Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa meksykańska z mięsem mielonym podana z warzywami.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycące, a przy tym zdrowe i bardzo smaczne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
170 kcal
Kcal w porcji
433 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (400 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kolendra świeża (45 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Fasola konserwowa (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym krok po kroku

Do miski wrzuć mięso, dodaj do niego jajko, przyprawę do mięsa mielonego i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i uformuj małe kotleciki.

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, około 5 minut. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej bulion.

Zagotuj. Następnie dodaj obrane marchewki i ziemniaki. Wrzucaj też powoli klopsiki i gotuj przez 30 minut.

Do zupy dodaj kukurydzę i fasolę. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy.

Całość przypraw do smaku.

Gotową zupę podawaj z posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycąca, a przy tym zdrowa i bardzo smaczna.

Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym będzie dobrą opcją dla każdego, kto poszukuje ciekawych dań. Wyróżnia ją dodatek wspaniałych kotlecików. Klopsiki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to uformowanie ich wcześniej i ugotowanie na parze, a następnie podgrzanie w zupie. Drugi sposób jest nieco mniej pracochłonny, gdyż klopsiki gotują się wraz z wywarem na zupę, przez co cała obróbka zajmuje mniej czasu, a zupa ma bardziej aromatyczny smak. Oba sposoby są równie dobre, a wybór zależy tylko od indywidualnych preferencji. Klopsiki najlepiej przygotować z mięsa mielonego, w tym przypadku drobiowego. Klopsiki drobiowe są lepszym wyborem szczególnie dla najmłodszych, gdyż są znacznie bardziej delikatne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym, by była pyszna, zdrowa i pożywana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jej główne składniki to mięso mielone i warzywa. Zupę robi się z czerwoną fasolą, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i pełna białka. Dlatego to doskonały pomysł na wartościowe danie na obiad. Zupa jest dobra także dla wszystkich, którzy kochają naprawdę pikantne dania. Zupa idealnie współgra z delikatnymi pulpetami drobiowymi, gotowanymi na parze. Jednak można je również podpiec, co nada im lepszego smaku. Mięsne pulpety można też zastąpić wersją roślinną, dzięki czemu całość będzie odpowiednia również dla wegetarian i wegan. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości kuchennych sprzętów. Co najlepsze, klopsiki mogą się spokojnie dusić w wywarze warzywnym, dzięki czemu nie trzeba do przygotowania używać dużej ilości garnków.

Alergeny w zupie meksykańskiej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(433g)
Energia (kcal)
39.44
170.76
Białko (g)
2.70
11.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(433g)
Węglowodany (g)
4.21
18.21
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
15.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(433g)
Tłuszcz (g)
1.48
6.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
4.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
3.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
1.06
Cholesterol (mg)
14.51
62.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(433g)
Witamina A (µg (mcg))
31.61
136.85
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.32
Witamina C (mg)
3.88
16.81
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.76
Retinol (µg (mcg))
2.54
11.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Ryboflawina (mg)
0.08
0.35
Niacyna (mg)
0.95
4.10
Foliany (µg (mcg))
6.24
27.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
302.29
1308.93
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(433g)
Sód (mg)
262.35
1135.98
Potas (mg)
175.81
761.24
Wapń (mg)
10.81
46.79
Fosfor (mg)
36.62
158.55
Magnez (mg)
9.37
40.58
Żelazo (mg)
0.50
2.18
Cynk (mg)
0.31
1.32
Miedź (mg)
0.07
0.31
Mangan (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: cebula, marchewka, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy meksykańskiej z mięsem mielonym 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy meksykańskiej z mięsem mielonym

Koszt składników
348.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Fasola konserwowa
70 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.79
Za 70 g
Koszt składników
348.00