Przepis na foccacię krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 255 g 1,5 szklanki i 2 łyżki
  • drożdże świeże 20 g
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
  • Oliwki czarne 60 mg
  • Cukier 5 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 22x32

W dużej misce przygotuj zaczyn. Wsyp 2 łyżki mąki, cukier, dodaj drożdże i wlej 10 łyżek ciepłej, ale nie gorącej wody. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i zaczyn. Wszystko wyrób rękami, by powstała spójna masa.

Odstaw ciasto na godzinę.

Blaszkę natłuść porządnie pozostałą oliwą z oliwek. Na spód wyłóż ciasto i rozciągnij rękami na całą powierzchnię blaszki. Na wierzchu zrób palcami delikatne wgłębienia.

Oliwki pokrój na mniejsze części. Powciskaj je w powierzchnię ciasta. Całość posyp suszonym rozmarynem.

Focaccie piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut.

Focaccia podana na blaszce z oliwkami i rozmarynem.
Focaccia
Koszt przygotowania dania
4.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Focaccia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o focacci

Focaccia to pyszne włoskie danie, które robi się na bazie ciasta drożdżowego z dużą ilością oliwy. Jest to smaczny i szybki pomysł na przekąskę, drugie śniadanie czy lekką kolację. Prezentuje się wspaniale dzięki dużej ilości ziół i olwiek, a smakuje jeszcze lepiej. Warto wykonać ją i sprawdzić na własnym doświadczeniu jak pyszna jest focaccia z oliwą, olwikami i rozmarynem.

Ciasto na focaccię przygotowuje się tak jak ciasto drożdżowe, dodaje się jednak oliwy z oliwek dla charakterystycznego, pysznego smaku. Na samym początku konieczne jest wykonanie zaczynu, by ciasto dobrze wyrosło. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, to pozwoli zaoszczędzić długiego czekania. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami i wkładać w to mnóstwo energii, dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie, a focaccia będzie bardziej puszysta i pyszniejsza.

Ta domowa focaccia smakuje niesamowicie. To za sprawą wspaniałego połączenia świeżego rozmarynu, oliwek i drożdżowego ciasta. Taki posiłek pozwala przenieść odrobinę śródziemnomorskiego klimatu do swojej kuchni. Najlepiej jest wybierać składniki dobrej jakości, by całość smakowała pysznie. Choć danie jest niezwykle proste, to wcale nie jest nudne. To za sprawą pysznej kompozycji smakowej, a także niesamowicie ciekawej struktury ciasta, które choć puszyste nie jest zbyt grube. To włoskie danie skradnie serca wszystkich domowników.

Przepis na focaccię jest naprawdę bardzo prosty, a ze względu na użycie podstawowych produktów jest także tani. Wszystkie składniki zwykle można znaleźć w domowej spiżarni dzięki czemu całość będzie idealnym posiłkiem awaryjnym.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić przepyszną focaccię, która będzie smakować naprawdę wybornie, a jej przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu i nie będzie zbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu zrobisz ten drożdżowy placek w ekspresowym tempie i będziesz cieszyć się jego wspaniałym aromatem.

W wersji bardziej fit można użyć do niej mąki pełnoziarnistej, by dodać odrobinę więcej błonnika.

W tej wersji podana jest ona z oliwkami, jednak można dodawać do niej również inne warzywa. Świetnie smakuje z pomidorami koktajlowymi. Ta szybka, focaccia jest najlepsza i świetnie sprawdzi się jako przekąska. Jeśli zastanawiasz się z czym podawać focaccię, by smakowała wybornie, to ten przepis na pewno odpowie na twoje pytanie.

Wartości odżywcze focacci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (67g)
Energia (kalorie)
391.47 kcal
262.29 kcal

Węglowodany w focacci

Na 100g
Na porcję (67g)
Węglowodany
49.47 g
33.14 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
48.82 g
32.71 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (67g)
Tłuszcz
17.79 g
11.92 g
Tłuszcze nasycone
3.97 g
2.66 g

Składniki mineralne w przepisie na foccacię

Na 100g
Na porcję (67g)
Sód
113.98 mg
76.36 mg
Potas
112.39 mg
75.30 mg
Wapń
26.42 mg
17.70 mg
Żelazo
4.73 mg
3.17 mg
Cynk
1.21 mg
0.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny focacci 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w focacci

Lista alergenów dla focacci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, rozmaryn.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania focacci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
255 g
1,5 szklanki i 2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 255 g
drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Oliwki czarne
60 mg
5.00
Za 250,0 mg
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 mg
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Liczba porcji:
Razem
31.50
Łączny koszt
4.58
Jak oceniasz przepis na foccacię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób