Złota zupa z soczewicy

Opublikowano: 01.03.2022 r., 22:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa soczewicowa z kokosem
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na pyszną, sycącą, rozgrzewającą zupę dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
381 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica czerwona (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Sos sojowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Imbir korzeń - 1 plaster (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, papryczka chilli świeża, chilli, papryka ostra, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na złotą zupę z soczewicy krok po kroku

Cebulę posiekaj i podsmaż na dnie garnka z rozgrzanym olejem.

Imbir i czosnek posiekaj i dodaj do cebuli.

Dodaj soczewicę, przyprawy i wymieszaj.

Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.

Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na złotą zupę z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat złotej zupy z soczewicy

Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. Swoją nazwę zawdzięcza złocistemu kolorowi uzyskanemu przez dodatek przypraw, zwłaszcza kurkumy. Nie tylko jest ona idealnym dopełnieniem smaku całego dania, ale też jest jedną z najzdrowszych przypraw o szerokim, bardzo pozytywnym wpływie na zdrowie – jest dobra między innymi na układ pokarmowy, nerwowy, a także układ krążenia. Zupa z soczewicy to potrawa w pełni wegetariańska, więc idealnie sprawdzi się dla osób stosujących diety bez mięsa, ale zdecydowanie warto ją wypróbować, nawet jeśli nie jesteś wege. Dzięki dużej ilości soczewicy jest równie sycąca co dania mięsne, śmiało więc możesz podawać ją na obiad. Przepis na złotą zupę z soczewicy jest niezwykle prosty, z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Do jej ugotowania potrzebne Ci będą soczewica czerwona, czosnek, cebula bulion warzywny, mleczko kokosowe oraz liczne przyprawy: kurkuma, chilli, ostra papryczka, imbir. Z tych kilku składników powstaje niezwykle smaczna zupa w zaledwie pół godziny. Taki, a nie inny dobór przypraw sprawia, że jest bardzo rozgrzewająca, dlatego idealnie sprawdzi się na zimowe lub jesienne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza i aż prosi się o gorące, gęste, sycące zupy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić złotą zupę z soczewicy koniecznie czytaj dalej, aby poznać krok po kroku nasz przepis. Będzie on dla Ciebie idealną wskazówką i inspiracją do tego, aby wprowadzić trochę orientalnych smaków i nowości do swojej kuchni.

Alergeny w złotej zupie z soczewicy

Lista alergenów dla złotej zupy z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na złotą zupę z soczewicy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze złotej zupy z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dobór przypraw, zupa jest dość pikantna, przez co może u niektórych osób powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W takim przypadku wskazane jest zmniejszenie ilości papryczki chilli lub jej zastąpienie łagodniejszymi przyprawami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
76.21
381.07
Białko (g)
3.94
19.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.27
61.34
Węglowodany przyswajalne (g)
10.72
53.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
7.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.50
7.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
2.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
3.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.86
Cholesterol (mg)
1.47
7.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
11.66
58.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.97
4.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.08
15.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.74
143.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.14
405.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
306.11
1530.53
Potas (mg)
133.63
668.17
Wapń (mg)
24.29
121.47
Fosfor (mg)
72.49
362.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.02
60.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
5.45
Cynk (mg)
0.57
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny złotej zupy z soczewicy 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania złotej zupy z soczewicy

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Sos sojowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Imbir korzeń
5 g
1 plaster
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Koszt składników
78.00