Zupa rybna wigilijna

Opublikowano: 07.09.2021 r., 7:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna wigilijna podana w głębokim talerzu. Na stole znajdują się również pojemniczki z przyprawami.
Zupa rybna wigilijna
Zupa rybna wigilijna to doskonała propozycja na smaczne danie nie tylko od święta. Jest to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
176 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Bulion warzywny (700 ml)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (150 g)
  • Por (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Dorsz filet (300 g)
  • Pomidor 2 duże sztuki (300 g)
  • Masło (50 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (100 ml)
  • Karp filet (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupa rybna wigilijna krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w talarki i podsmaż na maśle.

W garnku zagotuj bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.

Obierz i pokrój w drobne słupki marchew. Dodaj do bulionu razem z porem i cebulą oraz masłem.

Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.

Dodaj wino gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.

Dorsza i karpia pokrój w kostkę, wcześniej wyjmij z ryby ości. Dodaj do wywaru i gotuj 5-7 minut.

Na koniec do zupy dodaj koper.

Podawaj z kleksem śmietany i świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na zupa rybna wigilijna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej wigilijnej

Smaczna zupa rybna wigilijna to doskonała propozycja na sycącą zupę nie tylko na wigilię. Przepis na zupę rybną wigilijną jest łatwy do przegotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia aby ją wykonać. Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, filet z karpia, pomidory, cebula, por, marchew, bulion warzywny, masło, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, sól i pieprz oraz wino białe wytrawne.

Jak zrobić zupę rybną wigilijną? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę i pora w talarki, rozpuść na patelni masło i podsmaż. Obierz marchew i pokrój w drobne słupki. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie gotuj przez 5 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj do bulionu cebulę z porem i masłem, marchewkę, pomidory gotuj przez 15 minut. Wlej wino, z ryby usuń ości jeśli takowe występują i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5-7 minut. Na koniec dodaj posiekany koper. Podawaj z kleksem śmietany i świeżym pieczywem.

Pomidory użyte do przygotowania ryby są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza który zapobiega miażdżycy i chroni przed działaniem wolnych rodników dodatkowo jest odporny na obróbkę termiczną. Zupa rybna zawiera sporą ilość białka z mięsa ryb do niej dodanych. Białko jest podstawową substancją wykorzystywaną jako budulec w naszym ciele. Jest także substratem potrzebnym do budowy hormonów takich jak insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Cebula zawarta w zupie jest źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Wykorzystuje się ją w zapaleniach gardła robiąc na jej bazie syrop. Dodatkowo cebula zawiera dużo witaminy C wzmacniającej naszą odporność.

Podsumowując sprawdzony przepis na zupę rybną z karpia i dorsza sprawdzi się idealnie jako zupa na święta i nie tylko. Pyszna zupa rybna najlepsza jest na drugi dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą. Dobra zupa rybna powinna zawierać kawałki ryby. Możesz także ugotować wywar na głowach co dodatkowo wzbogaci smak.

Alergeny w zupie rybnej wigilijnej

Lista alergenów dla zupy rybnej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Karp filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze zupy rybnej wigilijnej

na 100g gotowej potrawy

Zupa rybna wigilijna to pyszna zupa pełna wielu składników odżywczych. Ryby powinny jak najczęściej zastępować w naszej diecie mięso. Wybierajmy tłuste ryby, które zawierają więcej kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
58.97
176.90
Białko (g)
4.79
14.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.13
9.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.52
7.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.70
8.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
4.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
2.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.82
Cholesterol (mg)
17.80
53.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
97.52
292.57
Witamina B6 (mg)
0.10
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.85
Witamina C (mg)
4.63
13.89
Witamina D (µg (mcg))
2.52
7.55
Witamina E (mg)
0.38
1.14
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.82
56.45
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.70
2.10
Foliany (µg (mcg))
12.05
36.16
Beta karoten (µg (mcg))
755.17
2265.51
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
120.73
362.20
Potas (mg)
186.41
559.22
Wapń (mg)
18.68
56.03
Fosfor (mg)
82.43
247.28
Magnez (mg)
13.38
40.14
Żelazo (mg)
0.45
1.35
Cynk (mg)
0.30
0.89
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej wigilijnej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej wigilijnej

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Pomidor
300 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Wino białe wytrawne
100 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Karp filet
200 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 200 g
Koszt składników
89.00