Wołowina duszona w piwie

Opublikowano: 03.12.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina duszona w piwie podana na białym talerzu. Obok talerza leżą metalowe sztućce.
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Wołowina to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
290 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (250 g)
  • Piwo ciemne (700 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pietruszka pół średniej sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na wołowina duszona w piwie krok po kroku

Udziec wołowy pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.

W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę.

Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut.

Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na wołowina duszona w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat wołowina duszona w piwie

Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Argentyna jest potęgą, jeśli chodzi o hodowlę krów. Mięso w Argentynie jest daniem narodowym, najczęściej spożywa się je w formie grillowanej, lecz duszone mięso w formie gulaszu jest także popularne. Przepis na wołowinę duszoną w piwie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wołowiny w piwie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, piwo ciemne, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić wołowinę duszoną w piwie? Udziec wołowy pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki. W garnku podsmaż mięso, dodaj marchew i pietruszkę. Wlej wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj całość na wolnym ogniu przez 60-90 minut. Mięso ma być miękkie, na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy wspiera działanie układu trawienia i zapobiega zaparciom. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszny gulasz wołowy w piwie to doskonała propozycja na obiad. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego lub świeżego chleba. Świetnym dodatkiem są także tarte buraczki lub ogórki w occie.

Alergeny w wołowina duszona w piwie

Lista alergenów dla wołowina duszona w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne

Wartości odżywcze wołowina duszona w piwie

na 100g gotowej potrawy

Wołowina duszona w piwie to doskonałe źródło białka zwierzęcego oraz składników mineralnych. Wołowina duszona w piwie jest ponadto bardzo aromatyczna. Dodatek warzyw korzeniowych wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
116.10
290.25
Białko (g)
7.87
19.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.56
8.90
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
7.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.04
17.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
4.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
12.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
9.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
3.18
Cholesterol (mg)
30.59
76.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
81.86
204.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.41
6.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.22
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.56
8.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.22
35.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
812.41
2031.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
38.69
96.72
Potas (mg)
203.76
509.41
Wapń (mg)
13.67
34.17
Fosfor (mg)
96.02
240.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.67
36.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.00
Cynk (mg)
1.08
2.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wołowina duszona w piwie 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wołowina duszona w piwie

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
250 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Piwo ciemne
700 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
4.90
Za 700 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pietruszka
100 g
pół średniej sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
67.00