Zapiekanka a la gołąbki
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula (100 g)
- Kapusta biała (800 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
- Ryż biały (140 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
Przepis na zapiekankę a la gołąbki krok po kroku
Na dużej patelni podsmaż mieloną wołowinę, aż się zrumieni. Odstaw do ostudzenia.
Na tej samej patelni rozgrzej1 łyżeczkę. oliwę z oliwek, posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula zacznie się brązowieć.
Dodaj zmielony czosnek, suszony tymianek i paprykę i smaż jeszcze około 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, passatę i mieloną wołowiną. Wlej pół szklanki wody, duś 15 minut.
Podczas gotowania przetnij kapustę na pół, usuń rdzeń i zwiędłe zewnętrzne liście. Pokrój ją w kostkę.
Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na dużej patelni i dodaj kapustę, smaż na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, dopraw nieco solą i pieprzem.
Ugotuj ryż. Odcedź go, a następnie dodaj do sosu z mięsem. Całość duś razem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kapusty, na nią ułóż farsz, następnie przykryj całość kolejną warstwą kapusty.
Naczynie przykryj szczelnie folią i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Usuń folię i posyp zapiekankę startym serem.
Piecz bez przykrycia przez dodatkowe 15 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki a la gołąbki
Zapiekanka a la gołąbki to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej klasycznej potrawy, którzy nie przepadają za czasochłonnym zawijaniem gołąbków. W tym przepisie nie trzeba tego robić. Całość jest smaczna, prosta i bardzo pożywna. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przepis na zapiekankę a la gołąbki jest niezwykle prosty, dlatego wspaniale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za skomplikowanymi recepturami, albo dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. By go stworzyć wystarczy kilka prostych składników. Produkty, których używa się do stworzenia tego dania, to te same, których potrzeba do przygotowania gołąbków. Głównym produktem jest oczywiście kapusta. Najlepiej sprawdzi się biała, która wspaniale smakuje po zapiekaniu. W takim wydaniu jest nawet lepsza niż tradycyjna gotowana. Kapustę trzeba najpierw zblanszować, można ja również podgotować, by była jeszcze bardziej miękka, dzięki czemu całe danie będzie dużo szybsze. Oprócz kapusty ważny jest również farsz, który w tym przepisie jest inspirowany tradycyjną opcją. Składa się na niego gotowany ryż połączony z mięsem mielonym. Do tego dania nadaje się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Można również przygotować zapiekankę z mięsem drobiowym, taka wersja będzie odpowiednia dla wszystkich, którzy są na diecie, gdyż zawiera mało kalorii, a dużo sycącego białka. Istnieje również możliwość stworzenia farszu całkowicie wegańskiego, wystarczy zamienić mięso na grzyby.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę a la gołąbki, by była jak najbardziej smaczna, a przy tym prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Kapustę można układać całymi liśćmi albo wcześniej ją poszatkować. Ta w wersji z całymi liśćmi przypomina nieco lazanię. Dodatkowo jest przygotowywana w piekarniku, dzięki czemu jest zdrowa, choć wciąż smakuje fantastycznie. To dobra propozycja na przepyszny posiłek. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować to danie w kilka chwil.
Alergeny w zapiekance a la gołąbki
Lista alergenów dla zapiekanki a la gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki a la gołąbki
To zdrowa opcja dostarczająca sporo białka.
Energia i białka
(624g)
Węglowodany
(624g)
Tłuszcze
(624g)
Witaminy
(624g)
Składniki mineralne
(624g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.