Jak kroić wołowinę?

Wołowina to niezwykle cenne mięso, na które nie wszyscy mogą sobie pozwolić ze względu na jego wysoką cenę. Mięso czerwone nie powinno być, zbyć często spożywane, zaleca się 1-2 razy w miesiącu nie częściej.

Jeśli jednak będziesz mieć okazję skosztować tego mięsa, warto wiedzieć, jak kroić wołowinę.

1. Najpierw umyj mięso i oczyść je z włókien.

2. Osuszone mięso krój wzdłuż włókien, które są widoczne na powierzchni mięsa.

Dzięki temu wołowina po obróbce termicznej będzie delikatna i soczysta, pokrojona w inny sposób stanie się gumowa i twarda.

Zobacz pytania podobne do jak kroić wołowinę?

To może wydać Ci się interesujące

Jak kroić wołowinę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Stek z wołowiny to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne wołowina należy do mięs niezbyt chudych, jest zdecydowanie chudsze mięso: cielęcina.

Podobnie jak większość gatunków mięs jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Przez jego przygotowaniem jednak warto przekonać się jak kroić wołowinę.

1. Najpierw umyj mięso i oczyść je z włókien.

2. Osuszone mięso krój wzdłuż włókien, które są widoczne na powierzchni mięsa.

Dzięki temu wołowina po obróbce termicznej będzie delikatna i soczysta, pokrojona w inny sposób stanie się gumowa i twarda.

Oprócz tego warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców. Skoro już wiesz, jak kroić mięso wołowe poznaj mój sprawdzony sposób na idealne steki.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.

I to koniec.

Jak widzisz, przepis na stek z wołowiny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.

Skoro już wiesz, jak zrobić stek z cielęciny, zaserwuj go swoim bliskim na obiad.

Sam widzisz, że krojenie wołowiny nie jest trudne, ale koniecznie trzeba znać sposób

W taki sam kroimy wołowinę surową, jak i gotowaną. Nie koniecznie wołowina musi służyć tylko do steków czy gulaszu, idealnie sprawdzi się też na rolady z warzywami lub na zrazy w sosie pieczeniowym. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz, jak pokroić wołowinę wykorzystaj moje propozycje i sprawdź, w jaki sposób smakuje Ci najlepiej.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto