Przepis na wołowina duszona w piwie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Udziec wołowy pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.

W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę.

Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut.

Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.

Wołowina duszona w piwie podana na białym talerzu. Obok talerza leżą metalowe sztućce.
Wołowina duszona w piwie
Koszt przygotowania dania
54.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
46

Wołowina duszona w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wołowina duszona w piwie

Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Argentyna jest potęgą, jeśli chodzi o hodowlę krów. Mięso w Argentynie jest daniem narodowym, najczęściej spożywa się je w formie grillowanej, lecz duszone mięso w formie gulaszu jest także popularne. Przepis na wołowinę duszoną w piwie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wołowiny w piwie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, piwo ciemne, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić wołowinę duszoną w piwie? Udziec wołowy pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę. Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut. Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy wspiera działanie układu trawienia i zapobiega zaparciom. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszny gulasz wołowy w piwie to doskonała propozycja na obiad. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego chleba. Świetnym dodatkiem są także tarte buraczki lub ogórki w occie.

Wartości odżywcze wołowina duszona w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
116.10 kcal
290.25 kcal
Białko
7.87 g
19.67 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.04 g
17.59 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.97 g
4.94 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.06 g
12.65 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.79 g
9.47 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.27 g
3.18 g
Brak danych dla: piwo ciemne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wołowina duszona w piwie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.56 mg
8.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.22 µg (mcg)
35.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wołowina duszona w piwie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
38.69 mg
96.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
203.76 mg
509.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
13.67 mg
34.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
96.02 mg
240.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.67 mg
36.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.08 mg
2.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowina duszona w piwie 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wołowina duszona w piwie

Lista alergenów dla wołowina duszona w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne

Cena przygotowania wołowina duszona w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
250 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Piwo ciemne
700 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
4.90
Za 700 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pietruszka
100 g
pół średniej sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na wołowina duszona w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób