Przepis na zupę z mięsem mielonym krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Pomidory w puszce 400 g 1 szt
- Seler naciowy 135 g 3 łodygi
- Fasola czerwona 180 g 1 mini puszka
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Ziemniaki późne 225 g 3 szt
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Bulion warzywny 1500 ml
- Czosnek 15 g 3 ząbki
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony czosnek i mięso.
Całość podsmaż przez 7 minut.
Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem.
Paprykę, ziemniaki i seler pokrój w kostkę i dodaj do mięsa podsmaż 5 minut.
Następnie całość zalej bulionem i gotuj 40 minut.
Po tym czasie do zupy dodaj pomidory i fasolę.
Dokładnie przemieszaj, dopraw pieprzem, papryką, gałką i tymiankiem.
Gotuj jeszcze 12 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Pieczeń wołowa
-
Pierożki gruzińskie
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Gruzińskie pierogi
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Obiad z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Zupa z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o zupie z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej kuchni jaką jest chili, to wspaniała opcja na pyszny i niezwykle rozgrzewający posiłek, dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie jesienią. Jest pełna aromatycznych przypraw i dużej ilości warzyw, dzięki czemu jest naprawdę sycąca i pożywna.
Przepis na zupę z mięsem mielonym pozwala stworzyć naprawdę gęstą i aromatyczną potrawę, która sprawdzi się na lunch, obiad i kolację. To coś specjalnie dla miłośników mięsa, którego w tym daniu nie brakuje. Jednak w tej recepturze została zaproponowana odchudzona wersja, dzięki czemu jest znacznie bezpieczniejsza dla zdrowia. Do tej zupy świetnie sprawdzi się chudy drób, idealnym wyborem będzie mięso z indyka, które oprócz wspaniałego smaku charakteryzuje się również wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Dostarcza sporo białka, a naprawdę mało nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest szczególnie ważne dla układu krwionośnego. Dodatkowo, jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Do tego do zupy dodaje się również czerwoną fasolę. Jest on dobrym źródłem roślinnych protein, ale także żelaza i błonnika, który reguluje pracę całego układu trawiennego. Do zupy dodaje się naprawdę wiele warzyw, dzięki temu to prawdziwa skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Można w niej znaleźć beta karoten, potężny antyoksydant z marchewki, czy likopen, znajdujący się w pomidorach, dbający o dobry stan serca. Dzięki temu zupa jest naprawdę wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą się odżywiać zdrowo i smacznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z mięsem mielonym, to ten pomysł na pewno przypadnie ci do gustu, całość jest łatwa, a przy tym naprawdę pyszna. Ta prosta zupa idealnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację, gdyż jest sycąca i lekka. To dobra opcja nawet dla dzieci, gdyż nie jest zbyt ostra, a dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Wartości odżywcze zupy z mięsem mielonym
Energia i białka
(402g)
Węglowodany w zupie z mięsem mielonym
(402g)
Tłuszcze
(402g)
Witaminy w przepisie na zupę z mięsem mielonym
(402g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę z mięsem mielonym
(402g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z mięsem mielonym
Lista alergenów dla zupy z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny