Zupa pomidorowa kremowa

Opublikowano: 18.02.2022 r., 18:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa pomidorowa kremowa
Zupa pomidorowa kremowa
Delikatna i kremowa zupa pomidorowa jako pyszna propozycja obiadowa. Poznaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 40 min
120 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (180 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Kolendra świeża - 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową kremową krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Dodaj pomidory z puszki i passatę, gotuj przez 30 minut.

Zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podawaj ze śmietaną i posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową kremową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej kremowej

Tradycyjna zupa pomidorowa kremowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie zupy nie musi być czasochłonne i trudne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kremową zupę pomidorową z wykorzystaniem pomidorów z puszki i passaty.

Do przygotowania zupy będzie potrzebna Ci dodatkowo spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Zaopatrz się też w kolendrę lub pietruszkę i śmietanę.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić kremową zupę pomidorową?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę na niewielkim ogniu tak, aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły, po 20 minutach będzie dobra. Zupę podawaj ze śmietaną i posiekaną kolendrą.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Dodatkowa pyszna w smaku.

Alergeny w zupie pomidorowej kremowej

Lista alergenów dla zupy pomidorowej kremowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy pomidorowej kremowej

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
48.30
120.74
Białko (g)
1.46
3.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.00
20.01
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
15.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.68
4.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
1.34
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
2.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.52
Cholesterol (mg)
1.01
2.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
74.87
187.19
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
9.16
22.91
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.06
2.65
Retinol (µg (mcg))
2.07
5.19
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.95
2.38
Foliany (µg (mcg))
12.33
30.83
Beta karoten (µg (mcg))
745.93
1864.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
157.51
393.79
Potas (mg)
276.50
691.24
Wapń (mg)
27.80
69.50
Fosfor (mg)
33.42
83.56
Magnez (mg)
16.58
41.44
Żelazo (mg)
0.98
2.45
Cynk (mg)
0.25
0.63
Miedź (mg)
0.14
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej kremowej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej kremowej

Koszt składników
221.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Passata pomidorowa
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki późne
180 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Kolendra świeża
30 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Koszt składników
221.30