Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym krok po kroku
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Cebula 100 g
- Czosnek 15 g
- Bulion drobiowy 2000 g
- Przecier pomidorowy z solą 400 g
- Ziemniaki późne 300 g
- Marchewka 90 g
- Mięso mielone z kurczaka 300 g
- Jajko 1 szt.
- Kolendra świeża 45 g
- Kukurydza konserwowa 75 g
- Fasola konserwowa 70 g
Do miski wrzuć mięso, dodaj do niego jajko, przyprawę do mięsa mielonego i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i uformuj małe kotleciki.
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, około 5 minut. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej bulion i przecier.
Zagotuj. Następnie dodaj obrane marchewki i ziemniaki. Wrzucaj też powoli klopsiki i gotuj przez 30 minut.
Do zupy dodaj kukurydzę i fasolę.
Całość przypraw do smaku.
Gotową zupę podawaj z posiekaną kolendrą.

(liczba kalorii)
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o zupie meksykańskiej z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycąca, a przy tym zdrowa i bardzo smaczna.
Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym będzie dobrą opcją dla każdego, kto poszukuje ciekawych dań. Wyróżnia ją dodatek wspaniałych kotlecików. Klopsiki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to uformowanie ich wcześniej i ugotowanie na parze, a następnie podgrzanie w zupie. Drugi sposób jest nieco mniej pracochłonny, gdyż klopsiki gotują się wraz z wywarem na zupę, przez co cała obróbka zajmuje mniej czasu, a zupa ma bardziej aromatyczny smak. Oba sposoby są równie dobre, a wybór zależy tylko od indywidualnych preferencji. Klopsiki najlepiej przygotować z mięsa mielonego, w tym przypadku drobiowego. Klopsiki drobiowe są lepszym wyborem szczególnie dla najmłodszych, gdyż są znacznie bardziej delikatne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym, by była pyszna, zdrowa i pożywana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jej główne składniki to mięso mielone i warzywa. Zupę robi się z czerwoną fasolą, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i pełna białka. Dlatego to doskonały pomysł na wartościowe danie na obiad. Zupa jest dobra także dla wszystkich, którzy kochają naprawdę pikantne dania. Zupa idealnie współgra z delikatnymi pulpetami drobiowymi, gotowanymi na parze. Jednak można je również podpiec, co nada im lepszego smaku. Mięsne pulpety można też zastąpić wersją roślinną, dzięki czemu całość będzie odpowiednia również dla wegetarian i wegan. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości kuchennych sprzętów. Co najlepsze, klopsiki mogą się spokojnie dusić w wywarze warzywnym, dzięki czemu nie trzeba do przygotowania używać dużej ilości garnków.
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z mięsem mielonym
Energia i białka
(433g)
Węglowodany w zupie meksykańskiej z mięsem mielonym
(433g)
Tłuszcze
(433g)
Witaminy w przepisie na zupę meksykańską z mięsem mielonym
(433g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę meksykańską z mięsem mielonym
(433g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie meksykańskiej z mięsem mielonym
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego