
Łączny koszt
21.63
Jak oceniasz przepis na karminadle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób