Przepis na karminadle krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 700 g
- Cebula 100 g
- Bułka pszenna 80 g 1 bułka
- Mleko 1,5% 83 ml 1/3 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Smalec 100 g
- Bułka tarta 107 g 0,5 szklanki
Czerstwą bułkę namocz w mleku.
Mięso zmiel na średnich oczkach, zmiel także namoczoną bułkę.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj do mięsa.
Do mięsa dodaj 0,5 soli i 0,25 łyżeczki pieprzu. Dodaj także jajko.
Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso podziel na 16 części, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
Smaż kotlety na smalcu. Z każdej strony po 4-5 minut aż będą złote.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Pieczeń wołowa
-
Pierożki gruzińskie
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Gruzińskie pierogi
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Tamales
-
Obiad z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Karminadle - cechy przepisu
Więcej o karminadlach
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.
Karminadle to śląskie kotlety mielone. Przyrządzone są z łopatki wieprzowej z dodatkiem cebuli, namoczonej bułki w mleku, soli i pieprzu. Karminadle tradycyjnie są obtaczane w bułce tartej i smażone na dużej ilości smalcu. Kotlet mielony po śląsku podaje się z tłuczonymi ziemniakami oraz kapustą zasmażaną lub burakami. Tak jak wszystkie przepisy tak i karminadle doczekały się modyfikacji. Jedną z nich są karminadle z kapusty, jest to wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów. Inna wariacją na temat karminadli są karminadle z mięsa gotowanego, do takich kotletów możesz wykorzystać mięso z rosołu. Przepis na karminadle jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu a soczyste kotlety zasmakują każdemu.
Karminadle to wyśmienite kotlety, które są znane i uwielbiane w całej Polsc. Pyszne nie tylko z dodatkiem ziemniaków ale również kaszy, sosu i ulubionej surówki.
Wartości odżywcze karminadli
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w karminadlach
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na karminadle
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na karminadle
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karminadlach
Lista alergenów dla karminadli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko