Przepis na zupę pomidorową z koncentratu krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
garnek, duży garnek

Do garnka wlej bulion i lekko go podgrzej.

Do bulionu dodaj przecier, dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Do miseczki przełóż śmietanę i wymieszaj ją z jedną łyżką ciepłej zupy. Całość wlej do garnka z zupą.

Zupę podgrzewaj do zagotowania.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zupa pomidorowa z koncentratu podana w miseczce z grzanką.
zupa pomidorowa z koncentratu
Koszt przygotowania dania
48.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
86 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Zupa pomidorowa z koncentratu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z koncentratu

Zupa pomidorowa z koncentratu to wspaniała i najprostsza wersja pysznej zupy. Przygotowuje się ją z kilku składników, które łatwo można znaleźć w każdej spiżarni. Zupa wspaniale komponuje się zarówno z dodatkami, jak i bez nich. Na pewno przypadnie ona do gustu wszystkim miłośnikom domowej kuchni.

Przepis na zupę pomidorową z koncentratu jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc będzie wspaniałym daniem awaryjnym. By stworzyć tę zupę nie potrzeba nawet warzyw, czy przecieru, przyda się tylko koncentrat. Dzięki temu całość jest naprawdę łatwa i szybka. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pomidorów. Ta zupa sprawdzi się dla całej rodziny. Jest delikatna, pełna smaku, a przy okazji bardzo prosta. Ciężko znaleźć kogoś, kto nie przepada za jej smakiem. To uniwersalny przepis, który sprawdzi się na każdą okazję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową z koncentratu, która będzie naprawdę wyjątkowa i aromatyczna, to ten przepis będzie wspaniałą opcją. By ją przygotować wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Można przygotować ją na gotowym bulionie albo ugotować najpierw samodzielnie wywar. Sposób z przepisu świetnie sprawdzi się również w przypadku modyfikacji już gotowego rosołu, który został z poprzedniego dnia. Dzięki tej recepturze można mu dać zupełnie nowe życie, które będzie dużo smaczniejsze. Głównym składnikiem tej zupy jest koncentrat pomidorowy. Ta pasta, którą robi się z pomidorów, charakteryzuje się naprawdę głębokim smakiem. Dzięki temu do przygotowania zupy nie trzeba używać zbyt wiele. Wystarczy tylko odrobina, by nadać daniu wyjątkowego aromatu. Pasta w większości jest dość słona, dlatego do zupy nie trzeba już jej dodawać. Przyda się za to pieprz i zioła, które sprawią, że nabierze ona prawdziwie włoskiego klimatu.

To opcja, która wspaniale sprawdzi się na obiad. Jest szybka, a przy tym naprawdę pyszna. To dobra opcja na danie, które nie nadwyręża budżetu. Wspaniale smakuje zarówno z ryżem, jak i z makaronem.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z koncentratu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(306g)
Energia (kalorie)
28.24 kcal
86.42 kcal
Białko
0.76 g
2.33 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(306g)
Węglowodany
2.94 g
8.99 g
Węglowodany przyswajalne
2.60 g
7.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(306g)
Tłuszcz
1.71 g
5.22 g
Tłuszcze nasycone
1.23 g
3.77 g
Tłuszcze nienasycone
0.48 g
1.46 g
Tłuszcze jednonasycone
0.40 g
1.21 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.24 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
4.91 mg
15.01 mg

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(306g)
Witamina A
26.61 µg (mcg)
81.43 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
2.23 mg
6.82 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.10 mg
Retinol
10.06 µg (mcg)
30.79 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.13 mg
Niacyna
0.36 mg
1.09 mg
Foliany
1.50 µg (mcg)
4.58 µg (mcg)
Beta karoten
169.31 µg (mcg)
518.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z koncentratu

Na 100g
Na porcję
(306g)
Sód
253.64 mg
776.14 mg
Potas
110.19 mg
337.19 mg
Wapń
13.89 mg
42.50 mg
Fosfor
15.72 mg
48.09 mg
Magnez
5.16 mg
15.78 mg
Żelazo
0.30 mg
0.93 mg
Cynk
0.10 mg
0.32 mg
Miedź
0.04 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z koncentratu 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z koncentratu

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z koncentratu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania zupy pomidorowej z koncentratu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
54.20
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z koncentratu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób