Truskawki w czekoladzie
- Truskawki (500 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Wiórki kokosowe (40 g)
- Migdały (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 5 łyżek stołowych (50 g)
Przepis na truskawki w czekoladzie krok po kroku
Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki.
Umieść czekoladę w garnku, wlej śmietankę.
Podgrzej do połączenia składników.
Wymieszaj dokładnie i wystudź.
Truskawki zanurzaj w wystudzonej czekoladzie.
Ułóż na talerzu i udekoruj wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
Więcej informacji na temat truskawek w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie to bardzo dobra propozycja na pyszny deser. Truskawki podawać można z różnymi dodatkami takimi jak wiórki kokosowe czy kolorowe groszki cukrowe. Truskawki podać można podczas wielu różnych okazji takich jak spotkania ze znajomymi lub przyjęcie urodzinowe. Przepis na truskawki w czekoladzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, czekolada mleczna, czekolada gorzka, wiórki kokosowe, migdały, śmietanka kremówka.
Jak zrobić truskawki w czekoladzie? Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki. Umieść czekoladę w garnku, wlej śmietankę. Podgrzej do połączenia składników. Wymieszaj dokładnie i wystudź. Truskawki zanurzaj w wystudzonej czekoladzie. Ułóż na talerzu i udekoruj wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Truskawki to owoce sezonowe dostępne w okresie od czerwca do lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Podsumowując prosty przepis można wykorzystać, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Deser owocowy jest idealny także dla dzieci. Smaczne owoce można wykorzystać także jako dekorację do tortu. Truskawki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Alergeny w truskawkach w czekoladzie
Lista alergenów dla truskawek w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze truskawek w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Truskawki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzą się jako deser dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.