Babka piaskowa marmurkowa
- Jajko (4 szt.)
- Masło (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (160 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
- Cukier (160 g)
- Kakao 16% (proszek) (16 g)
Przepis na babkęę piaskową marmurkową krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
Roztop masło i ostudź je.
Mąkę przesiej przez sitko ze skrobią i 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia.
Wbij jajka do miski i dodaj cukier oraz aromat waniliowy.
Miksuj jajka z cukrem kilka minut, aż masa znacznie urośnie i będzie puszysta.
Dodaj w dwóch partiach przesiane mąki i zmiksuj do połączenia składników.
Na końcu wlej masło i zmiksuj.
Rozdziel masę na dwie części.
Dodaj do jednej kakao i zmiksuj krótko.
Foremkę na babkę posmaruj masłem (nie jest wliczone do składników). Obsyp dokładnie bułką tartą (także niewliczona w składniki).
Do formy wlewaj na zmianę masę jasną i masę ciemną. Po wyłożeniu całego ciasta patyczkiem do szaszłyków można lekko (!) przemieszać wzorki (w kilku miejscach).
Wstaw ciasto do gorącego piekarnika.
Piecz ciasto przez 45 minut.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej marmurkowej
Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny wypiek. Deser ma smak czekoladowo-waniliowy. Jest wilgotna, ale też sypka, jak piasek. Przepis na marmurkową babkę piaskową dobry jest także na inne imprezy okolicznościowe lub nawet na niedzielę. Zobacz, jak zrobić marmurkową babkę piaskową. To nic skomplikowanego, a przy tym babka wychodzi pyszna. Jest dobra dla najmłodszych oraz dla osób starszych. Jednym słowem – idealna.
Babka piaskowa marmurkowa jest ciastem pieczonym najczęściej na Wielkanoc. Po przekrojeniu deser przypomina marmur. Ciemne ciasto (z kakao) ładnie komponuje się z jasnym (waniliowym). Zwykle babkę piaskową piecze się w specjalnej formie, która jest okrągła, a pośrodku ma dziurę. Można się spotkać też z babką piaskową, która ma podłużny kształt (pieczona w formie keksowej). Dobra struktura ciasta charakteryzuje się sypkością oraz jednocześnie miękkością wypieku. Jak zrobisz marmurkową babkę piaskową, posyp ją cukrem pudrem. Dobry pomysł na ozdobienie ciasta to polewa czekoladowa. Pyszna będzie także z lukrem.
Gdy nie wiesz, jaki jest najlepszy pomysł na ciasto na święta, upiecz babkę piaskową marmurkową. Wielkanoc to najlepszy czas, by ją przygotować. Jak zrobić marmurkową babkę piaskową? Konieczne jest to, by jajka miały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 175 st. C i roztop masło w garnku. W przepisie na marmurkową babkę piaskową, roztopione masło ma być zimne, zanim je będziesz miksować z resztą. Przesiej też skrobię z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia. Ubij mikserem (przez dłuższy czas) jajka z cukrem oraz waniliowym aromatem. Masa powinna urosnąć i stać się puszysta. Do masy wsyp przesiane składniki (podziel na dwie partie) i krótko zmiksuj, by je połączyć. Dodaj też masło i także zmiksuj. Podziel powstałą masę na dwie równe części, do jednej dodaj kakao. Należy ponownie wymieszać mikserem, by kakao dobrze się połączyło z ciastem. Formę należy natłuścić (masłem lub olejem), a następnie posypać bułką tartą. Najważniejsza część przepisu to nakładanie ciasta. Należy wlewać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Jak już całe ciasto będzie w formie, patyczkiem do szaszłyka zrób kilka ruchów (najlepiej od zewnątrz formy do środka (wgłębienia). Nie należy przesadzić z ilością. Wystarczy zrobić to maksymalnie 8-10 razy (w równych odstępach). Przepis na marmurkową babkę piaskową piecz 45 minut (do suchego patyczka). Babka piaskowa marmurkowa powinna studzić się poza piekarnikiem.
Alergeny w babce piaskowej marmurkowej
Lista alergenów dla babki piaskowej marmurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki piaskowej marmurkowej
Kakao jest bogate w między innymi magnez. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przepis jest wysokokaloryczny. Znajduje się w nim duża ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar jest niekorzystny dla zdrowia).
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.