Babka z cukinii
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (200 g)
- Cytryna - 4 średnie sztuki (200 g)
Przepis na babka z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.
Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem, aż powstanie z nich biała i puszysta masa.
Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy cukinię i sok z cytryny.
W mikrofali rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj do połączenia składników.
Foremkę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką ziemniaczaną.
Do formy przełóż masę na babkę i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki z cukinii
Babka z cukinii to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Pieczona babka jest wilgotna i nie zawiera glutenu. Przepis na babkę z cukinii jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cukier, mąka ziemniaczana, jajka, masło, proszek do pieczenia, cytryna.
Jak zrobić babkę z cukinii? Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem aż powstanie z nich biała puszysta masa. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy cukinię i sok z cytryny. w mikrofali rozpuść masło i dodaj do ciasta, wymieszaj do połączenia składników. Foremkę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką ziemniaczaną. Do formy przełóż masę na babkę i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Cukinia jest warzywem o bardzo wielu zastosowaniach. Możesz dodawać ją do ciast i deserów lub przygotowywać na słono. Ciekawym połączeniem jest babka ziemniaczana z cukinią, babka z dodatkiem cukinii jest delikatniejsza w smaku i bardziej wilgotna. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.
Podsumowując pyszna babka z cukinią na słodko to doskonały pomysł na deser podczas obiadu z rodziną i znajomymi. Smaczna babka pieczona w piekarniku jest dobra do spożycia prze 3-4 dni. Dodatek cukinii do ciasta nadaje mu delikatnej konsystencji oraz pozwala mu zachować wilgoć na dłużej.
Alergeny w babce z cukinii
Lista alergenów dla babki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki z cukinii
Babka z cukinii to dokonała propozycja na zdrowe ciasto. Babka jest jednak wyrobem z cukrem dlatego nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę. Możesz zamienić dodatek cukru na ksylitol.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.