Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to bardzo smaczne i pożywne danie. To jedna z najczęściej przyrządzanych zup w naszym kraju. Jako że jej podstawą są pomidory, zupa uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Pomidory zawierają bowiem składniki, które wykazują cenne działanie dla organizmu, w tym chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Aby w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości pomidorów, okazuje się, że wystarczy zjeść talerz zupy pomidorowej.

Zupa pomidorowa - polecane przepisy

Zupa pomidorowa - pozostałe przepisy

Zupa pomidorowa – proste przepisy na pyszną i delikatną pomidorową

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Najczęściej przyrządzamy ją po tym, jak ugotujemy rosół, gdyż bazuje na podobnych składnikach. Pomidory są bardzo zdrowe, a pomidorówka to najlepsza zupa, która pozwala w pełni wykorzystać cenne właściwości w nich zawarte. Pomidorówka w Polsce najczęściej robiona jest z ryżem albo z makaronem, jednak składniki czasem się w niej zmieniają. Jak zrobić smaczną i pożywną zupę pomidorową z przecieru? Jakie właściwości ma domowa pomidorówka? Czy jej gotowanie jest trudne? O jakich wskazówkach pamiętać, robiąc zupę? Sprawdź ważne informacje na ten temat.

Najlepsza zupa pomidorowa – przepis na domową pomidorówkę, krok po kroku

Jakie właściwości ma zupa pomidorowa? Sprawdź najważniejsze informacje

Zupa pomidorowa znana jest z tego, że ma dużo cennych wartości odżywczych, jednak naprawdę mało kalorii. Znajduje się w niej sporo przeciwutleniaczy, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków oksydacyjnego stresu. Jeśli regularnie będzie się spożywać zupę pomidorową, można zminimalizować ryzyko zachorowania na wiele chorób zapalnych, a nawet na raka. Zmniejsza się też ryzyko otyłości czy pojawienia się cukrzycy albo chorób serca. W zupie pomidorowej znajduje się również witamina C i E, a także likopen – pigment nadający pomidorom charakterystyczną czerwoną barwę. Co ciekawe, w pomidorze jest go tak wiele, że pokrywa niemal całe nasze dzienne zapotrzebowanie na likopen. Po ugotowaniu organizm znacznie lepiej przyswaja tę substancję, co zostało udowodnione naukowo.

Spożywanie pomidorów ma również pożyteczne działanie na cerę. Dzięki zawartości beta-karotenu i likopenu ochronić można skórę nie tylko przed poparzeniami słonecznymi, ale też przed innymi szkodliwymi czynnikami, jak na przykład fotostarzenie. Substancje zawarte w pomidorach zmniejszają bowiem negatywne skutki promieniowania UV. Jedzenie pomidorów doskonale wpływa też na kości, gdyż likopen bierze udział w regulacji metabolizmu kości, zwiększając ich mineralną gęstość. Sprawia to, że ryzyko złamania kości jest znacznie mniejsze. Dzięki spożywaniu pomidorów można wobec tego zmniejszyć skutki osteoporozy, a więc łamliwości kości.

Czy spożywanie pomidorów ma jeszcze jakieś pozytywne korzyści? Owszem, dania z przecieru, takie jak dobra pomidorówka, mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dzięki pomidorom można także obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a więc zminimalizować ryzyko pojawienia się choroby serca. Zawartość likopenu w pomidorach sprzyja też obniżaniu wchłaniania cholesterolu w jelitach. Dzięki niemu istnieje szansa na lepsze funkcjonowanie cholesterolu HDL, który uchodzi za lepszy. W pomidorach są też karotenoidy obniżające ciśnienie krwi. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jedzenie pomidorów zwiększa również płodność mężczyzn, a także ogólną odporność organizmu. Jeśli więc się przeziębisz, rozgrzewająca zupa pomidorowa powinna doskonale wspomóc organizm w walce z infekcją.

Zupa pomidorowa z ryżem – przepis na smaczną, domową pomidorówkę

Domowa pomidorówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Uwielbiamy ją za niesamowity smak i aromat. To rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jeśli chcesz zadowolić wszystkich domownikom, ugotuj im pomidorówkę. Naprawdę ciężko znaleźć kogoś, kto nie przepada za tą konkretną zupą. Aby zrobić pomidorówkę, należy zaopatrzyć się w kilka następujących składników: udka z kurczaka, biały ryż, koncentrat pomidorowy, marchewkę, por, seler korzeniowy i przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Najpierw porządnie umyj mięso, po czym przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy do smaku i gotuj przez kilkadziesiąt minut. Następnie obierz warzywa i pokrój je na małe kawałki. Dodaj do mięsa i gotuj przez pół godziny. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko. Zupa najlepiej smakuje podawana z ryżem.

Zupa pomidorowa z ryżem to smaczne danie, które może być doskonałym posiłkiem dla całej rodziny na obiad. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to w dodatku łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu. Pomidorówka to zupa, która lubi długie gotowanie. Im dłużej przetrzymasz ją na niewielkim ogniu, tym lepiej będzie smakować i będzie mieć znacznie lepszy aromat. Pamiętaj jednak o tym, że podczas gotowania w garnku mogą pojawić się szumowiny – od razu wyciągnij je łyżką z zupy. Jeśli nie przepadasz za pomidorówką z ryżem, możesz zrobić zupę z makaronem. W jednej i drugiej wersji pomidorówkę podawać możesz zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupa pomidorowa jest dobra nie tylko jesienno-zimową porą, ale również wiosną i latem. Jej skład jest bowiem lekki i nieobciążający, co sprawia, że zupę można jeść o dosłownie każdej porze roku. Gdy ugotujesz ją w większej ilości, zupy starczy nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale nawet na posiłek na dwa lub trzy dni.

Zupa pomidorowa – najważniejsze składniki i najciekawsze przepisy na danie

Kremowa zupa pomidorowa – jak zrobić to pyszne danie?

Jeśli chcesz zaserwować najbliższym coś naprawdę pysznego, warto zrobić dla nich kremową i bardzo delikatną zupę pomidorową. To niezwykle ciekawa propozycja dla całej rodziny, która będzie idealna nie tylko na wspólny obiad, ale i pożywną kolację. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: oliwy z oliwek, pomidorów w puszce, pasaty pomidorowej, czosnku, cebuli, świeżej kolendry, ziemniaków, śmietany 18%, bulionu warzywnego, marchewki i przypraw do smaku – słodkiej papryki, świeżej natki pietruszki, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli. Najpierw rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, po czym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do całości pokrojoną marchew i ziemniaki, następnie zalej wszystko bulionem i gotuj, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj do nich pasatę i pomidory z puszki, a następnie gotuj przez minimum pół godziny na wolnym ogniu. Zmiksuj zupę w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Krem pomidorowy podawaj ze śmietanką oraz kolendrą posiekaną na drobne kawałki.

Kremowa zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a zupa świetna w smaku. Jako że nie ma problemów z jej przygotowaniem lub dostępnością składników, na pewno poradzi sobie z pomidorówką nawet największy amator gotowania. W przepisie używać możesz zarówno pomidorów w puszce krojonych, jak i całych – wówczas trzeba będzie jednak pokroić pomidory na mniejsze kawałki. Bardzo ważne jest używanie dobrej jakości bulionu warzywnego np. ze szklanego słoiczka – kostki rosołowe bowiem kompletnie odbiorą smak całej zupie. Zamiast ich używać, już lepiej będzie zalać warzywa do zupy szklanką… zwykłej wody. W przepisie istotne jest także używanie dużej ilości świeżych ziół, których zadaniem jest podkreślić zarówno smak, jak i aromat potrawy. Maksymalny czas przygotowania potrawy to godzina. Warto pamiętać więc, że możesz zrobić danie również dla niespodziewanych gości, gdy masz już mało czasu, aby wymyślić cokolwiek. Kremowa pomidorówka to danie, które zachwyci każdego!

Zupa pomidorowa z mozzarellą – ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny

Masz już dość tradycyjnej pomidorówki? Co powiesz na smaczną zupę pomidorową w nieco nowocześniejszym wydaniu, mianowicie z serem mozzarella? To przepyszne i bardzo pożywne danie, które sprawdzi się zarówno jako pyszny obiad, jak i bardzo treściwa kolacja dla całej rodziny. Oto składniki, które należy przygotować: pomidory w puszce, olej rzepakowy, ziemniaki, czosnek, cebula, marchewka, mozzarella, bulion warzywny i przyprawy do smaku – ziele angielskie, bazylia, liść laurowy, świeża nać pietruszki, majeranek, pieprz i sól. Najpierw zeszklij pokrojoną na kawałki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa i zalej to wszystko bulionem. Gotuj, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj pomidory z puszki i dopraw wszystko do smaku. Zupę pogotuj jeszcze przez 20 minut i poczekaj, aż składniki się ze sobą połączą. Pomidorówkę należy serwować z mozzarellą, udekorowaną liśćmi świeżej bazylii.

Zupa pomidorowa z mozzarellą to popularne danie, które Polacy lubią robić dla całej rodziny. Mozzarella nadaje daniu lekkości i wyrazistości, a także dość nietypowego smaku. W przepisie używać można zarówno pomidorów krojonych, jak i pomidorów w całości – oczywiście w przypadku drugiej wersji trzeba będzie je przed dodaniem do zupy pokroić albo zmiksować na gładko. Jeśli chcesz przygotować zupę w okresie jesienno-zimowym, koniecznie dodaj do pomidorówki cebulę i czosnek – mają bowiem cenne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą jest tak prosty, że bez większego problemu powinien z nią sobie poradzić nawet największy laik gotowania.

O jakich wskazówkach pamiętać, gotując zupę pomidorową?

Nie da się ukryć. Zupa pomidorowa już dawno stała się swego rodzaju klasykiem w polskiej kuchni. Czy wiesz, że nie każdy jednak potrafi dobrze ją gotować? Należy pamiętać, że bazą pomidorówki są oczywiście dobrej jakości pomidory, ale też bulion warzywny – nie kostka rosołowa. Jeśli chcesz zamienić zupę w pożywne i treściwe danie o zwiększonej ilości kalorii, należy dodać do pomidorówki warzywa strączkowe albo mięso. Jakich błędów nie popełniać, żeby pomidorówka wyszła naprawdę bardzo smaczna? Oto kilka wskazówek, których warto się trzymać podczas robienia pomidorówki:

  1. Używając całych pomidorów, warto je wcześniej przesmażyć, aby wydobyć z nich smak. Później można przetrzeć je przez sito albo rozdrobnić blenderem.
  2. Korzystając z przecieru pomidorowego, należy wcześniej również dodać go na gorący tłuszcz. Dopiero po chwili można dolać do niego bulion warzywny.
  3. Aby zrównoważyć smaki w pomidorówce, warto dodać odrobinę cukru. Dzięki niemu zupa będzie bardziej wyrazista i znacznie smaczniejsza.
  4. Najlepsza zupa pomidorowa wychodzi po niedzielnym rosole, co jest prawdą. Po dodaniu pomidorów do warzywnego wywaru zupa jedynie zyskuje na swojej intensywności smaku i zapachu. Najlepiej, gdy rosół gotowany będzie na drobiu, gdyż pomidorówka zrobiona na takiej bazie będzie najpyszniejsza i jednocześnie najbardziej wartościowa.
  5. Niezależnie od tego, czy do pomidorówki dodajesz ryż, czy makaron, dodatki do zupy należy bezwzględnie gotować osobno. Jedynym wyjątkiem jest bezpośrednie spożycie zupy pomidorowej po jej ugotowaniu. Makaron lub ryż pozostawiony w zupie niemal na pewno rozklei się, rozmięknie i napęcznieje.
  6. Zanim wlejesz śmietanę do zupy, należy ją wcześniej zahartować poprzez dodanie gorącej zupy. Trzeba ją zatem zmieszać z odrobiną zupy, zanim wleje się taką mieszankę do garnka.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto