Bakłażan z mięsem mielonym

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażan z mięsem mielonym podany na okrągłej desce. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Bakłażan z mięsem mielonym
Bakłażan z mięsem mielonym to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekane bakłażany są nie tylko smaczne ale także pięknie prezentują się na talerzu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
254 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Bakłażan 2 średnie sztyki (1000 g)
  • Pomidor 3 średnie sztuki (500 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Oliwki czarne (200 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Bulion warzywny (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bakłażan z mięsem mielonym krok po kroku

Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię mięso mielone i podsmaż, dopraw je solą, pieprzem i papryką słodką.

Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dodaj na patelnię bulion warzywny i duś 15 minut, aż pomidory się rozpadną.

Posiekaj natkę pietruszki i czarne oliwki. Dodaj do farszu wraz z kukurydzą odcedzoną z zalewy i wymieszaj.

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek, aby powstało miejsce na farsz, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą i do środka nałóż farsz, na wierzch ułóż pokruszony ser feta.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na bakłażan z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat bakłażana z mięsem mielonym

Bakłażan z mięsem mielonym to pyszne danie idealnie pasujące na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się doskonale także podczas wieczornych spotkań w gronie znajomych. Przepis na bakłażan z mięsem mielonym jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do wykonania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażany, mięso mielone wołowe, cebula, pomidory, natka pietruszki, oliwki czarne, kukurydza, sól, pieprz, papryka słodka, ser feta i olej rzepakowy.

Jak zrobić bakłażan z mięsem mielony? Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj na patelnię mięso mielone i podsmaż, dopraw je solą, pieprzem i papryką słodką. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dodaj na patelnię bulion warzywny i duś 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Posiekaj natkę pietruszki i czarne oliwki. Dodaj do farszu wraz z kukurydzą odcedzoną z zalewy i wymieszaj. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek aby powstało miejsce na farsz, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą i do środka nałóż farsz, na wierzch ułóż pokruszony ser feta. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.

Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pomysł na faszerowany bakłażan to wspaniała propozycja na obiad. Dobry bakłażan nadziewany mięsem mielonym jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pieczone w piekarniku warzywo jest niskokaloryczne i nie wymaga dodatku tłuszczu w przygotowaniu.

Alergeny w bakłażanie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla bakłażana z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bakłażana z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Bakłażan z mięsem mielonym to danie zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Jest ono także cennym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
72.81
254.84
Białko (g)
3.86
13.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.51
19.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
13.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
5.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.23
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
7.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
7.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.03
7.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.67
Cholesterol (mg)
12.37
43.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
13.11
45.88
Witamina B6 (mg)
0.12
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.31
Witamina C (mg)
5.26
18.40
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina E (mg)
0.35
1.21
Retinol (µg (mcg))
0.70
2.44
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Niacyna (mg)
1.18
4.13
Foliany (µg (mcg))
17.68
61.88
Beta karoten (µg (mcg))
138.07
483.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
98.75
345.63
Potas (mg)
197.78
692.23
Wapń (mg)
17.77
62.21
Fosfor (mg)
47.01
164.52
Magnez (mg)
12.53
43.84
Żelazo (mg)
1.00
3.49
Cynk (mg)
0.90
3.16
Miedź (mg)
0.07
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana z mięsem mielonym 31
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana z mięsem mielonym

Koszt składników
66.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bakłażan
1000 g
2 średnie sztyki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.78
Za 1000 g
Pomidor
500 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwki czarne
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Koszt składników
66.90