Zupa pomidorowa z makaronem

Opublikowano: 14.03.2022 r., 15:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa jest znana w każdym polskim domu, poznaj mój szybki i prosty przepis na tradycyjną polską zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
240 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Seler korzeniowy 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 3 sztuki (180 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (100 g)
  • Makaron świderki 2 szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową z makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Do garnka wlej około litr wody i gotuj.

Wrzuć obrane i pokrojone w słupki warzywa.

Dodaj bulion i gotuj warzywa do miękkości.

Następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Gotuj zupę przez około 30 minut tak, aby warzywa były całkowicie miękkie.

Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z makaronem

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową z makaronem. Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, seler, pietruszka. Dodatkowo bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i makaron świderki.

Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę to koniecznie zwróć uwagę na rodzaj makaronu, który dodajesz do zupy. W takim przypadku bezpiecznym wyborem będzie makaron ryżowy, ryż biały lub brązowy, lub makaron w wersji bezglutenowej.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

W pierwszej kolejności ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

Jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ugotuj makaron al dente. Taka obróbka termiczna zdecydowanie zmniejszy indeks glikemicznym produktu.

Do garnka wlej około 1 litra wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych, zawierają one zdecydowanie za dużo soli i charakteryzują się wysokim przetworzeniem.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, postaw na zwykłą wodę.

Wrzuć warzywa pokrojone w słupki i gotuj do ich miękkości.

Na końcu dodaj koncentrat i gotuj zupę jeszcze przez chwilę tak, aby całość dokładnie się połączyła.

Moja zupa pomidorowa z makaronem jest w wersji wegetariańskiej, czyli nie zawiera mięsa w swoim składzie. Jeśli chcesz śmiało, możesz przygotować zupę na mięsnym wywarze. Każda domowa wersja będzie pyszna w smaku.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Przygotuj zupę według mojego przepisu i zdecyduj o swoich ulubionych dodatkach. Możesz postawić na makaron, ryż, kasze gruboziarniste lub ziemniaczane puree.

Alergeny w zupie pomidorowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zwróć uwagę na dodatek makaronu, jeśli zmagasz się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
96.11
240.27
Białko (g)
3.36
8.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.76
49.39
Węglowodany przyswajalne (g)
18.23
45.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.44
1.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
0.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.37
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
90.37
225.93
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.27
8.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.75
1.88
Foliany (µg (mcg))
10.28
25.69
Beta karoten (µg (mcg))
900.21
2250.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
174.32
435.80
Potas (mg)
177.82
444.55
Wapń (mg)
15.34
38.35
Fosfor (mg)
59.47
148.67
Magnez (mg)
17.80
44.49
Żelazo (mg)
0.56
1.41
Cynk (mg)
0.42
1.05
Miedź (mg)
0.10
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z makaronem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej z makaronem

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koncentrat pomidorowy
100 g
1 słoiczek
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Makaron świderki
400 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Koszt składników
49.00