Babka piaskowa marmurkowa

Opublikowano: 14.04.2022 r., 7:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marmurkowa babka piaskowa deser
Babka piaskowa marmurkowa
Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny wypiek.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
391 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (160 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
  • Cukier (160 g)
  • Kakao 16% (proszek) (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, sitko, forma do babki

Przepis na babkęę piaskową marmurkową krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 175 st. C.

Roztop masło i ostudź je.

Mąkę przesiej przez sitko ze skrobią i 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia.

Wbij jajka do miski i dodaj cukier oraz aromat waniliowy.

Miksuj jajka z cukrem kilka minut, aż masa znacznie urośnie i będzie puszysta.

Dodaj w dwóch partiach przesiane mąki i zmiksuj do połączenia składników.

Na końcu wlej masło i zmiksuj.

Rozdziel masę na dwie części.

Dodaj do jednej kakao i zmiksuj krótko.

Foremkę na babkę posmaruj masłem (nie jest wliczone do składników). Obsyp dokładnie bułką tartą (także niewliczona w składniki).

Do formy wlewaj na zmianę masę jasną i masę ciemną. Po wyłożeniu całego ciasta patyczkiem do szaszłyków można lekko (!) przemieszać wzorki (w kilku miejscach).

Wstaw ciasto do gorącego piekarnika.

Piecz ciasto przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na babkęę piaskową marmurkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat babki piaskowej marmurkowej

Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny wypiek. Deser ma smak czekoladowo-waniliowy. Jest wilgotna, ale też sypka, jak piasek. Przepis na marmurkową babkę piaskową dobry jest także na inne imprezy okolicznościowe lub nawet na niedzielę. Zobacz, jak zrobić marmurkową babkę piaskową. To nic skomplikowanego, a przy tym babka wychodzi pyszna. Jest dobra dla najmłodszych oraz dla osób starszych. Jednym słowem – idealna.

Babka piaskowa marmurkowa jest ciastem pieczonym najczęściej na Wielkanoc. Po przekrojeniu deser przypomina marmur. Ciemne ciasto (z kakao) ładnie komponuje się z jasnym (waniliowym). Zwykle babkę piaskową piecze się w specjalnej formie, która jest okrągła, a pośrodku ma dziurę. Można się spotkać też z babką piaskową, która ma podłużny kształt (pieczona w formie keksowej). Dobra struktura ciasta charakteryzuje się sypkością oraz jednocześnie miękkością wypieku. Jak zrobisz marmurkową babkę piaskową, posyp ją cukrem pudrem. Dobry pomysł na ozdobienie ciasta to polewa czekoladowa. Pyszna będzie także z lukrem.

Gdy nie wiesz, jaki jest najlepszy pomysł na ciasto na święta, upiecz babkę piaskową marmurkową. Wielkanoc to najlepszy czas, by ją przygotować. Jak zrobić marmurkową babkę piaskową? Konieczne jest to, by jajka miały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 175 st. C i roztop masło w garnku. W przepisie na marmurkową babkę piaskową, roztopione masło ma być zimne, zanim je będziesz miksować z resztą. Przesiej też skrobię z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia. Ubij mikserem (przez dłuższy czas) jajka z cukrem oraz waniliowym aromatem. Masa powinna urosnąć i stać się puszysta. Do masy wsyp przesiane składniki (podziel na dwie partie) i krótko zmiksuj, by je połączyć. Dodaj też masło i także zmiksuj. Podziel powstałą masę na dwie równe części, do jednej dodaj kakao. Należy ponownie wymieszać mikserem, by kakao dobrze się połączyło z ciastem. Formę należy natłuścić (masłem lub olejem), a następnie posypać bułką tartą. Najważniejsza część przepisu to nakładanie ciasta. Należy wlewać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Jak już całe ciasto będzie w formie, patyczkiem do szaszłyka zrób kilka ruchów (najlepiej od zewnątrz formy do środka (wgłębienia). Nie należy przesadzić z ilością. Wystarczy zrobić to maksymalnie 8-10 razy (w równych odstępach). Przepis na marmurkową babkę piaskową piecz 45 minut (do suchego patyczka). Babka piaskowa marmurkowa powinna studzić się poza piekarnikiem.

Alergeny w babce piaskowej marmurkowej

Lista alergenów dla babki piaskowej marmurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki piaskowej marmurkowej

na 100g gotowej potrawy

Kakao jest bogate w między innymi magnez. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przepis jest wysokokaloryczny. Znajduje się w nim duża ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar jest niekorzystny dla zdrowia).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
391.91
391.91
Białko (g)
6.08
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.78
41.78
Węglowodany przyswajalne (g)
40.34
40.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.25
23.25
Tłuszcze nasycone (g)
14.97
14.97
Tłuszcze nienasycone (g)
8.27
8.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.91
6.91
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
1.36
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
154.89
154.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
213.40
213.40
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.29
Witamina C (mg)
0.24
0.24
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.55
Witamina E (mg)
0.88
0.88
Retinol (µg (mcg))
210.17
210.17
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
1.64
1.64
Foliany (µg (mcg))
52.68
52.68
Beta karoten (µg (mcg))
39.21
39.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
45.91
45.91
Potas (mg)
157.15
157.15
Wapń (mg)
30.79
30.79
Fosfor (mg)
101.87
101.87
Magnez (mg)
20.89
20.89
Żelazo (mg)
2.31
2.31
Cynk (mg)
0.67
0.67
Miedź (mg)
0.14
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej marmurkowej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki piaskowej marmurkowej

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Kakao 16% (proszek)
16 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 16 g
Koszt składników
25.80