Zupa pomidorowa na rosole

Opublikowano: 18.02.2022 r., 18:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa pomidorowa na rosole
Zupa pomidorowa na rosole
Przygotuj zupę pomidorową na rosole, dzięki temu wywar będzie jeszcze bardziej aromatyczny i intensywny. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
207 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Makaron świderki 2 szklanki (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (150 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
  • Natka pietruszki 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową na rosole krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Rosół podgrzej na małym ogniu, stopniowo dodawaj koncentrat pomidorowy.

Wymieszaj całość i delikatnie zagotuj.

Dodaj odrobinę śmietany i dalej podgrzewaj.

Ciepłą zupę podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej na rosole

Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie zupy nie musi być czasochłonne i trudne. Szybka i smaczna zupa może powstać z rosołu, który serwowałeś na obiad dzień wcześniej.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową na rosole.

Do przygotowania zupy będzie potrzebny Ci dodatkowo koncentrat pomidorowy i śmietana. Zaopatrz się też w kolendrę lub pietruszkę.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową na rosole?

Wystarczy, że gotowy już rosół podgrzejesz delikatnie na niewielkim ogniu. Delikatnie zagotuj wywar i stopniowo dodawaj koncentrat pomidorowy.

Jeśli nie masz wcześniej przygotowanego rosołu, postaw na domowy, długo gotowany wywar na bazie sporej ilości warzyw.

Twój bulion może być warzywny lub drobiowy z dodatkiem mięsa. Do przygotowania rosołu warto wybierać mięso z odrobiną tłuszczu niż chude części kurczaka. Dzięki temu wywar będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku.

Zupa pomidorowa z rosołu będzie świetnym pomysłem, gdy zostanie Ci obiad z poprzedniego dnia. Wystarczy, że dodasz do niego koncentrat i zupełnie nowa potrawa dla całej rodziny gotowa.

Zupę możesz podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu, makaronu lub ziemniaczanego puree. Jeśli cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność i cukrzyca typu 2, postaw na ryż basmati lub dziki ryż brązowy, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Jeśli wolisz podawać zupę z makaronem, zamiast makaronu pszennego postaw na makaron durum. W sytuacji, gdy cierpisz na powyższe zaburzenia, powinieneś zrezygnować z dodatku ziemniaczanego puree.

Zupa pomidorowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dodatkowo pyszna w smaku. Na pewno pokochają ją wszyscy goście. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Sam zadecyduj, z jakimi dodatkami będzie Twoja wersja zupy pomidorowej na rosole. Obojętnie na jakie się zdecydujesz, każda wersja będzie dobra.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w zupie pomidorowej na rosole

Lista alergenów dla zupy pomidorowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy pomidorowej na rosole

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
83.04
207.61
Białko (g)
3.02
7.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.32
40.80
Węglowodany przyswajalne (g)
15.38
38.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.66
1.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.11
0.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.33
Cholesterol (mg)
0.84
2.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
21.68
54.21
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
3.75
9.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.07
Retinol (µg (mcg))
1.72
4.30
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.64
1.60
Foliany (µg (mcg))
6.51
16.28
Beta karoten (µg (mcg))
215.12
537.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
217.00
542.49
Potas (mg)
137.24
343.09
Wapń (mg)
12.07
30.18
Fosfor (mg)
45.77
114.42
Magnez (mg)
14.60
36.49
Żelazo (mg)
0.59
1.48
Cynk (mg)
0.35
0.88
Miedź (mg)
0.09
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej na rosole 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej na rosole

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Makaron świderki
400 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
150 g
1 słoiczek
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.81
Za 150 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
56.20