Truskawki w czekoladzie

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owoce w polewie czekoladowej
Truskawki w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Truskawki w czekoladzie są najczęściej podawane podczas romantycznych wieczorów we dwoje.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
399 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Truskawki (500 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Wiórki kokosowe (40 g)
  • Migdały (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 5 łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na truskawki w czekoladzie krok po kroku

Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki.

Umieść czekoladę w garnku, wlej śmietankę.

Podgrzej do połączenia składników.

Wymieszaj dokładnie i wystudź.

Truskawki zanurzaj w wystudzonej czekoladzie.

Ułóż na talerzu i udekoruj wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.

Jak oceniasz przepis na truskawki w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat truskawek w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie to bardzo dobra propozycja na pyszny deser. Truskawki podawać można z różnymi dodatkami takimi jak wiórki kokosowe czy kolorowe groszki cukrowe. Truskawki podać można podczas wielu różnych okazji takich jak spotkania ze znajomymi lub przyjęcie urodzinowe. Przepis na truskawki w czekoladzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, czekolada mleczna, czekolada gorzka, wiórki kokosowe, migdały, śmietanka kremówka.

Jak zrobić truskawki w czekoladzie? Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki. Umieść czekoladę w garnku, wlej śmietankę. Podgrzej do połączenia składników. Wymieszaj dokładnie i wystudź. Truskawki zanurzaj w wystudzonej czekoladzie. Ułóż na talerzu i udekoruj wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Truskawki to owoce sezonowe dostępne w okresie od czerwca do lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Podsumowując prosty przepis można wykorzystać, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Deser owocowy jest idealny także dla dzieci. Smaczne owoce można wykorzystać także jako dekorację do tortu. Truskawki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

Alergeny w truskawkach w czekoladzie

Lista alergenów dla truskawek w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze truskawek w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Truskawki w czekoladzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Truskawki są nisko kaloryczne i świetnie sprawdzą się jako deser dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
234.94
399.40
Białko (g)
6.38
10.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
20.49
34.83
Węglowodany przyswajalne (g)
16.42
27.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.07
6.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
16.10
27.37
Tłuszcze nasycone (g)
10.67
18.14
Tłuszcze nienasycone (g)
5.43
9.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
7.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.45
5.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
7.98
13.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.61
2.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.20
12.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
11.94
20.30
Potas (mg)
272.35
462.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.65
96.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.44
184.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
56.55
96.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
2.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
1.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.71
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny truskawek w czekoladzie 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania truskawek w czekoladzie

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wiórki kokosowe
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
5 łyżek stołowych
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
40.50