Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów krok po kroku
- Pomidor 2000 g
- Masło 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 łyżki
- Bazylia świeża 30 g 1 garść
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Ocet balsamiczny 10 ml 1 łyżka
Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.
Pomidory pozbaw skóry, drobno pokrój i dodaj do garnka.
Całość dopraw do smaku, wlej bulion.
Zupę gotuj przez około 20 minut, dodaj ocet balsamiczny.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zupę podawaj ze świeżą bazylią.
Często zadawane pytania
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Przecier z pomidorów
-
Karmuszka
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa z przecieru
-
Zupa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa

(liczba kalorii)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - cechy przepisu
Więcej o zupie pomidorowej ze świeżych pomidorów
Włoska zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Postaw na swoją ulubioną wersję tego dania i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny w krótkim czasie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, która będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista niż pozostałe wersje.
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne łatwo dostępne składniki, które dostaniesz, w każdym sklepie: świeże pomidory, zioła, cebula, czosnek, masło, ocet balsamiczny, bulion warzywny, bazylia i parmezan.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
W pierwszej kolejności natnij pomidory na krzyż, sparz gorącą wodą. Obierz pomidory ze skóry.
Masło rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i świeże zioła. Postaw na aromatyczne przyprawy takie jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Całość duś pod przykryciem i dodaj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na końcu zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, dodaj odrobinę mąki, wcześniej rozcieńczonej z wodą.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Pyszna zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree. Będzie też dobra ze śmietaną.
Wartości odżywcze zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie pomidorowej ze świeżych pomidorów
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pomidorowej ze świeżych pomidorów
Lista alergenów dla zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny