Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli

Opublikowano: 23.07.2021 r., 13:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa pasta z czerwonej fasoli
Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli
Wegetariańskie smarowidło na kanapki to pyszna pasta z czerwonej fasoli. Można nią nadziać warzywa, na przykład paprykę i powstaje zdrowa i pyszna przekąska.
Przygotowanie 5 min
Blendowanie 60 min
288 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Orzechy nerkowca (30 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na wegetariańską pastę z czerwonej fasoli krok po kroku

Fasolę należy namoczyć - 10 godzin.

Po moczeniu ugotuj fasolę do miękkości - około godzinę.

Zblenduj ugotowaną fasolę wraz z ząbkiem czosnku, olejem, orzechami oraz przyprawami.

Jak oceniasz przepis na wegetariańską pastę z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli

Wegetariańskie smarowidło na kanapki to pyszna pasta z czerwonej fasoli. Można nią nadziać warzywa, na przykład paprykę i powstaje zdrowa i pyszna przekąska. Gotowanie fasoli na wege pastę zajmie około godzinę, ale cała reszta zajmie kilka minut – wystarczy wszystko zblendować. Oprócz warzyw, pasta oczywiście jest super dodatkiem do pieczywa świeżego czy w formie tostów. Potrawa wegańska, bez nabiału, bez glutenu, nie zawiera jajek. Idealna jeśli zdrowo się odżywiasz, ponieważ jest bogata w cenne wartości.

Cały proces wykonania pasty z fasoli czerwonej jest niesamowicie prosty. Oprócz czasu moczenia i gotowania fasoli zblendowanie zajmie niecałe 5 minut i pasta jest gotowa.

W przepisie użyto surową fasolę czerwoną. Oznacza to, że jest to nieco dłuższa wersja wykonania przepisu na pastę z czerwonej fasoli. Szybszą wersją jest pasta z czerwonej fasoli konserwowej. Fasola z puszki wymagałaby jedynie odlania zalewy. W przypadku fasoli surowej najpierw fasolę trzeba dodać do miski i zalać wodą, a następnie odstawić ją na 10 godzin. Po moczeniu czas na gotowanie. Z fasoli odlej wodę i dodaj nasiona do garnka. Następnie fasolę zalej nową, świeżą wodą i zagotuj – pierwsze 15 minut bez przykrycia. Czas gotowania to około 60 minut. By fasola była mniej ciężkostrawna gotowanie na początku bez przykrycia bardzo pomaga.

Potrawy z fasoli mogą być dla niektórych osób obarczone nieprzyjemnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Do takich objawów należą między innymi wzdęcia, gazy i ból brzucha. Jeśli u Ciebie pojawiają się takie objawy oznacza to, że prawdopodobnie nasiona roślin strączkowych nie są dla Ciebie dobrym składnikiem diety. Rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który dodatkowo w niektórych zaburzeniach może powodować różne nieciekawe sytuacje. Dla osób zdrowych, które eliminują mięso pasta z fasoli jest bardzo dobrym i zdrowym urozmaiceniem jadłospisu. Pasty kanapkowe są fajnym urozmaiceniem, które wiele osób lubi i poszukuje. Poza smakiem także wygoda przygotowania pasty jest dużym plusem.

Alergeny w wegetariańskiej paście z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Wartości odżywcze wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Wegańska pasta, bez nabiału. Nie zawiera jajek ani glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
444.41
288.86
Białko (g)
18.69
12.15
Fenyloalanina (mg)
1.01
0.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
48.76
31.70
Węglowodany przyswajalne (g)
37.14
24.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.63
7.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
20.47
13.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
1.74
Tłuszcze nienasycone (g)
17.79
11.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.48
8.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.31
3.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
10.22
6.64
Potas (mg)
1080.74
702.48
Wapń (mg)
65.59
42.64
Żelazo (mg)
5.70
3.70
Szacunkowy indeks glikemiczny wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Orzechy nerkowca
30 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
29.00