Kuchnia argentyńska - opis, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia arabska, kuchnia belgijska czy kuchnia argentyńska wydają się odległe i egzotyczne. Jednak jedzenie argentyńskie ma jedną cechę wspólną z kuchnią polską, gdyż jada się tam dużo mięsa. Argentyna słynie z doskonałego mięsa, przede wszystkim wołowiny, z której robi się kotlety, pierogi, rolady mięsne, szaszłyki, czy też dania jednogarnkowe. Dowiedz się jakie dania Argentyńczycy lubią najbardziej i poznaj najciekawsze przepisy na potrawy argentyńskie.
Czym charakteryzuje się kuchnia argentyńska
Jak kształtowały się potrawy argentyńskie
O ile kuchnia arabska jest dość znana, to kuchnia belgijska czy kuchnia argentyńska należą do tych mało znanych na świecie. Kuchnia argentyńska nie zaskakuje bogactwem smaków i potraw, co nie znaczy, że jest monotonna i nudna. Jest to jedna z najbardziej smacznych kuchni na świecie. Niestety bywa ciężka i tucząca, szczególnie że główne przepisy wymagają udziału mięsa. Bywają także dania wegetariańskie, chociaż jest ich mało i wegetarianom dość trudno jest znaleźć coś dobrego w restauracjach.
Kuchnia argentyńska została stworzona przez przybywających tam imigrantów z różnych stron świata, głównie Hiszpanów i Włochów. Natomiast przepisy rdzennych Indian zupełnie popadły w zapomnienie. Argentyńczycy uważają makarony za swoje danie narodowe. Jednak głównym składnikiem kuchni jest mięso, którego jada się dużo, pod różnymi postaciami.
Podstawowe produkty, na które składa się jedzenie w Argentynie
Argentyna słynie z doskonałej wołowiny, na które opierają się argentyńskie przepisy kulinarne. Jada się również wieprzowinę w postaci szynki. Drugim podstawowym produktem jest mąka pszenna, z której piecze się chleb tostowy oraz rodzaj bagietki, czy croissanta. Z mąki Argentyńczycy robią również makarony, spody do pizzy i empanadas. Trzecim elementem, który często występuje w przepisach, jest argentyńska mozzarella.
Argentyńczycy jadają dość mało warzyw. Składnikiem potraw bywają prawie wyłącznie ziemniaki, bataty i cebula. Inne warzywa stosuje się jako dodatki.
Co Argentyna zawdzięcza imigrantom z Włoch
Żadna kuchnia światowa, ani kuchnia belgijska, ani kuchnia arabska, nie wywarły tak dużego wpływu na kuchnię Argentyny co kuchnia włoska. Do Argentyny przybywali głównie włoscy rolnicy, poszukujący lepszej ziemi. Oni to wprowadzili uprawę winnej latorośli i obyczaj picia wina. Włosi przywieźli również zwyczaj jedzenia makaronu z dodatkami i pizzy. Jednak Argentyńczycy przerobili przepisy na te dania na swój sposób.
Makaron z sosami jada się w Argentynie wszędzie. Jednak nie gotuje się makaronu al dente, jak we Włoszech, lecz jest on bardziej rozgotowany. Natomiast sosy do makarony są bardziej ciężkie i głównie pomidorowe lub serowo-śmietanowe.
Bardzo specyficzna jest argentyńska pizza. Z regionu Buenos Aires pochodzi słynna Fugazzeta. Jest to gruba pizza składająca się z dwóch warstw ciasta, między którymi umieszcza się grubą warstwę argentyńskiej mozzarelli. Na wierzchu pizzę posypuje się cebulą. Po upieczeniu pizzę polewa się masłem. Istnieje również wersja z szynką konserwową i ciągnącym serem, do której dodatkami są papryka i oliwki.
Najbardziej popularne jedzenie argentyńskie
Przepisy na dania mięsne w Argentynie
Mięso, przede wszystkim wołowe, stanowi podstawę diety Argentyńczyków. Potrawy argentyńskie nie mogą się bez niego obyć. Najbardziej popularne jest asado, czyli mięso grillowane. Zaś wspólne grillowanie mięsa stanowi ulubiony rodzaj spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Grilluje się także chorizo, czyli pikantną kiełbasę wieprzową oraz rodzaj kaszanki. Przepisy na mięso grillowane wymagają sosu chimichurri, który jest rodzajem marynaty wykonanej z mieszanki ziół. Grilluje się także szaszłyki, choć nie jest to typowy przysmak w Argentynie.
Mięso jada się również w postaci empanadas, czyli dużych pierogów nadziewanych mięsem. Z mięsa robi się kotlety wołowe, wołowe żeberka i rodzaj rolady mięsnej.
Matambre stanowi typową przekąskę Argentyńczyków. Co ciekawe, mięso nie jest nadzieniem, lecz właśnie cienkim płatem mięsa owija się nadzienie z warzyw i jajka. Następnie danie jest gotowane, a przed podaniem krojone na plastry.
Przepisy kuchni argentyńskiej nie mogą się obyć bez kotletów mięsnych, czyli milanesa. Są one robione z wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka. Milanesa podaje się na obiad z frytkami. Stanowią one również popularny fast food, w którym kotlety milanesa podawane są w kanapce, udekorowane pomidorami i sosem. W czasie świąt Argentyńczycy jedzą lacro, czyli rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy chorizo, ziemniaków i kukurydzy oraz różnych innych dodatków.
Argentyńskie dania uliczne
Jedzenie na ulicy upowszechniło się tak bardzo, że nikogo nie gorszy spożywanie dań trzymanych w ręku. Także w Argentynie pełno jest straganów z ulicznym jedzeniem, gdzie można kupić typowe miejscowe dania.
Najpopularniejsze uliczne potrawy argentyńskie:
- kanapka z milanese, czyli z mocno wysmażonym stekiem wołowym, podawanym z sałatą, pomidorem i cebulą,
- choripan, czyli kanapka z kiełbasą wołowo-wieprzową i sosem chimichurri,
- empanadas, czyli pierogi z półkruchego ciasta pieczone w głębokim tłuszczu. Najczęściej nadzieniem do empanadas jest wołowina.
Co pije się w Argentynie
Argentyna słynie z yerba mate, którą piją wszyscy. Typowym widokiem na ulicach Argentyny są ludzie zaopatrzeni w tykwy i termosy i pijący yerba mate. Imigranci z Włoch przywieźli do Argentyny uprawę winorośli i technologię produkcji wina. Dlatego też wino stało się lubianym napojem.
Jedzenie argentyńskie jest dość ciężkie, z dużą ilością mięsa. Dlatego też Argentyńczycy piją mocny, ziołowy alkohol Fernet Branca, który korzystnie wpływa na trawienie. Podaje się go zawsze z colą.