Przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, duży garnek, tłuczek do ziemniaków

Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w posolonej wodzie. Ugotuj również jajka.

Zagotuj bulion w dużym garnku.

Botwinkę umyj. Odkrój od buraczków korzonki i łodygi. Buraczki, łodygi i liście pokrój w większe kawałki. Dodaj botwinkę do bulionu. Dodaj także sól oraz pieprz.

Boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż 5 minut na patelni bez tłuszczu i dodaj do bulionu. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

Po tym czasie dodaj do zupy śmietankę i przyprawy. Zagotuj przez kolejne 10 minut.

Ziemniaki wymieszaj z masłem, śmietaną i koperkiem. Stłucz na puree.

Do miseczki nałóż barszcz oraz dodaj ugotowane jajko przekrojone na pół.

Ziemniaki wyłóż do osobnej miseczki, posyp koperkiem i podawaj razem z botwinką.

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Koszt przygotowania dania
57.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
91

Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się botwinka to nie zwlekaj i ugotuj pyszny barszczyk.

Zupa ta jest zrobiona na boczku. Użyj dobrego, chudego boczku. Ugotuj ziemniaki i podawaj je tak jak lubisz. Pierwsza opcja to puree z ziemniaków z masłem i śmietaną podane na osobnym talerzu. Druga opcja to dodanie puree z ziemniaków bezpośrednio do barszczu. Ugotowane jajko dodaj do barszczu. Przepis jest dosyć wysokokaloryczny, za to sycący i bardzo smaczny. Spróbuj i się o tym przekonaj.

Wartości odżywcze wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
99.60 kcal
348.60 kcal
Białko
4.40 g
15.40 g

Węglowodany w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.28 g
21.99 g
Węglowodany przyswajalne
5.37 g
18.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
3.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.45 g
22.57 g
Tłuszcze nasycone
3.81 g
13.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
9.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
6.95 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
2.27 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
48.03 mg
168.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
98.19 µg (mcg)
343.65 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
11.56 mg
40.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
2.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
37.08 µg (mcg)
129.79 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
3.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.82 µg (mcg)
41.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
729.43 µg (mcg)
2553.02 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
260.39 mg
911.35 mg
Potas
248.51 mg
869.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
25.18 mg
88.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
69.59 mg
243.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
26.33 mg
92.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
2.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wiosennej zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Lista alergenów dla wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania wiosennej zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Botwina
700 g
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 700 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
1000 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
71.20
Jak oceniasz przepis na wiosenną zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób