Zupa pomidorowa z passaty

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa w białej miseczce
Zupa pomidorowa z passaty
Zupa pomidorowa z passaty to wspaniała propozycja na pyszną zupę na obiad dla całej rodziny. Zupa z passaty to dobry pomysł na szybki obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
501 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Passata pomidorowa (700 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Ryż biały (300 g)
  • Pestki dyni (50 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa pomidorowa z passaty krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę.

Wlej bulion drobiowy, dodaj ryż i zagotuj.

Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut.

Wlej passatę pomidorową, podgrzej jeszcze 5 minut.

Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i starty parmezan.

Dodaj suszoną bazylię, pestki dyni i wymieszaj.

Wlej zupę do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa pomidorowa z passaty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z passaty

Zupa pomidorowa z passaty to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Zupa z pomidorów w kartonie lub słoiku to dobry pomysł zimą, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, oliwa z oliwek, pestki dyni, śmietana kwaśna, parmezan, passata pomidorowa, sól, pieprz, bazylia, ryż.

Jak zrobić zupę pomidorową z passaty? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę. Wlej bulion drobiowy, dodaj ryż i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut. Wlej passatę pomidorową, podgrzej jeszcze 5 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i starty parmezan. Dodaj suszoną bazylię, pestki dyni i wymieszaj. Wlej zupę do głębokich talerzy.

Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zupa jest łatwa do zrobienia i można ją podać z dodatkiem makaronu lub czystą tylko z dodatkiem pieczywa żytniego. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Passata pomidorowa to przetarte pomidory, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów i zup zimą oraz latem. Passatę pomidorową można przygotować samodzielnie. Wystarczy zblendować pomidory i za pasteryzować w słoiku.

Alergeny w zupie pomidorowej z passaty

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z passaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z passaty

na 100g gotowej potrawy

Zupa pomidorowa z passaty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest nisko kaloryczna i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Zupa świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
95.51
501.45
Białko (g)
2.32
12.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
9.58
50.32
Węglowodany przyswajalne (g)
8.96
47.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
5.59
29.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
14.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
15.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
12.10
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
3.07
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.00
10.50
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
7.72
40.51
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.63
13.81
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
4.18
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.72
14.26
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
3.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.78
30.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
59.47
312.23
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
255.73
1342.59
Potas (mg)
122.62
643.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.59
129.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.95
235.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.59
81.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
1.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z passaty 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej z passaty

Koszt składników
97.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Pestki dyni
50 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 50 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
97.50