Tort warzywny

Opublikowano: 13.07.2021 r., 12:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort warzywny z pieczarkami
Tort warzywny
Tort warzywny jest niezwykle dekoracyjnym i efektownym daniem, które robi się dużo łatwiej niż może się wydawać. To pomysł na imprezowe danie, które zachwyci wszystkich.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
200 kcal
Kcal w porcji
273 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne - 4 szt (280 g)
  • Wędzony filet z piersi kurczaka (100 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Pieczarki marynowane - 1 duży słoik (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
  • Ogórek kiszony - 4 szt (240 g)
  • Szczypiorek - pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rondelek

Przepis na tort warzywny krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w osobnym garnku. Odstaw je do ostygnięcia i obierz.

Ziemniaki i marchew wyszoruj i ugotuj do miękkości przez 40 minut w osolonej wodzie. Następnie ostudź je i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę i odłóż je do osobnej miseczki i wymieszaj je z 1 łyżką majonezu, solą i pieprzem. Marchewki pokrój w drobną kostkę i odłóż do małej miseczki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Na ziemniaki dodaj pokrojony w kostkę seler naciowy.

Na seler naciowy wyłóż pokrojoną marchewkę, a na nią pokrojonego drobno kurczaka. Na kurczaka wyłóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Jajka pokrój w kostkę i wymieszaj z jedną łyżką majonezu, solą i pieprzem. Masę jajeczną wyłóż na ogórki. Na wierzch masy zetrzyj ser, posyp tort posiekanym szczypiorkiem i powtykaj w niego pieczarki, by przykryły cały tort.

Tort wstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort warzywny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat tortu warzywnego

Tort warzywny to wspaniały pomysł na imprezowe danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Ten tort w przeciwieństwie do tradycyjnych ciast nie jest słodki i jest pozbawiony glutenu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych dań. Ten tort, jest tak naprawdę wyjątkową, warstwową sałatką, która jest dużo łatwiejsza do przygotowania niż się może wydawać.

Przepis na tort warzywny jest nieskomplikowany i pozwala przygotować go w naprawdę szybki sposób. Warto wszystkie składniki przygotować już wcześniej, by usprawnić całą pracę. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich gości ze względu na przepiękny wygląd i wspaniały smak.

Ten prosty przepis pozwala przygotować najpiękniejszą sałatkę, która świetnie sprawdza się na wszelkie imprezy. Może być również dobrym zastępstwem dla urodzinowego ciasta, dla wszystkich osób, które nie przepadają za słodyczami lub nie mogą ich spożywać.

Tort jarzynowy jest robiony w większości z warzyw, dzięki temu pozwala dostarczyć wiele składników mineralnych i witamin, w naprawdę smaczny sposób. Ze względu na dodatek kurczaka zawiera też sporo białka, które zwiększa sytość całości. Ten zdrowy tort świetnie sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej. Choć nie jest bardzo kaloryczny, jego energetyczność można jeszcze bardziej zmniejszyć zamieniając majonez na jogurt naturalny. Dzięki temu zmniejszy się również ilość tłuszczów nasyconych w daniu, jednak zmieni się również smak sałatki.

Tort warzywny z pieczarkami prezentuje się naprawdę bardzo elegancko, dlatego można podawać go nawet na wykwintnych przyjęciach. Przygotowanie tortu warzywnego jest bardzo łatwe, dlatego całe danie można zrobić w mniej niż pół godziny, warto jednak ugotować wcześniej warzywa, by tylko poukładać warstwami poszczególne produkty. Tort można przygotować również w innym naczyniu, wspaniale prezentuje się w przezroczystej misce, która ukazuje wszystkie jego warstwy. Do tortu warto używać składników dobrej jakości, które nie wpłyną negatywnie na całą kompozycję smakową.

Alergeny w torcie warzywnym

Lista alergenów dla tortu warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze tortu warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Ta sałatka to dobry pomysł na kolacje pełną warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kcal)
73.46
200.54
Białko (g)
4.92
13.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany (g)
4.64
12.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.54
9.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz (g)
4.29
11.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
5.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
6.54
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
2.96
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
3.58
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.15
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.05
117.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A (µg (mcg))
66.65
181.94
Witamina B6 (mg)
0.11
0.31
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.39
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.01
13.69
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.68
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.73
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.01
73.73
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.68
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
4.86
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.67
56.43
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
407.90
1113.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód (mg)
228.64
624.19
Potas (mg)
260.69
711.70
Wapń (mg)
45.11
123.14
Fosfor (mg)
89.38
243.99
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.60
31.67
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.70
Cynk (mg)
0.58
1.59
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.49
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu warzywnego 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu warzywnego

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
280 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 280 g
Wędzony filet z piersi kurczaka
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Pieczarki marynowane
1000 g
1 duży słoik
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Ogórek kiszony
240 g
4 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Szczypiorek
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
58.00