Wołowina duszona w piwie
- Udziec wołowy (1000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (250 g)
- Piwo ciemne (700 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Pietruszka - pół średniej sztuki (100 g)
Przepis na wołowina duszona w piwie krok po kroku
Udziec wołowy pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.
W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę.
Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut.
Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Argentyna jest potęgą, jeśli chodzi o hodowlę krów. Mięso w Argentynie jest daniem narodowym, najczęściej spożywa się je w formie grillowanej, lecz duszone mięso w formie gulaszu jest także popularne. Przepis na wołowinę duszoną w piwie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wołowiny w piwie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, piwo ciemne, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić wołowinę duszoną w piwie? Udziec wołowy pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę. Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut. Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy wspiera działanie układu trawienia i zapobiega zaparciom. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszny gulasz wołowy w piwie to doskonała propozycja na obiad. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego chleba. Świetnym dodatkiem są także tarte buraczki lub ogórki w occie.
Alergeny w wołowina duszona w piwie
Lista alergenów dla wołowina duszona w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
Wartości odżywcze wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to doskonałe źródło białka zwierzęcego oraz składników mineralnych. Wołowina duszona w piwie jest ponadto bardzo aromatyczna. Dodatek warzyw korzeniowych wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.