Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
- Makaron penne (300 g)
- Groszek zielony mrożony (60 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cukinia (150 g)
- Szynka z indyka (80 g)
- Ser cheddar (80 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i warzywami krok po kroku
Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć groszek.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
Paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.
Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.
Na wierzchu ułóż starty żółty ser.
Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to doskonała opcja na pyszny i niezwykle łatwy obiad. Do jego przygotowania używa się dużej ilości warzyw, więc jest zdrowa. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i warzywami, która będzie pyszna i prosta to ten przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Choć w przepisie zapiekana jest robiona na bazie makaronu pszennego, spokojnie sprawdzi się również żytni. Dobrze jest sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika. Włókno pokarmowe w nim zawarte nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny, ale także poprawia profil lipidowy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowego.
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i warzywami to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają dania proste i smaczne. W dodatku wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania możesz znaleźć już w swojej kuchni. Zapiekanka, choć jest delikatna w smaku, to wciąż jest niezwykle pyszna. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił. To wspaniała propozycja zwłaszcza na obiad.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i warzywami
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(319g)
Węglowodany
(319g)
Tłuszcze
(319g)
Witaminy
(319g)
Składniki mineralne
(319g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.