- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Pomidor 1000 g 5 dużych sztuk
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
Przepis na krem pomidorowy krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej olej i zaszklij na nim cebulę z czosnkiem.
Pomidory natnij z dwóch stron, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Do garnka dodaj pomidory, pół łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru. Składniki wymieszaj i zagotuj.
Następnie do garnka dodaj gorący bulion i ponownie zagotuj zupę. Garnek przykryj i składniki gotuj przez 5 minut.
Składniki zmiksuj blenderem na gładki krem i gotuj go przez minutę.
W razie potrzeby krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy krem przelej do talerzy i udekoruj świeżymi listkami bazylii.

-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Informacje dietetyczne - krem pomidorowy
Wartości odżywcze kremu pomidorowego
Krem pomidorowy to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Pomidory stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie pomidorowym
Lista alergenów dla kremu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na krem pomidorowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny, bazylia świeża
Więcej informacji na temat kremu pomidorowego
Krem pomidorowy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się również jako potrawa podana podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na krem pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cebula, czosnek, pomidory, bulion warzywny, sól, pieprz, cukier, ocet winny oraz bazylia świeża.
A jak zrobić krem pomidorowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej olej i zaszklij na nim cebulę z czosnkiem. Pomidory natnij z dwóch stron, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Do garnka dodaj pomidory, pół łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie do garnka dodaj gorący bulion i ponownie zagotuj zupę. Garnek przykryj i składniki gotuj przez 5 minut. Składniki zmiksuj blenderem na gładki krem i gotuj go przez minutę. W razie potrzeby krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy krem przelej do talerzy i udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny krem pomidorowy. Najlepszy krem z pomidorów jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Smaczny krem pomidorowy możesz podać z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika.
Szacunkowy koszt przygotowania kremu pomidorowego
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023