Przepis na zupę pomidorową kremową krok po kroku
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Passata pomidorowa 200 g
- Pomidory w puszce 800 g 2 puszki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Ziemniaki późne 180 g 3 sztuki
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki
- Kolendra świeża 30 g 1 garść
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Dodaj pomidory z puszki i passatę, gotuj przez 30 minut.
Zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podawaj ze śmietaną i posiekaną kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Przecier z pomidorów
-
Karmuszka
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa z przecieru
-
Zupa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa

(liczba kalorii)
Zupa pomidorowa kremowa - cechy przepisu
Więcej o zupie pomidorowej kremowej
Tradycyjna zupa pomidorowa kremowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie zupy nie musi być czasochłonne i trudne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kremową zupę pomidorową z wykorzystaniem pomidorów z puszki i passaty.
Do przygotowania zupy będzie potrzebna Ci dodatkowo spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Zaopatrz się też w kolendrę lub pietruszkę i śmietanę.
Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem, jak zrobić kremową zupę pomidorową?
Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Gotuj zupę na niewielkim ogniu tak, aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły, po 20 minutach będzie dobra. Zupę podawaj ze śmietaną i posiekaną kolendrą.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Dodatkowa pyszna w smaku.
Wartości odżywcze zupy pomidorowej kremowej
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie pomidorowej kremowej
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę pomidorową kremową
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową kremową
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pomidorowej kremowej
Lista alergenów dla zupy pomidorowej kremowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%