Pyzy z mięsem
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pyzy z mięsem krok po kroku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy dalej. Doprawiamy je. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy je w kostkę. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Następnie przekładamy je na blat. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy go na kawałki.
Do każdej części wkładamy nadzienie mięsne. Pyzy szczelnie zamykamy.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową.
Więcej informacji na temat pyz z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Farsz z mięsa mielonego w połączeniu z ciastem z ziemniaków jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pyzy z mięsem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy dalej. Doprawiamy je. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy je w kostkę. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Następnie przekładamy je na blat. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Kroimy go na kawałki. Do każdej części wkładamy nadzienie mięsne. Pyzy szczelnie zamykamy. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową.
Sprawdzony przepis na pyzy z mięsem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Domowe pyzy odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w pyzach z mięsem
Lista alergenów dla pyz z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pyz z mięsem
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.