Przepis na krem z pomidorów z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier, pieprz ziołowy, bazylia świeża
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Obierz cebulę i czosnek. Umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj masło i duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Dodaj pomidory, koncentrat, pół łyżeczki soli, po łyżeczce oregano, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich. Dodaj również dużą szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszaj przez 7 sekund / obroty 5.

Wlej bulion i gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty 2.

Na koniec dodaj śmietanę i 5 liści świeżej bazylii. Całość zmiksuj przez minutę, zwiększając obroty od 1 do 8.

Krem z pomidorów Thermomix w drewnianej miseczce w towarzystwie grissini
Krem z pomidorów Thermomix
Koszt przygotowania dania
19.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Krem z pomidorów Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z pomidorów z Thermomixa

Krem z pomidorów Thermomix jest to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. To świetna alternatywa dla typowej, poniedziałkowej zupy pomidorowej.

Przepis na krem z pomidorów z Thermomixa możecie przygotować z pomidorów z puszki lub pomidorów świeżych. Jeśli chcecie wykorzystać świeże warzywa, wybierzcie takie, które są zebrane w sezonie. Dzięki temu krem będzie jeszcze bardziej pyszny.

Na samym początku rozdrobnijcie czosnek z cebulą i podduście je na maśle. Dodajcie pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość rozdrobnijcie i dopiero wtedy dodajcie bulion. Teraz wystarczy zupę gotować przez 15 minut. Na koniec dodajcie śmietanę, świeżą bazylię i całość dokładnie zblendujcie. Wiecie już jak zrobić krem z pomidorów w Thermomixie. Tak przygotowaną zupę możecie podać np. z grissini, groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami. Te ostatnie przygotujecie z pokrojonego w kostkę pieczywa, skropionego oliwą i posypanego ziołami. Takie grzanki podpieczcie w piekarniku przez 8 minut i wystarczy. Świetnym pomysłem będzie również posypanie zupy startym serem przed podaniem.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Zupy krem z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Ta zupa to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także źródło witamin i wartości odżywczych.

Wartości odżywcze kremu z pomidorów z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
56.17 kcal
168.51 kcal
Białko
1.30 g
3.91 g

Węglowodany w kremie z pomidorów z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
5.50 g
16.50 g
Węglowodany przyswajalne
4.30 g
12.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.70 g
11.09 g
Tłuszcze nasycone
2.52 g
7.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.18 g
3.54 g
Tłuszcze jednonasycone
0.97 g
2.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.62 g
Cholesterol
10.58 mg
31.74 mg

Witaminy w przepisie na krem z pomidorów z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
39.46 µg (mcg)
118.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
6.12 mg
18.37 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.73 mg
2.20 mg
Retinol
26.41 µg (mcg)
79.24 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.15 mg
Niacyna
0.80 mg
2.39 mg
Foliany
8.18 µg (mcg)
24.55 µg (mcg)
Beta karoten
143.28 µg (mcg)
429.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z pomidorów z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
196.00 mg
587.99 mg
Potas
210.63 mg
631.90 mg
Wapń
27.84 mg
83.53 mg
Fosfor
27.10 mg
81.29 mg
Magnez
13.32 mg
39.96 mg
Żelazo
0.82 mg
2.47 mg
Cynk
0.20 mg
0.61 mg
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pomidorów z Thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z pomidorów z Thermomixa

Lista alergenów dla kremu z pomidorów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na krem z pomidorów z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kremu z pomidorów z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło klarowane
35 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 35 g
Pomidory w puszce
800 g
bez skóry
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
40.30
Jak oceniasz przepis na krem z pomidorów z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób