Zupa z mięsem mielonym

Opublikowano: 28.10.2021 r., 18:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z mięsem mielonym podana w miseczce z kolorową ściereczką w tle.
Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym to świetny pomysł na niezwykle smaczny i sycący posiłek. W tej zupie łączą się ze sobą mięso, duża ilość warzyw i aromatyczne przyprawy.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 52 min
274 kcal
Kcal w porcji
402 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Pomidory w puszce - 1 szt (400 g)
  • Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
  • Fasola czerwona - 1 mini puszka (180 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Ziemniaki późne - 3 szt (225 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z mięsem mielonym krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony czosnek i mięso.

Całość podsmaż przez 7 minut.

Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem.

Paprykę, ziemniaki i seler pokrój w kostkę i dodaj do mięsa podsmaż 5 minut.

Następnie całość zalej bulionem i gotuj 40 minut.

Po tym czasie do zupy dodaj pomidory i fasolę.

Dokładnie przemieszaj, dopraw pieprzem, papryką, gałką i tymiankiem.

Gotuj jeszcze 12 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z mięsem mielonym

Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej kuchni jaką jest chili, to wspaniała opcja na pyszny i niezwykle rozgrzewający posiłek, dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie jesienią. Jest pełna aromatycznych przypraw i dużej ilości warzyw, dzięki czemu jest naprawdę sycąca i pożywna.

Przepis na zupę z mięsem mielonym pozwala stworzyć naprawdę gęstą i aromatyczną potrawę, która sprawdzi się na lunch, obiad i kolację. To coś specjalnie dla miłośników mięsa, którego w tym daniu nie brakuje. Jednak w tej recepturze została zaproponowana odchudzona wersja, dzięki czemu jest znacznie bezpieczniejsza dla zdrowia. Do tej zupy świetnie sprawdzi się chudy drób, idealnym wyborem będzie mięso z indyka, które oprócz wspaniałego smaku charakteryzuje się również wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Dostarcza sporo białka, a naprawdę mało nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest szczególnie ważne dla układu krwionośnego. Dodatkowo, jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Do tego do zupy dodaje się również czerwoną fasolę. Jest on dobrym źródłem roślinnych protein, ale także żelaza i błonnika, który reguluje pracę całego układu trawiennego. Do zupy dodaje się naprawdę wiele warzyw, dzięki temu to prawdziwa skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Można w niej znaleźć beta karoten, potężny antyoksydant z marchewki, czy likopen, znajdujący się w pomidorach, dbający o dobry stan serca. Dzięki temu zupa jest naprawdę wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą się odżywiać zdrowo i smacznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z mięsem mielonym, to ten pomysł na pewno przypadnie ci do gustu, całość jest łatwa, a przy tym naprawdę pyszna. Ta prosta zupa idealnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację, gdyż jest sycąca i lekka. To dobra opcja nawet dla dzieci, gdyż nie jest zbyt ostra, a dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Alergeny w zupie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zupy z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe i pełne białka, a także błonnika, dlatego może gościć w diecie na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(402g)
Energia (kcal)
68.21
274.22
Białko (g)
5.26
21.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(402g)
Węglowodany (g)
7.00
28.13
Węglowodany przyswajalne (g)
5.48
22.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
6.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(402g)
Tłuszcz (g)
2.38
9.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
6.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
4.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
2.11
Cholesterol (mg)
11.45
46.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(402g)
Witamina A (µg (mcg))
22.11
88.88
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.67
Witamina C (mg)
12.60
50.67
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina E (mg)
0.44
1.77
Retinol (µg (mcg))
2.99
12.00
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Niacyna (mg)
1.56
6.28
Foliany (µg (mcg))
31.00
124.64
Beta karoten (µg (mcg))
195.48
785.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(402g)
Sód (mg)
215.97
868.20
Potas (mg)
219.97
884.27
Wapń (mg)
18.35
73.77
Fosfor (mg)
67.94
273.11
Magnez (mg)
17.77
71.44
Żelazo (mg)
0.87
3.49
Cynk (mg)
0.64
2.58
Miedź (mg)
0.10
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z mięsem mielonym 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z mięsem mielonym

Koszt składników
103.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
1 szt
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Fasola czerwona
180 g
1 mini puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 180 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ziemniaki późne
225 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
103.80