Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa zapiekanka z szynką.
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to doskonała opcja na pyszny i niezwykle łatwy obiad. Do jego przygotowania używa się dużej ilości warzyw, więc jest zdrowa.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
649 kcal
Kcal w porcji
319 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (300 g)
  • Groszek zielony mrożony (60 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Szynka z indyka (80 g)
  • Ser cheddar (80 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i warzywami krok po kroku

Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.

Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć groszek.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.

Paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.

Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.

Na wierzchu ułóż starty żółty ser.

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to doskonała opcja na pyszny i niezwykle łatwy obiad. Do jego przygotowania używa się dużej ilości warzyw, więc jest zdrowa. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i warzywami, która będzie pyszna i prosta to ten przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Choć w przepisie zapiekana jest robiona na bazie makaronu pszennego, spokojnie sprawdzi się również żytni. Dobrze jest sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika. Włókno pokarmowe w nim zawarte nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny, ale także poprawia profil lipidowy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowego.

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i warzywami to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają dania proste i smaczne. W dodatku wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania możesz znaleźć już w swojej kuchni. Zapiekanka, choć jest delikatna w smaku, to wciąż jest niezwykle pyszna. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił. To wspaniała propozycja zwłaszcza na obiad.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(319g)
Energia (kcal)
203.70
649.81
Białko (g)
6.94
22.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(319g)
Węglowodany (g)
21.50
68.59
Węglowodany przyswajalne (g)
19.89
63.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
5.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(319g)
Tłuszcz (g)
10.02
31.97
Tłuszcze nasycone (g)
8.07
25.73
Tłuszcze nienasycone (g)
1.96
6.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
4.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.42
33.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(319g)
Witamina A (µg (mcg))
50.85
162.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.81
85.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.50
52.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
3.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.44
68.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
369.94
1180.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(319g)
Sód (mg)
114.30
364.60
Potas (mg)
166.58
531.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.28
182.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.90
347.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.91
69.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
2.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką i warzywami

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Groszek zielony mrożony
60 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Szynka z indyka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
59.50