Przepis na zupę pomidorową na rosole krok po kroku
- Bulion warzywny 1500 ml
- Makaron świderki 400 g 2 szklanki
- Koncentrat pomidorowy 150 g 1 słoiczek
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki
- Natka pietruszki 30 g 1 garść
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rosół podgrzej na małym ogniu, stopniowo dodawaj koncentrat pomidorowy.
Wymieszaj całość i delikatnie zagotuj.
Dodaj odrobinę śmietany i dalej podgrzewaj.
Ciepłą zupę podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Przecier z pomidorów
-
Karmuszka
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa z przecieru
-
Zupa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa

(liczba kalorii)
Zupa pomidorowa na rosole - cechy przepisu
Więcej o zupie pomidorowej na rosole
Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie zupy nie musi być czasochłonne i trudne. Szybka i smaczna zupa może powstać z rosołu, który serwowałeś na obiad dzień wcześniej.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową na rosole.
Do przygotowania zupy będzie potrzebny Ci dodatkowo koncentrat pomidorowy i śmietana. Zaopatrz się też w kolendrę lub pietruszkę.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową na rosole?
Wystarczy, że gotowy już rosół podgrzejesz delikatnie na niewielkim ogniu. Delikatnie zagotuj wywar i stopniowo dodawaj koncentrat pomidorowy.
Jeśli nie masz wcześniej przygotowanego rosołu, postaw na domowy, długo gotowany wywar na bazie sporej ilości warzyw.
Twój bulion może być warzywny lub drobiowy z dodatkiem mięsa. Do przygotowania rosołu warto wybierać mięso z odrobiną tłuszczu niż chude części kurczaka. Dzięki temu wywar będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku.
Zupa pomidorowa z rosołu będzie świetnym pomysłem, gdy zostanie Ci obiad z poprzedniego dnia. Wystarczy, że dodasz do niego koncentrat i zupełnie nowa potrawa dla całej rodziny gotowa.
Zupę możesz podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu, makaronu lub ziemniaczanego puree. Jeśli cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność i cukrzyca typu 2, postaw na ryż basmati lub dziki ryż brązowy, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Jeśli wolisz podawać zupę z makaronem, zamiast makaronu pszennego postaw na makaron durum. W sytuacji, gdy cierpisz na powyższe zaburzenia, powinieneś zrezygnować z dodatku ziemniaczanego puree.
Zupa pomidorowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dodatkowo pyszna w smaku. Na pewno pokochają ją wszyscy goście. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Sam zadecyduj, z jakimi dodatkami będzie Twoja wersja zupy pomidorowej na rosole. Obojętnie na jakie się zdecydujesz, każda wersja będzie dobra.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Wartości odżywcze zupy pomidorowej na rosole
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie pomidorowej na rosole
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę pomidorową na rosole
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową na rosole
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pomidorowej na rosole
Lista alergenów dla zupy pomidorowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%