Zupa z soczewicy zielonej

Opublikowano: 10.02.2022 r., 19:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z soczewicy zielonej podana w białym głębokim talerzu
Zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej z makaronem to pyszna i sycąca zupa, która będzie idealna dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Soczewica zielona (200 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cebula 2 sztuki (150 g)
  • Masło (25 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Makaron w kształcie ryżu (150 g)
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki (40 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z soczewicy zielonej krok po kroku

Soczewicę przepłucz. Do garnka wlej około 500 ml wody i zagotuj. Dodaj łyżkę oliwy i wsyp soczewicę. Gdy się zagotuje, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę soli. Wyłącz gaz i zostaw jeszcze na 15 minut.

Do garnka z grubym dnem włóż masło i rozpuść. Czosnek i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i dodaj do masła. Podsmażaj przez kilka minut.

Dodaj bulion, ugotowaną soczewicę i pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu.

Dodaj przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu i dwie łyżeczki słodkiej papryki. I po łyżce natki pietruszki, oregano i tymianku. Gdy zupa się gotuje, przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

Zahartuj śmietanę i dodaj ją do zupy.

Dodaj makaron i podawaj.

Jak oceniasz przepis na zupę z soczewicy zielonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zupie z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem to pyszna i sycąca zupa, która będzie idealna dla dzieci.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak, a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na zupę z soczewicy zielonej wykorzystuję jej zieloną właśnie odmianę. Ten rodzaj soczewicy świetnie nadaje się do zup, ponieważ jest twardsza i trudniej ją rozgotować.

Jeśli chcesz wykonać krem z soczewicy zielonej, to nie dodawaj makaronu, a po ugotowaniu zupy całość zblenduj. Wówczas podawaj ją z grzankami z żytniego chleba, dzięki czemu wzbogacisz zupę w dodatkowe wartości odżywcze.

Jeżeli natomiast wolisz przygotować wersję z ziemniakami, to nie gotuj wcześniej soczewicy. Dokładnie ją opłucz i dodaj suchą do bulionu. Po dziesięciu minutach dodaj 4 pokrojone w kostkę ziemniaki i dwie marchewki. Gotuj jeszcze przez 15 minut i dopraw do smaku rozmarynem i majerankiem.

Aby zupa soczewicowa była jeszcze bardziej domowa, bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej. A kuchnia wegetariańska stanie się jeszcze prostsza.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Alergeny w zupie z soczewicy zielonej

Lista alergenów dla zupie z soczewicy zielonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu

Wartości odżywcze zupie z soczewicy zielonej

na 100g gotowej potrawy

Soczewica to zdrowe źródło białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
97.32
291.95
Białko (g)
3.99
11.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
14.78
44.33
Węglowodany przyswajalne (g)
12.93
38.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
5.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.79
8.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
4.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
3.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
2.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.90
Cholesterol (mg)
5.38
16.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
23.65
70.94
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
3.40
10.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.36
1.09
Brak danych dla: soczewica zielona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.78
41.35
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Ryboflawina (mg)
0.05
0.15
Niacyna (mg)
0.63
1.89
Foliany (µg (mcg))
25.19
75.56
Beta karoten (µg (mcg))
101.36
304.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
181.10
543.29
Potas (mg)
184.57
553.72
Wapń (mg)
23.18
69.55
Fosfor (mg)
58.18
174.53
Magnez (mg)
15.98
47.94
Żelazo (mg)
1.17
3.51
Cynk (mg)
0.56
1.69
Miedź (mg)
0.20
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie z soczewicy zielonej 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie z soczewicy zielonej

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Soczewica zielona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
150 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Makaron w kształcie ryżu
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
76.50