Zupa rybna wigilijna
- Bulion warzywny (700 ml)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Por (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Dorsz filet (300 g)
- Pomidor - 2 duże sztuki (300 g)
- Masło (50 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (100 ml)
- Karp filet (200 g)
Przepis na zupa rybna wigilijna krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w talarki i podsmaż na maśle.
W garnku zagotuj bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.
Obierz i pokrój w drobne słupki marchew. Dodaj do bulionu razem z porem i cebulą oraz masłem.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Dodaj wino gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.
Dorsza i karpia pokrój w kostkę, wcześniej wyjmij z ryby ości. Dodaj do wywaru i gotuj 5-7 minut.
Na koniec do zupy dodaj koper.
Podawaj z kleksem śmietany i świeżym pieczywem.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat zupy rybnej wigilijnej
Smaczna zupa rybna wigilijna to doskonała propozycja na sycącą zupę nie tylko na wigilię. Przepis na zupę rybną wigilijną jest łatwy do przegotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia aby ją wykonać. Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, filet z karpia, pomidory, cebula, por, marchew, bulion warzywny, masło, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, sól i pieprz oraz wino białe wytrawne.
Jak zrobić zupę rybną wigilijną? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę i pora w talarki, rozpuść na patelni masło i podsmaż. Obierz marchew i pokrój w drobne słupki. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie gotuj przez 5 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj do bulionu cebulę z porem i masłem, marchewkę, pomidory gotuj przez 15 minut. Wlej wino, z ryby usuń ości jeśli takowe występują i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5-7 minut. Na koniec dodaj posiekany koper. Podawaj z kleksem śmietany i świeżym pieczywem.
Pomidory użyte do przygotowania ryby są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza który zapobiega miażdżycy i chroni przed działaniem wolnych rodników dodatkowo jest odporny na obróbkę termiczną. Zupa rybna zawiera sporą ilość białka z mięsa ryb do niej dodanych. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność.
Podsumowując sprawdzony przepis na zupę rybną z karpia i dorsza sprawdzi się idealnie jako zupa na święta i nie tylko. Pyszna zupa rybna najlepsza jest na drugi dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą. Dobra zupa rybna powinna zawierać kawałki ryby. Możesz także ugotować wywar na głowach co dodatkowo wzbogaci smak.
Alergeny w zupie rybnej wigilijnej
Lista alergenów dla zupy rybnej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Karp filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze zupy rybnej wigilijnej
Zupa rybna wigilijna to pyszna zupa pełna wielu składników odżywczych. Ryby powinny jak najczęściej zastępować w naszej diecie mięso. Wybierajmy tłuste ryby, które zawierają więcej kwasów omega 3.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.