Przepis na babka z cukinii krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, forma do babki

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.

Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem, aż powstanie z nich biała i puszysta masa.

Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy cukinię i sok z cytryny.

W mikrofali rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj do połączenia składników.

Foremkę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką ziemniaczaną.

Do formy przełóż masę na babkę i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Często zadawane pytania

Babka z cukinii podana na białym talerzu. Obok talerza znajdują się surowe, zielone cukinie.
Babka z cukinii
Koszt przygotowania dania
13.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Babka z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce z cukinii

Babka z cukinii to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Pieczona babka jest wilgotna i nie zawiera glutenu. Przepis na babkę z cukinii jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cukier, mąka ziemniaczana, jajka, masło, proszek do pieczenia, cytryna.

Jak zrobić babkę z cukinii? Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem aż powstanie z nich biała puszysta masa. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy cukinię i sok z cytryny. w mikrofali rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj do połączenia składników. Foremkę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką ziemniaczaną. Do formy przełóż masę na babkę i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Cukinia jest warzywem o bardzo wielu zastosowaniach. Możesz dodawać ją do ciast i deserów lub przygotowywać na słono. Ciekawym połączeniem jest babka ziemniaczana z cukinią, babka z dodatkiem cukinii jest delikatniejsza w smaku i bardziej wilgotna. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.

Podsumowując pyszna babka z cukinią na słodko to doskonały pomysł na deser podczas obiadu z rodziną i znajomymi. Smaczna babka pieczona w piekarniku jest dobra do spożycia prze 3-4 dni. Dodatek cukinii do ciasta nadaje mu delikatnej konsystencji oraz pozwala mu zachować wilgoć na dłużej.

Wartości odżywcze babki z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
253.15 kcal
329.10 kcal
Białko
3.71 g
4.82 g

Węglowodany w babce z cukinii

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
29.93 g
38.91 g
Węglowodany przyswajalne
28.38 g
36.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
2.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.09 g
18.32 g
Tłuszcze nasycone
9.10 g
11.83 g
Tłuszcze nienasycone
4.99 g
6.49 g
Tłuszcze jednonasycone
4.16 g
5.41 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
1.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
94.58 mg
122.95 mg

Witaminy w przepisie na babka z cukinii

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
132.73 µg (mcg)
172.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
12.67 mg
16.48 mg
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
0.80 mg
Retinol
128.33 µg (mcg)
166.83 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.15 mg
Niacyna
0.67 mg
0.87 mg
Foliany
19.20 µg (mcg)
24.96 µg (mcg)
Beta karoten
51.67 µg (mcg)
67.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babka z cukinii

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
35.94 mg
46.72 mg
Potas
258.68 mg
336.29 mg
Wapń
30.55 mg
39.71 mg
Fosfor
73.15 mg
95.10 mg
Magnez
17.45 mg
22.69 mg
Żelazo
0.60 mg
0.79 mg
Cynk
0.39 mg
0.51 mg
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z cukinii 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce z cukinii

Lista alergenów dla babki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
200 g
1 szklanka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cytryna
200 g
4 średnie sztuki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na babka z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób