Jak zrobić zupę rybną?

Jak zrobić zupę rybną
Jak zrobić zupę rybną
ikona podziel się
Opublikowano: 06.04.2023 r., 23:29 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić zupę rybną? Oto prosty sposób:

  1. Rybę oczyść i włóż do garnka. Zalej ją 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Marchew, pietruszkę i cebulę, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z rybą. Gotuj zupę przez 30 minut.
  3. Ziemniaki obierz i pokój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj kolejne 30 minut.
  4. Zupę dopraw pieprzem ziołowym, posiekaną natką pietruszki i gałką muszkatołową.
  5. Rybę wyłów i obierz z niej mięso, które wrzuć ponownie do garnka.

Jak zrobić zupę rybną? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zupa rybna to jedna z tych potraw, która może zachwycać, jeśli odpowiednio się ją przygotuje. Najlepsza jest ta przygotowana ze świeżych ryb, jednak możesz sięgnąć również po mrożone. Wszystkie inne składniki znajdziesz w swojej spiżarni lub najbliższym sklepie. Potrzebny Ci tylko prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz to smaczne danie w kilka chwil.

Jak zrobić zupę rybną? Oto sprawdzony przepis:

  1. Rybę oczyść i włóż do garnka. Zalej ją 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Marchew, pietruszkę i cebulę, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z rybą. Gotuj zupę przez 30 minut.
  3. Ziemniaki obierz i pokój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj kolejne 30 minut.
  4. Zupę dopraw pieprzem ziołowym, posiekaną natką pietruszki i gałką muszkatołową.
  5. Rybę wyłów i obierz z niej mięso, które wrzuć ponownie do garnka.

Zupa rybna to doskonały pomysł na naprawdę ciekawą potrawę. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi zupę rybną, która jest smaczna i dobra dla zdrowia, sprawdź również wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na zupę rybną, która wychodzi pyszna. Idealnie do jej przygotowania sprawdzi się karp, choć można również użyć tołpygi czy pstrąga. Należy gotować wywar na całej rybie, dzięki czemu będzie miała odpowiedni smak. Nie warto odkrajać głowy i ogona, gdyż to z nich powstaje najbardziej aromatyczny wywar. To idealny sposób na wykorzystanie całej ryby, by stworzyć pyszne danie.

Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko na święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Karp zawiera sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.

Zastanawiasz się, co do zupy rybnej można dodać? Najlepiej sięgnąć po ryby takie jak:

  • dorsz,
  • karp,
  • łosoś,
  • szczupak,
  • pstrąg,
  • halibut.

Nie sięgaj po śledzie, czy tuńczyka. Te ryby nie będą dobrym wyborem. Jeśli zależy Ci na tym, by wywar był niezwykle aromatyczny, koniecznie ugotuj zupę na głowach i ogonach. Te części, choć przez wiele osób uważane za nieprzydatne, są świetnym wyborem na aromatyczny bulion. Jeśli chcesz, by zupa miała wspaniały smak raczej nie sięgaj po filety - mięso szybko się rozgotuje, a zupa pozostanie mdła. Niezwykle istotne jest wybranie ryby jak najświeższej. Jak to zrobić? Koniecznie sprawdź jej zapach. Jeśli nie jest najmilszy, wybierz raczej inną rybę. Kolejnym elementem są oczy. Zwróć uwagę na rybie oczy - powinny być przejrzyste. Inną częścią ryby, po której poznasz świeżość, są skrzela. Czerwone skrzela są oznaką świeżości. Sięgaj więc po ryby, które takie posiadają.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto