Przepis na łazanki z kapustą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i odstaw do osobnego naczynia.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Następnie dorzuć do niej poszatkowaną drobno kapustę i dorzuć odrobinę kminku. Do warzyw dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchew i smaż całość przez 10 minut.

Pieczarki obierz i pokrój w kostkę dodaj całość do warzyw i smaż kolejne 10 minut.

Gdy warzywa będą miękkie połącz je z ugotowanym makaronem i dopraw wszystko solą, pieprzem i koperkiem.

Łazanki z kapustą podane na eleganckiej miseczce z grzankami.
łazanki z kapustą
Koszt przygotowania dania
11.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
620 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Łazanki z kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łazankach z kapustą

Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na obiad czy kolację. Choć nie zawiera mięsa jest niezwykle sycące i pełne smaku. W tym wydaniu biała kapusta jest niezwykle delikatna i aromatyczna. To danie wspaniale sprawdzi się podane z grzankami.

Przepis na łazanki z kapustą jest naprawdę łatwy i szybki. Pozwala stworzyć całe danie w ekspresowym tempie. Kapusta z innymi warzywami szybko mięknie podczas smażenia, dlatego na efekt końcowy nie trzeba wcale długo czekać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kapustą, które będą niezwykle smaczne, a przy tym bardzo sycące i zdrowe, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niej wspaniałe łazanki, które idealnie sprawdzą się jako opcja na roślinny obiad lub kolację.

Domowe łazanki to najlepsza opcja na lekki posiłek. Do ich wykonania wcale nie potrzeba zbyt wiele składników. Wystarczy biała kapusta, marchew i pieczarki, a także pyszny makaron. Zwykle do łazanek używa się kwadratowego, drobnego makaronu, który świetnie łączy się z poszatkowaną kapustą. Można jednak używać dowolnego kształtu. Świetnie łazanki smakują również ze swojskim makaronem.

To idealny pomysł na pyszny posiłek. Sprawdzą się na obiad, a także na kolację. Choć to danie bez dodatku mięsa jest niezwykle sycące i pożywne. To wszystko ze względu na spory dodatek warzyw, które są dobrym źródłem błonnika. Tak przygotowane łazanki są pyszne, a także zdrowe. Biała kapusta która jest ich główną bazą jest świetnym źródłem wielu witamin i składników prozdrowotnych. Świetnie wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Dobrze wpływa na stan żołądka.

To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które szukają sprawdzonego przepisu na łazanki, jednak bez dodatku mięsa. Dodatek pieczarek dba o odpowiednią ilość smaku umami w całej potrawie, dlatego całość wciąż jest pyszna, nawet bez mięsa. To danie idealnie komponuje się z koperkiem, dlatego nie warto go żałować doprawiając łazanki.

Wartości odżywcze łazanek z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(384g)
Energia (kalorie)
161.48 kcal
620.08 kcal
Białko
5.43 g
20.84 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w łazankach z kapustą

Na 100g
Na porcję
(384g)
Węglowodany
27.67 g
106.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.00 g
88.32 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.67 g
17.94 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(384g)
Tłuszcz
3.91 g
15.01 g
Tłuszcze nasycone
1.02 g
3.92 g
Tłuszcze nienasycone
2.89 g
11.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
8.60 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
2.48 g

Witaminy w przepisie na łazanki z kapustą

Na 100g
Na porcję
(384g)
Witamina B6
0.17 mg
0.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
2.22 mg
Tiamina
0.16 mg
0.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.22 mg
12.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
40.59 µg (mcg)
155.88 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z kapustą

Na 100g
Na porcję
(384g)
Sód
15.64 mg
60.04 mg
Potas
255.40 mg
980.75 mg
Wapń
28.15 mg
108.10 mg
Fosfor
118.79 mg
456.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
41.09 mg
157.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
5.30 mg
Cynk
0.95 mg
3.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z kapustą

Lista alergenów dla łazanek z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny

Cena przygotowania łazanek z kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
500 g
1 opakowanie
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 500 g
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Liczba porcji:
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób