Pyzy z mięsem

Opublikowano: 23.04.2022 r., 16:43 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy z mięsem na talerzu
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
184 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa, patelnia

Przepis na pyzy z mięsem krok po kroku

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy dalej. Doprawiamy je. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy je w kostkę. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

Następnie przekładamy je na blat. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy go na kawałki.

Do każdej części wkładamy nadzienie mięsne. Pyzy szczelnie zamykamy.

Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową.

Jak oceniasz przepis na pyzy z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pyz z mięsem

Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Farsz z mięsa mielonego w połączeniu z ciastem z ziemniaków jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pyzy z mięsem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy dalej. Doprawiamy je. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy je w kostkę. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Następnie przekładamy je na blat. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy go na kawałki. Do każdej części wkładamy nadzienie mięsne. Pyzy szczelnie zamykamy. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sprawdzony przepis na pyzy z mięsem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Domowe pyzy odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w pyzach z mięsem

Lista alergenów dla pyz z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
154.09
184.90
Białko (g)
9.43
11.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
20.39
24.47
Węglowodany przyswajalne (g)
18.44
22.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
4.08
4.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.81
3.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
2.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.35
Cholesterol (mg)
34.52
41.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
10.81
12.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.11
13.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.13
Witamina E (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.81
12.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.19
18.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.57
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
118.42
142.10
Potas (mg)
438.02
525.62
Wapń (mg)
24.74
29.69
Fosfor (mg)
124.05
148.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.04
34.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
1.26
Cynk (mg)
1.07
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z mięsem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz z mięsem

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00