Przepis na zupę z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony czosnek i mięso.

Całość podsmaż przez 7 minut.

Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem.

Paprykę, ziemniaki i seler pokrój w kostkę i dodaj do mięsa podsmaż 5 minut.

Następnie całość zalej bulionem i gotuj 40 minut.

Po tym czasie do zupy dodaj pomidory i fasolę.

Dokładnie przemieszaj, dopraw pieprzem, papryką, gałką i tymiankiem.

Gotuj jeszcze 12 minut.

Zupa z mięsem mielonym podana w miseczce z kolorową ściereczką w tle.
zupa z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
56.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Zupa z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z mięsem mielonym

Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej kuchni jaką jest chili, to wspaniała opcja na pyszny i niezwykle rozgrzewający posiłek, dlatego świetnie sprawdzi się szczególnie jesienią. Jest pełna aromatycznych przypraw i dużej ilości warzyw, dzięki czemu jest naprawdę sycąca i pożywna.

Przepis na zupę z mięsem mielonym pozwala stworzyć naprawdę gęstą i aromatyczną potrawę, która sprawdzi się na lunch, obiad i kolację. To coś specjalnie dla miłośników mięsa, którego w tym daniu nie brakuje. Jednak w tej recepturze została zaproponowana odchudzona wersja, dzięki czemu jest znacznie bezpieczniejsza dla zdrowia. Do tej zupy świetnie sprawdzi się chudy drób, idealnym wyborem będzie mięso z indyka, które oprócz wspaniałego smaku charakteryzuje się również wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Dostarcza sporo białka, a naprawdę mało nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest szczególnie ważne dla układu krwionośnego. Dodatkowo, jest wspaniałym źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Do tego do zupy dodaje się również czerwoną fasolę. Jest on dobrym źródłem roślinnych protein, ale także żelaza i błonnika, który reguluje pracę całego układu trawiennego. Do zupy dodaje się naprawdę wiele warzyw, dzięki temu to prawdziwa skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Można w niej znaleźć beta karoten, potężny antyoksydant z marchewki, czy likopen, znajdujący się w pomidorach, dbający o dobry stan serca. Dzięki temu zupa jest naprawdę wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą się odżywiać zdrowo i smacznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z mięsem mielonym, to ten pomysł na pewno przypadnie ci do gustu, całość jest łatwa, a przy tym naprawdę pyszna. Ta prosta zupa idealnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację, gdyż jest sycąca i lekka. To dobra opcja nawet dla dzieci, gdyż nie jest zbyt ostra, a dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Wartości odżywcze zupy z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(402g)
Energia (kalorie)
68.21 kcal
274.22 kcal
Białko
5.26 g
21.14 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(402g)
Węglowodany
7.00 g
28.13 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.48 g
22.05 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(402g)
Tłuszcz
2.38 g
9.58 g
Tłuszcze nasycone
0.74 g
2.96 g
Tłuszcze nienasycone
1.65 g
6.62 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
4.51 g
Brak danych dla: seler naciowy, ziemniaki późne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(402g)
Witamina B6
0.18 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
12.60 mg
50.67 mg
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
6.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(402g)
Sód
215.97 mg
868.20 mg
Potas
219.97 mg
884.27 mg
Wapń
18.35 mg
73.77 mg
Fosfor
67.94 mg
273.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.77 mg
71.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
3.49 mg
Cynk
0.64 mg
2.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z mięsem mielonym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zupy z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
1 szt
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Fasola czerwona
180 g
1 mini puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 180 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ziemniaki późne
225 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
103.80
Jak oceniasz przepis na zupę z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób